Сім років пам’яті… Герої не вмирають!

20 лютого 2021

 

Традиційно в лютому вся  Україна вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні. Цього року – вже сьомі роковини кривавих подій на Майдані під час Революції Гідності.

Небесна Сотня – прийнята в Україні збірна назва загиблих понад 100 протестувальників під час подій Революції Гідності у грудні 2013 – лютому 2014 року.

Саме в ці дні протистояння між мітингувальниками і тодішнім режимом досягло піку. А 20 лютого 2014 року загинуло найбільше активістів Майдану.

Наступного дня, 21 лютого 2014 року, загиблих мітингувальників Майдану було офіційно визнано жертвами. Того дня на Майдані Незалежності у Києві відбулося прощання із загиблими активістами, яких у жалобних промовах назвали "Небесною Сотнею".

Їхніми  іменами  назвали вулиці , в пам’ять про них засновано Орден Героїв Небесної Сотні. Також створено "Меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції гідності".

Загалом протистояння учасників Революції Гідності та представників тодішнього  режиму тривало понад три місяці. Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень у центрі столиці загинули активісти Майдану вірменин Сергій Нігоян та білорус Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького.

У період із 18 до 20 лютого загинуло та отримало травми найбільше протестувальників. Ці події стали останнім переломним моментом Революції Гідності.

Небесна Сотня є для всієї України символом жертовності, героїзму та патріотизму, а також прикладом для наших воїнів, які захищають територіальну цілісність України на сході.

20 лютого український народ вшановує Героїв Небесної Сотні, які загинули, захищаючи європейське майбутнє нашої держави.

Усі вони прожили різне життя — хто довге, а хто зовсім коротке. Вони були дуже різними, але їх, як і сотні тисяч учасників Майдану, мільйони по всій Україні та в цілому світі, об'єднало прагнення правди. 

Вдивляючись у обличчя Героїв Небесної Сотні на фотографіях, згадаймо про їхній подвиг, який вже вписаний у найвеличніші сторінки української історії. Нам випало бути свідками подій драматичних і надзвичайно болючих, таких, що визначатимуть наше майбутнє. Події ці творилися звичайними людьми — нашими сучасниками, нашими співвітчизниками. На жаль, не всі з них залишилися серед живих. На його захист стала Небесна Сотня, Герої, які завжди з нами.

 Віддаймо шану патріотизму і мужності Героїв Небесної Сотні. Вклонімося кожному, хто виступив проти авторитарного режиму, і всім тим, хто зараз захищає нас від російської агресії!

Вічна і світла пам’ять  патріотам, Героям Небесної сотні, що загинули в боротьбі за нашу свободу…

Не забудемо!

Герої не вмирають!

 Слава Україні!

Володимир ІГНАТЧЕНКО,

Носівський міський голова

 

 

 

 

 

Переглядів:876