Більше 200 маскувальних сіток сплели волонтери нашої громади

05 грудня 2022

Сьогодні кожен з нас трохи волонтер, як власне і саме слово набуло нового значення ще з 2014 року, а після 24 лютого – й поготів.
Кожен з нас став іншим передусім у світосприйнятті та у життєвих пріоритетах, заголовні з яких для більшості стали підтримувати та допомагати нашим захисникам.
Кожен знаходить своє місце у цій благородній справі, ініціюючи чи долучаючись до якоїсь важливої справи. Хтось донатить, хтось готує, випікає, солить, робить тушонки, шиє білизну, в’яже тепленькі шкарпетки, все це збирає, координує, відвозить безпосередньо нашим хлопцям, які з перших днів війни і до сьогодні не втомлюються захищати нашу державу.
Надзвичайно приємно, що таких людей у нашій громаді дуже багато, а це означає, що перемога буде точно за нами, бо з таким тилом наші захисники почуваються зігріті увагою, повагою молитвами і любов’ю кожного, хто ділиться часточкою свого серця, щедрого на добро. Надзвичайно потужний волонтерський рух організувався спочатку у місті, а згодом і по старостинських округах з плетіння маскувальних сіток для наших захисників.
Все почалося з оголошення у соцмережах від рідних наших захисників, які потребували маскувальних сіток. І носівчанка Євгенія Решетько разом з однодумцями організували плетіння першої сітки в стінах спортивного залу міської гімназії №2. Секрети цього ремесла опановували завдяки відео з інтернету, матеріал зносили з дому хто що мав, плели основу, різали зелену тканину і створювали таку необхідну для наших захисників сітку. Після першої почали надходити замовлення наступні і катастрофічно бракувало рук, тканини, основи. Тому організатори звернулися за допомогою до всіх небайдужих, аби разом виконати замовлення, що надходили з усіх напрямків фронту, передусім сумського та східного. І люди йшли, по всьому місту, долучалися педагоги передусім об'єднали зусилля другої міської гімназії, інших закладів освіти, пенсіонери, молодь, навіть діти.
Бракувало і тканини, матеріалу для плетіння основи, тому з підприємством «Формстиль» домовилися про тканину, а нитки для основи почали купувати, оголосивши про проведення збору коштів.
Мережа локацій, де гуртувалися люди і плели сітки поступово зростала. Спочатку долучилися волонтери на базі третьої міської гімназії, Носівського міського ліцею №1, початкової школи, дошкільних закладів «Барвінок», "Ромашка". Працівники міського ліцею №5 допомагали на базі другої гімназії. Потреби від військових зростали мало не щодня, а враховуючи, що і число локацій зростало, потрібно було сформувати відповідний координаційний центр. Так народився волонтерський рух «Маскувальник». Безпосередніми координаторами стали Євгенія Решетько, Сергій Ломашевський та Вікторія Самокиша. Кожен має свої обов’язки, аби все працювало як злагоджений механізм. У кожному закладі, де плетуть сітки є відповідальні особи, з якими контактують, яким озвучують потребу , завдання, розміри і терміни виконання. І робота кипить. Долучаються абсолютно різні верстви населення. Зокрема, упочатковій школі відповідальна за плетіння маскувальних сіток Алла Медвідь, у «Барвінку»- Юлія Кривша, у "Ромашці" - Валентина Жук, у міській гімназії №3 – Наталія Руденко, у міській гімназії №2 – Тетяна Рогова. Плетуть сітки і у Володьковій Дівиці – у ліцеї відповідальна Ольга Власенко, у садочку – Раїса Кузьменко. Є й такі ініціативні люди, які беруть заготовки і вже вдома організовують виготовлення маскувальних сіток. Наприклад, як носівчани Людмила Бородіна, Сергій Терещенко.
- На виготовлення однієї сітки, найбільш ходового розміру 7м х3 м треба витратити приблизно п’ять днів. Звичайно, залежно скільки буде людей задіяно. Але нам доводилося виконувати і замовлення й більші 8м х 9м,10м х15м. Наразі ми виготовляємо вже білі сітки,а тому постійно закуповуємо нитки для основи, а тканиною виручають магазини секонд хенду. Ще в нас є обмін тканинами зі своїми колегам по виготовленню сіток з Бобровиці, сіл Коломійцівки та Софіївки Макіївської громади як, власне, і обмін досвідом та секретами виготовлення. Загалом же всі, хто долучається до потужного волонтерського руху «Маскувальник» за цей час стали як одна велика родина, яка щиро вболіває і допомагає конкретними справами нашим захисникам, наближаючи перемогу.
Велика кількість людей, колективів долучається фінансово. Наразі у нас більше шести десяти постійних благодійників, які донатять на придбання основи та матеріалу.Колектив другої міської гімназії перерахував 4500 грн., третьої міської гімназії – 5150грн.
Сітки виготовляють також у Носівській школі мистецтв, Держанівській гімназії. І наші «павучки» по всій громаді не втомлюються плести маскувальні сітки, які дуже чекають воїни, бо саме вони рятують їхні життя, у найскладніших умовах війни. І мабуть найголовніше у цій справі те, що кожен, хто долучається до неї має можливість бути причетним на реалізації і наближення найбільшої мрії кожного українця - жити у вільній і мирній рідній Україні!
Пресслужба Носівської міської ради
Переглядів:78