Попередження та недопущення отруєння бджіл. Реєстрація пасік. Співпраця аграріїв з органами місцевого самоврядування

23 квітня 2020


 

Носівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області заздалегідь ініціювало зустріч аграріїв Носівського району з пасічниками, спільного проведення попереджувальних заходів з недопущення отруєння бджіл, проведення реєстрації пасік.

Протокольним рішенням №1 засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Носівській райдержадміністрації від 30.01.2020 року зобов’язано  до виконання п.9 та п.10 даного рішення сільськогосподарським підприємствам всіх форм власності, фізичним особам,  які застосовують засоби захисту рослин  для обробки медоносних рослин, об’єднаним сільським громадам та сільським радам:   

  1. Відповідно до статей 30 та 37 ЗУ «Про бджільництво», при застосуванні засобів захисту рослин для обробки медоносних рослин, не пізніше ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попереджати про це органи місцевого самоврядування та пасічників, пасіки яких розташовані на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляти дату обробки, назву препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. Обробки проводити у період відсутності льоту бджіл у ранкові або вечірні години. Не допускати обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.

  2. Відповідно підпункту 5.26. пункту 5 «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» заборонити проведення авіаційних обробок пестицидами всіх груп токсичності з метою боротьби з шкідниками та хворобами сільськогосподарських культур, лісових та інших угідь, які розташовані ближче:

а) 5км від місця постійного перебування медоносних пасік;

б) 2км від рибогосподарських водойм, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних і зоологічних заказників і т. п);

в) 1км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, які вживаються в їжу без термічної обробки, садів виноградників і місць проведення інших сільськогосподарських робіт. 

Дане протокольне рішення було доведене до аграріїв, пасічників, органів місцевого самоврядування та зацікавлених установ і організацій.

Проведено роз’яснювальну роботу щодо реєстрації пасік, проведення відповідних лабораторно-діагностичних досліджень бджолосімей, державної реєстрації виробників продуктів бджільництва, дотримання вимог законодавства щодо їх безпечності та якості,  щодо переміщення (пасік, продуктів бджільництва).

 

Переглядів:240