Підсумки громадського обговорення щодо перейменування вулиць громади

03 серпня 2022

Відбулося засідання Комісії Носівської міської ради з упорядкування найменувань вулиць в населених пунктах громади.
Цьому зібранню передувала проведена робота з дотриманням всіх вимог та термінів законодавства, що стосується цього питання.
Згідно з розпорядженням міського голови №202, комісія була створена ще в серпні минулого року. Її головою призначено заступника міського голови Вікторію Вершняк та було затверджено персональний склад.
Комісія працювала скрупульозно, відповідально максимально відкрито, залучаючи якомога ширше коло небайдужих людей, враховуючи думку передусім жителів вказаних вулиць, а також краєзнавців, істориків, старожилів міста та сіл громади.
У Носівці, Держанівському, Володьководівицькому та Тертишницькому старостинських округах комісією визначено 49 вулиць, які підлягали перейменуванню.
26 травня 2022 року міський голова підписав розпорядження про проведення громадського обговорення щодо перейменування вулиць та провулків, яке тривало до 27 липня.
Всі жителі громади мали можливість викласти свою думку, запропонувати власний варіант нової назви, надіславши листа на електронну пошту міської ради, звернувшись з листом безпосередньо, або ж проголосувати через Google форму. До речі, саме через голосування надійшло 676 варіантів.
Треба віддати належне, населення було активним, використовуючи всі можливі засоби. Надходили і депутатські звернення, і листи від колективів, активу вулиць тощо. Все це разом спрацювало на результат, який власне був затверджений членами комісії і відповідний проект поданий на виконком та для остаточного затвердження - на сесію міської ради. Все так, як вимагає законодавство.
Треба відзначити особливість сьогодення, в тому числі і в процесі перейменування вулиць, враховуючи не лише прагнення позбутися найменшого російського походження. Україна має свої культурні надбання, свої історичні постаті і пам’ятні дати, маємо своїх героїв, зокрема, нашого часу, пам’ять про яких можемо увіковічнити в тому числі і в назвах вулиць. Адже утверджувати рідне, українське маємо у всьому, особливо у світлі подій останніх восьми років та повномасштабного вторгнення росії проти України 24 лютого.
Це стосується, зокрема, рішення комісії щодо присвоєння нових назв вулиць імені наших загиблих земляків: носівчанина Назара Утви, дівичан Євгенія Закалюжного та Миколи Черниша.
Варто зазначити, що у остаточному прийнятті рішення, міська рада буде враховувати думку рідних загиблих героїв, а також жителів вулиць, на яких вони проживали. Носівчанин Назар Утва проживав на вулиці Івана Мазепи, а обидва загиблі з Володькової дівиці – на вулиці Шевченка. Варто врахувати, що під час обговорення, надійшло чимало пропозицій щодо присвоєння назв імені героїв нашого часу іншим вулицям, сусіднім з тими, де проживають нині родини загиблих. Власне, на це зважили і члени комісії. Оскільки звернень ні від родичів, ні від жителів тих вулиць до міської ради не надходило.
Тому наразі пропонуємо перелік вулиць громади, які підлягають перейменуванню та їхні нові назви, підтримані членами комісії, з урахуванням запропонованих пропозицій під час громадського обговорення.
Держанівський старостинський округ -
с. Держанівка – вул. Гагаріна – нова назва – Коса (історична назва запропонована жителями).
Тертишницький старостинський округ –
с. Яблунівка - вул. Гагаріна – Українська.
Володьководівицький старостинський округ :
с. Володькова Дівиця
вул.. Горького - Богоявленська;
Декабристів - Гайдамацька;
Маяковського – Євгенія Закалюжного;
Чкалова – Миколи Черниша;
Пушкіна – Свободи;
Толстого з провулком - Зоряна.
с. Дослідне – вул. Ватутіна – Паркова.
с. Криниця – вул. Суворова – Хутірська.
с.Ставок - вул. Комарова з провулком – Весняна;
Кутузова – Мальовнича;
Лермонтова – Ягідна.
с. Лісові Хутори – вул. Маяковського – Польова.
с. Підгайне – вул. Гончарова – Лісова.
Місто Носівка:
Вул. Гагаріна – Княгині Ольги;
Комарова – Ямівка;
Крилова- Миколи Вінграновського;
Кутузова з провулком – Свободи;
Толстого з провулком - Гринівка;
Лермонтова – Героїв Чернігова;
Ломоносова – Поліська;
Матросова – Олекси Довбуша;
Мічуріна з провулком – Героїв України;
Молодої Гвардії з провулком – Соборності
Невського - Мархаївка
Пров.Невського запропоновано визначити вулицею з новою назвою- Сакунівка;
Некрасова- Миколи Хвильового;
Островського – Назара Утви;
Панфілова –Солов’їна;
Пугачова - Олександра Довженка;
Пушкіна – Майданна;
Рєпіна – Гетьмана Розумовського
Разіна –Сіверська;
Суворова з провулком – Комунальна
Ціолковського –Задорожна;
Чайковського - Михайла Вербицького;
Челюскіна – Паркова;
Чернишевського – Леонтовича;
Чехова з провулком – Затишна;
Чкалова - Северина Наливайка.
Отож, комісія зібрала всі пропозиції, опрацювала по кожній вулиці кожного населеного пункту громади, підтримавши назви, які найбільш милозвучні, з місцевим колоритом, а також утвердили рідні кожному українцю культурні надбання та увіковічнили історичні постаті та пам’ять про героїв нашого часу.
Тепер рішення за членами виконкому та остаточне – за депутатами міської ради.
Пресслужба Носівської міської ради
Переглядів:366