35- річниця Чорнобильської трагедії

26 квітня 2021

6 квітня 1986 року сталася найбільша в історії людства техногенна катастрофа. Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. Аварія на Чорнобильській АЕС призвела до непоправних медичних, економічних, соціальних і гуманітарних наслідків. За екологічними наслідками аварія переросла у планетарну катастрофу: радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи.
35 років минає з того страшного дня, який розділив життя всього світу на до і після. За офіційними даними понад 600 тисяч осіб стали ліквідаторами аварії. Серед них- велике число і наших земляків.
Цей день став так само незабутнім для сотень тисяч жителів зони відчудження, які відтепер мали новий статус - переселенці, їхні діти, люди, яких об'єднали одним визначенням- громадяни, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи.
Для всіх нас цей день став днем пам'яті. Цьогорічного квітня - він ювілейний. Тому хочеться подякувати всім, хто 35 років тому і в роки наступні після трагедії їхали у Чорнобиль, аби виконувати свій професійний обов'язок. На жаль, багато хто з ліквідаторів не дожив до сьогоднішнього дня. Тому всім, хто в строю -доземна вдячність за професійний і людський подвиг, а тим, кого немає - вічна пам'ять.
Окремо, хотів би звернутися до родин, для яких Носівщина стала рідною за ці роки. Малу батьківщину - не замінити, не стерти з пам'яті, однак, сподіваюся, наш Носівський край пригорнувся до вашого серця. Щиро бажаю всім найперше - здоров'я, миру, благополуччя і віри у добро!
На жаль, сторінки історії України мають такі важкі і болючі дати, які варто пам'ятати, аби не повторити.
Володимир ІГНАТЧЕНКО,
Носівський міський голова
Переглядів:285