Впровадження електронного рецепта на ліки

09 лютого 2022

На  виконання вимог законодавства щодо рецептурного призначення та відпуску рецептурних лікарських засобів до кінця 2022 року запланований поетапний перехід на електронний рецепт.

Впровадження е-рецепта буде відбуватися в три етапи. Перший із них – призначення та відпуск антибактеріальних лікарських засобів (антибіотиків) за електронним рецептом, вже стартує з 1 квітня.  Другий етап – з 1 липня  і стосуватиметься  поширення е-рецепта на наркотичні ліки, які зараз призначаються на спеціальних рецептурних бланках форми № 3. Третій – з 1 жовтня передбачає  відпуск усіх рецептурних препаратів за е-рецептом за усіма джерелами фінансування.

 Коментуючи  таке нововведення профільний  заступник міського голови Вікторія Вершняк сказала:

  • Звичайно,  і  заклади медицини, і аптеки у нашій громаді  готові працювати  з е-рецептами технічно. Однак,   є ще один аспект, який турбує  наразі, впевнена, не лише нас  - це суттєве додаткове навантаження на лікарів. Сподіватимемось, що саме поетапне запровадження е-рецептів  допоможе  вирішити це питання.

Уже з квітня цього року для отримання антибактеріальних лікарських засобів в аптеках потрібен буде електронний рецепт. Українські лікарі розпочнуть виписувати е-рецепти на всі антибактеріальні лікарські засоби, які зареєстровані в Україні та містяться в Державному реєстрі лікарських засобів.

Відтак, усі заклади охорони здоров’я та, зокрема, аптеки повинні провести роботу з підключення до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Лікарі отримають можливість здійснювати призначення антибіотиків в електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) через медичну інформаційну систему. Функціонал виписування е-рецептів знайомий для лікарів, які вже виписують е-рецепти своїм пацієнтам у рамках програми реімбурсації “Доступні ліки”. Разом з тим, він також буде простим і зрозумілим для тих, хто тільки починає роботу з електронною системою охорони здоровʼя.

Електронний рецепт спростить аптечним закладам виконання вимог законодавства щодо рецептурного відпуску лікарських засобів.

Пресслужба Носівської міської ради

 

Переглядів:486