21 Травня 2020 11:10Повідомлення

Рівень розрахунків населення за ЖКП за січень-березень 2020 року становить понад 87%

За даними Державної служби статистики України, найвищі показники розрахунків населення за спожиті житлово-комунальні послуги (без урахування газу та електроенергії) станом на 1 квітня 2020 року – в Сумської (95,9%), Вінницької (95,1%), Львівської (92,9%) та Миколаївської (92,8%) областей. Найнижчі – у Луганської (78,8%), Харківської (79,2%) та Херсонської (79,5%) областей.

«Рівень розрахунків за комунальні послуги без газу та електроенергії за перший квартал 2020 року становить 87,2%, що у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року більше на майже 10 %. За березень 2020 року за централізоване опалення та гарячу воду розрахунки населення становили 102,4% (з урахуванням погашення боргів за минулі періоди); за водопостачання та водовідведення, утримання будинків та прибудинкових територій та вивезення відходів – на рівні 80-84%. Ці показники засвідчують, що попри складну ситуацію через коронакризу, споживачі намагались дотримуватись платіжної дисципліни. Динаміку змін показників побачимо з даних за квітень», – прокоментувала заступник Міністра розвитку громад та територій України Наталія Хоцянівська.

21 Травня 2020 11:10Повідомлення

Більше 130 млн грн «теплих кредитів» вже видано банками населенню та ОСББ на енергоефективні заходи з початку дії програми у цьому році

Державна програма «теплих кредитів» стає все більш затребуваною серед українських родин.

Так, з 1 по 12 травня ц.р. банки видали 67 млн грн «теплих кредитів» населенню та ОСББ на енергоощадні заходи. Фактично за тиждень видано більше кредитів, ніж за весь квітень.                   

Зокрема, минулого тижня програмою поспішили скористатися ще 1544 родини та 122 ОСББ, залучивши:

- більше 35 млн грн – на утеплення багатоповерхівок;

- близько 32 млн грн – на енергоефективні заходи у приватних будинках;

- 900 тис. грн – на встановлення твердопаливних котлів.

Особливо активними у цьому році є ОСББ. Зокрема, з моменту старту програми у 2020 р. банками надано кредити вже 289 ОСББ на суму 84 млн грн.

Всього, із початку програми у ц.р. населенню та ОСББ видано більше 130 млн грн «теплих кредитів» на енергоефективні цілі.

Для українських родин програма є дієвим інструментом, завдяки якому можна отримати співфінансування енергоефективних заходів, утеплити оселі, подбати про комфорт та менше платити за комунальні послуги. У цьому переконалися

20 Травня 2020 12:45Повідомлення

Хто може бути інвестором енергоефективних заходів у вашому будинку?

Ефективне управління багатоквартирним будинком та впровадження енергоефективних заходів – це ключові завдання, які стоять перед Правлінням об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі – ОСББ).

На сьогодні питання ефективного споживання теплової енергії власниками багатоквартирних будинків стоїть дуже гостро. Кожне ОСББ несе відповідальність за користування і обслуговування майна, що знаходиться у їх підпорядкуванні.      

Джерелами фінансування ОСББ можуть бути кошти співвласників багатоквартирного будинку. Щоб залучити таке фінансування потрібно скликати загальні збори співвласників та проголосувати за такий варіант, –– зокрема щодо рішення про збільшення розміру внесків на утримання будинку (для прикладу, створити ремонтний фонд), або співвласники погоджуються сплатити свою частку від повної вартості ремонту чи модернізації окремим внеском – одноразовим на оплату робіт, або регулярним, на оплату регулярного платежу (кредиту, розстрочки).