«Гаряча» пора для рятувальників

02 листопада 2020

 

 

Упродовж минулого тижня з 26 жовтня по 2 листопада щоденно в підрозділах Управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 192 чоловіки особового складу та 60 одиниць спеціальної техніки.

Вогнеборцями ліквідовано 22 пожежі, 17 з яких виникли в житловому секторі громадян, 1 на транспорті, 3 в природних екологічних системах, зокрема 1 загоряння торфу, 2 сухої рослинності та 1 інша. Вогнем пошкоджено автомобіль та 17 будівель різного призначення, площа пожеж у природних екологічних системах склала понад 3 га.

Фахівці групи піротехнічних робіт та підводного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення 9 разів залучалися до знешкодження вибухонебезпечних предметів, які були виявлені у м. Чернігів, Чернігівському (двічі), Козелецькому (двічі), Прилуцькому, Ічнянському, Бобровицькому та Ріпкинському районах. Знищено у встановленому порядку 33 боєприпасів часів минулих війн, з них: 18 артилерійських снарядів калібром 76, 122 та 152 мм, 9 мінометних мін калібром 50 мм, 2 авіаційні бомби АО-10 та 4 ручні гранати РГД-33.

Крім того, підрозділи оперативно-рятувальної служби Чернігівщини 13 разів залучалися для надання допомоги громадянам та проведення інших невідкладних робіт.

Не обійшлося без пожеж і на території Носівського району де протягом минулого тижня виникло 1 пожежа. Так 02 листопада в с. Володькова Дівиця сталася пожежа житлового будинку. По прибуттю рятувальників відбувалося горіння на всій площі покрівлі житлового будинку, яку рятувальники швидко ліквідували та не дали розповсюдитись пожежі. Внаслідок пожежі вогнем знищено: покрівлю на всій площі, пошкоджено: перекриття на площі 15 м2, стіни на площі 12 м2 та домашні речі. Причиною пожежі стало – порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації печей (відсутність протипожежної розділки).

У зв`язку з цим, рятувальники застерігають: щоб уникнути пожежі та нещасних випадків й тим самим вберегти своє та життя оточуючих Вас людей, будьте обережні при поводжені з вогнем, дотримуватись правил пожежної безпеки. Слідкуйте, щоб в цегляній кладці печей та димарів не було тріщин. Дерев’яна підлога перед топковими дверцятами печі обов’язково повинна бути захищена металевим листом розміром 50х70 см. Ні в якому разі надмірно не перегрівайте печі, не залишайте вогонь без нагляду та не розпалюйте його за допомогою бензину чи інших горючих рідин. Не розміщуйте меблі, дрова, занавіски та інші спалимі речі впритул до печей, відстань до них має бути не менше 0,5 м. В опалювальний сезон очищуйте димарі від сажі не рідше одного разу на три місці, а також вкотре нагадують громадянам про необхідність дотримання заходів безпеки у разі виявлення вибухонебезпечних та підозрілих предметів.

 

Андрій ШЕЛЕСТЮК,

начальник Носівського РС Управління

ДСНС України у Чернігівській області

Переглядів:164