Пам’ятаймо про Голодомор!

26 листопада 2021

Щорічний День пам’яті жертв Голодомору 1932‒1933 років відзначатиметься у суботу, 27 листопада.  Традиційно, напередодні проходять  заходи  вшанування пам’яті жертв Голодомору   біля пам’ятних місць,  у закладах освіти.

Нагадаємо, що акт геноциду українського народу здійснений радянським та партійним керівництвом через організацію штучного масового голоду, жертвами якого стали мільйони українців на території Української СРР та Кубані. Як зазначає Український інститут національної пам’яті, очільники ВКП(б) та уряду СРСР запровадили «насильницьке вилучення продовольства, блокаду сіл та цілих районів, заборону виїзду за межі охопленої голодом України, згортання сільської торгівлі, репресії щодо незгодних, тоталітарна система створила для українців життєві умови, розраховані на їхнє фізичне знищення». У 2006 році визнання Голодомору 1932‒1933 років геноцидом українського народу закріплене Законом України, а 2010-го постановою Апеляційного суду Києва винними в організації Голодомору визнані Сталін, Молотов, Каганович та інші керівники радянської імперії.

Цьогорічна інформаційна кампанія до 88-х роковин Голодомору особливий акцент робить на темі дітей як найвразливішій категорії жертв сталінського геноциду, які становлять майже половину загиблих. Тому особливе значення приділяється організації заходів саме в навчальних закладах. Зокрема, відбуваються тематичні  виставки у бібліотеках, проходять уроки скорботи, години спілкування, презентації, відеороликів тощо, аби  привернути увагу дітей та молоді, а також рекомендовано приєднатися здобувачам освіти до Всеукраїнського форуму «Сила пам’яті: молодь говорить про Голодомор», який відбудеться в режимі онлайн 27 листопада.

 Крім того, запрошуємо всіх земляків приєднатися до Всеукраїнської  акції 27 листопада о 16.00 «Запали Свічку пам’яті».

 Сьогодні  заступник міського голови Вікторія Вершняк, працівники  міської ради та  відділу культури і туризму міської ради долучилися до покладання квітів до пам’ятного знака-Хреста, встановленого на честь вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні.

 Пресслужба Носівської міської ради

Переглядів:459