Історія села Яблунівка

14 лютого 2021

Незважаючи на давню та цікаву історцю, Яблунівку (Шлях Ілліча до 2015р.) можна вважати одним з наймолодших сіл району, бо утворилося воно вже після організації Носівського району в 1939 році з невеличких, розрізнених але близько розташованих хутірських поселень. В минулому населений пункт складався із кріпаків, селян та козаків. Були також поміщицькі економії, де жили пани Мусіни-Пушкіни, Чмиховські,Глуздовські, які мали до 7000 десятин землі. Бідняки відробляли у поміщика на жнивах, на обмолоті та інших поденних роботах. З них ще у 1929 році було утворено колгосп, до якого увійшли лише 50 чоловік. Влада того часу ставила за мету звільнення земельних ділянок для роботи першої механізованої техніки. Спочатку провели підготовку, розміряли та розмітили вулиці, проорали їх кінним плугом. Ширина всіх семи сільських вулиць складає десять метрів, а центральної – тридцять. У 1939 році почали тягти жеребки, бо було завдання за рік заселити місцевість. Збиралися родичі і з них обирали старшого, той тіг жеребок, яку вулицю витягнув, на ту й заселялися. Хто не мав грошей на будівництво, брав ссуди із процентами.  

З початком Великої Вітчизняної війни в селі було оголошено суцільну мобілізацію. Вся колгоспна худоба та техніка були евакуйовані, жителі бради участь у спорудженні оборонних укріплень. У вересні 1943 року село було окуповано німецько – фашистськими загарбниками. Люди знову гнули спини на общині, по десяти хатках.

Справжнього розквіту село зазнало під час головування з 1986 року Руь М.В. Всі сільські вулиці було заасфальтовано, проведено водогін.

У 1987 році побудовано сад-ясла «Сонечко», 1988 року - будинок культури, у якому розташовувалась і сільська бібліотека.

1989 року побудовано нову двоповерхову школу, 1990 – зведено нове адміністративне приміщення, у якому знаходились правління колгоспу, відділення ощадбанку, кімната електромонтера електронного звязку, розпочато будівництво ФАПу. У селі працюють побуткомбінат, перукарня.

У 1996 році до села підведено газопровід.

У 2012 році у приміщенні старого дитячого садка почала діяти церква св. Катерини.

В 2015 році село Шлях Ілліча було перейменовано на Яблунівку. В даний час у селі розташована тваринницька ферма ТОВ «Нива-2008», працюють бібліотека, медпункт, приватний магазин. Проводяться служби в Катерининській церкві.

                       

 

Церква у селі Яблунівка

Пам'ятник загиблим односельцям до 2020 року

В 2015 році село Шлях Ілліча було перейменовано на Яблунівку.

Переглядів:1172