До уваги жителів багатоквартирних будинків!

11 січня 2022

Шановні співвласники багатоквартирних будинків !

 

З 2020 року в Україні запрацювала Програма «Енергодім» Державної установи «Фонд енергоефективності» (далі – Фонд), згідно якої ОСББ можуть отримати компенсацію коштів, залучених на проведення енергетичних аудитів і розробку проєктно-кошторисної документації (70% від вартості), та на впровадження заходів з енергозбереження в своїх будинках (40% вартості робіт та матеріалів для пакету А, 50% вартості – для пакету Б).

Фонд фінансується із державного бюджету та Міжнародною Фінансовою Корпорацією (IFC), яка адмініструє Мультивалютний донорський трастовий фонд (МДТФ). Зокрема донорами МДТФ є Європейський Союз та Уряд Німеччини.

Для реалізації проєктів з комплексної термомодернізації будинків ОСББ у 2022 році, від Європейського Союзу було залучено 100,0 млн євро. Ще 2,6 млрд гривень передбачено Урядом в державному бюджеті України на поповнення статутного капіталу Фонду.

На сьогодні між Фондом та громадами Чернігівської області підписано 6 меморандумів про співпрацю в напрямку підвищення енергоефективності в житловому секторі (Мена, Сосниця, Новгород-Сіверський, Прилуки, Ніжин та Варва).

У 2021 році найактивнішими виявились ОСББ в містах Чернігів, Ніжин та Прилуки. На сьогодні, з 11 ОСББ області, які розпочали реалізацію проєктів з термомодернізації, 5 ОСББ повністю завершили проєкти та отримали відшкодування з Фонду у сумі 10,6 млн грн. Мешканці цих будинків вже сплачують на 40-50% менше коштів за послуги з опалення у порівнянні з попередніми аналогічними періодами до модернізації. Ще в 3-х ОСББ області роботи на стадії завершення.

Обсяг залучених ОСББ інвестицій в житловий сектор області на енергозбереження склав близько 36,0 млн гривень.

Крім того, в області діє Програма підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Чернігівської області «ЕНЕРГОДІМ» на 2021-2023 роки згідно якої, ОСББ, що долучилися до програми Фонду, можуть додатково отримати компенсацію 10 пунктів відсоткової банківської ставки по кредитам, залученим на енергоефективність. У 2021 році її учасникам виплачено близько 400,0 тис. грн. Для реалізації програми у 2022 році в обласному бюджеті передбачено 1,5 млн грн.

Ознайомитись з умовами участі в програмі «ЕНЕРГОДІМ» Фонду, можна на веб-сайті: eefund.org.ua та energodim.org, звернувшись до регіонального консультанта Фонду на території Чернігівської області Миколи Коломійця (тел. (050) 851-56-71) або до сектору енергоефективності Департаменту ЕТЗ та ЖКГ Чернігівської ОДА (тел. (0462)777-233).

 

Переглядів:440