П’ятнадцять медалей Марії Шовкун на сторіччя

11 вересня 2020

Марія Кирилівна Шовкун — наставник не одного покоління учнів, взірець мудрості і мужності, жіночності.

Про цю сильну і красиву душею жінку вже багато сказано, проте у її житті є особливий місяць — вересень. І не лише тому, що до Марії Кирилівни він приходить з іменинами. Для цієї жінки він дорогий тим, що саме у вересні щороку відзначається і чергова річниця визволення  Носівщини від фашистських загарбників, і близькі її серцю свята: День визволення Носівщини і  День партизанської слави.

Вже давно вона у своїй першій школі — бажаний гість, шанована колега і просто прекрасний, ерудований співрозмовник, який завжди тримає руку на пульсі життя школи, міста, держави. Не помилюсь, що її учнями була половина носівчан, її уроки доброти і мудрості пам’ятають всі. Це людина, про яку можна розповідати годинами, як, власне, і слухати її. Їй випало народитися і прожити кращі свої роки у страшне, буремне лихоліття.

Марія Кирилівна — педагог від Бога. її уроків чекали. У тій мірі, в якій вона була вимогливим і суворим вчителем на уроці, була безмежно добрим другом і справжнім наставником поза школою.

Марія Кирилівна Шовкун народилася у невеличкому хутірці Вили Калинівської сільської ради найменшою з десяти братів і сестер у своїх батьків-трударів. Мало хто знає, що вона у страшний 1947 рік поховала свою маленьку донечку. А за два роки знову від тяжкої, невиліковної хвороби — і другу дитинку. Більшого горя просто не можна уявити. А вона, переживши розстріл батька і спалену батьківську хату, смерть двох братів, яких цькували за націоналізм і оголосили ворогами народу, а згодом реабілітували, втрата найдорожчого для жінки — дітей, осіло терпкою пам’яттю на денці її щедрого на добро серця і спонукало жити, працювати, віддаючи всю себе улюбленій роботі, чоловіку, єдиній дочці Ірині, внучці і правнуку Данилку. Окрім того, вона у всі роки залишається активною учасницею ветеранського руху, беззмінною учасницею та старостою хору ветеранів.

А ще в житті цієї жінки є сторінка, яка незгладимо пекуча і кожного вересня воскресає у її пам’яті з особливим болем — її партизанські стежки. Війна застала її під час навчання. Рятуючись від ворога, Марія не хотіла бути приреченою на рабство в Німеччину і тому тікала додому. Страх, невідомість і страшні видовища зустрічалися на її шляху. Дівчина сама мало не потрапила під облаву. Вдома хазяйнували німці, тільки з допомогою сусідки їй вдалося втекти. Ховаючись від людського ока, крадькома, в темряві, дівчина пробиралася невідомими стежками до двоюрідного брата в Степові Хутори. Розуміючи, що споглядати цей жах вона не буде, жінка вирішує стати на стежку активної боротьби проти фашизму. Знайшовши зв'язки з партизанами, вона стала активною учасницею партизанського руху на Носівщині. Під виглядом продавця нехитрих продуктів Марія передавала записки з цінними відомостями про кількість та розташування німців і мадяр, обмінювала продукти харчування на тоді дефіцитні: сіль, мило, ліки, щоб потім передати їх у ліс. Здається, нічого складного, проте, кожен її крок був на межі. Один необачний погляд чи вчинок — і видима смерть. Кожну мить, на кожному кроці — ризик.

Власне, за героїзм, з яким вона пройшла страшні роки окупації, виконавши численні важливі завдання командування партизанського з'єднання «За Батьківщину», Марія Кирилівна має три ордени та 14 медалей. П’ятнадцятою ж медаллю її нагородили носівчани, зіткавши її із поваги та любові до життєвого подвигу цієї жінки, до уміння любити життя і людей, мати правильні цінності, бути справжньою Берегинею і Наставницею, справжнім Учителем. Пройшовши стільки випробувань, перенісши стільки втрат, ця жінка зберегла найголовніше: бути на цій землі Людиною.

11 вересня Марія Кирилівна відзначає свій 100-річний ювілей. Щиро вітаємо ювілярку! Здоров’я, тепла, затишку у життєвій осені!

 Пресслужба Носівської міської ради

 

Переглядів:374