Чому насправді у «Барвінку» холодно?

18 лютого 2021

 

Вже сім днів для значної кількості родин міста, у яких дошкільнята відвідують  міський дошкільний заклад «Барвінок», виникли значні   проблеми, що фактично унеможливили відвідування через різке зниження температури у групах. При доведених нормах 19-21 градус, температура опустилася до 10-14, а в деяких групах - навіть нижче.  При цьому  до засновників: відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту міської ради інформація про проблеми з опаленням дошкільного закладу дійшла не від завідуючої, а від батьків,які, власне і забили тривогу.

 Сьогодні зранку ініціативна група батьків зібрала збори біля садочка, на які запросили  очільницю освітянської галузі громади Наталію Тонконог.

  • Перш за все, хочу подякувати батькам за їхню активну позицію, адже якби не вони, керівництво закладу і далі б подавало неправдиву інформацію у відділ освіти, приховуючи свою безвідповідальність і халатність.  Ситуація склалася неприємна, її оперативно вирішуємо,  але її могло б взагалі не бути, якби керівник та завгосп «Барвінка»  відповідально ставилися до виконання своїх обов’язків. Все по порядку.

 Щороку  заклади ще влітку подають річну потребу на все, в тому числі  і на   об’єм палива, який визначається аналізом та розрахунками використання за кілька років. Закупівля різних видів альтернативного палива, а це деревина, брикет,  здійснюється відповідно до проведених тендерних процедур закупівлі. Керівник закладу Наталія Чорна подала потребу у 420 м.куб деревини. На початок опалювального сезону тут був залишок 65,7 м.куб. Тому відділ освіти придбав для садочка 280м.куб, а в листопаді та лютому ще завезено 68 м. куб деревини. Тобто заклад був забезпечений паливом на 98,5%. Варто зазначити, що за таким принципом опалюються молодша школа та садочок у Володьковій Дівиці, ЦДЮТ у Носівці. Скажімо, заклади Володькової  Дівиці взагалі опалюють деревиною, яку випилюють  комунальники і використовують ще  торфобрикет. У закладах незалежно від зовнішньої температури тепло і комфортно. Так само й інші заклади.  Тобто все, що керівники виклали у потребі, відділ освіти  забезпечив. А  ось у  «Барвінку», пустивши все на самоплив, тепер активно шукають винних у власній недбалості та  безконтрольності.  Крім того, виявляється, що тепер є потреба у придбанні ще ста кубометрів деревини.  Після звернення батьків, було проведено службова  перевірка по даному факту і ось які маємо результати.

Щодня  відділ освіти, сім’ї, молоді та спорту  моніторить інформацію щодо температурного режиму. І 9 лютого, коли в групах садочка вже було 14 градусів, завідуюча передає показник 19-21 градус і абсолютно нічого не робить для того, аби вирішити проблему., впевнено надає неправдиву інформацію. На 10 лютого  керівництвом закладу не було подано актів  щодо  об’єму  використання палива за січень. А коли на вимогу відділу освіти подали, дані, які там вказані, відверто неправдиві. Порівнюючи  відповідні звіти, де вказується зовнішній температурний режим,  інформація, подана іншими закладами міста суттєво відрізнялася від поданої адміністрацією «Барвінка». Наприклад, якщо ЦДЮТ вказує температуру повітря на вулиці 10-13 січня  -4, то «Барвінок» - 15. А відповідно і кількість використаної  деревини  зростає. Тобто тепер нераціональне, безконтрольне використання деревини списується на  низьку температуру повітря, якої в січні не було і близько. Звичайно, якби керівник  контролювала ситуацію, цього взагалі б не допустили.  Тобто опалення закладу відбувається під чітким контролем керівника щодо використання різних видів палива, де головний результат є один і він беззаперечний: діти мають перебувати в теплі.  Навіть, якщо вони прорахувалися у потребі, мали б звернути увагу раніше, подати службову записку щодо додаткової потреби, і питання вирішувалося б не в авральному порядку, а батьки і вихованці цього навіть не відчули.

 Так, по факту, маємо додаткову потребу. Наразі вирішили її тимчасово, надавши понад 2 тонни торфобрикету з іншого навчального закладу громади, натомість оголосили тендер на закупівлю цього виду палива і на міський садочок. Наразі, температура у «Барвінку» піднялася, маю надію, що  діти зможуть його безпечно відвідувати.

Пресслужба Носівської міської ради

Переглядів:1895