ДО уваги громадян!

06 грудня 2022

Інформуємо, що з початку 2022 року на території району виникло 351  пожежа. Особливе занепокоєння викликають трагічні випадки. Внаслідок небезпечних факторів пожеж загинуло 21 та отримали травми 6 осіб.

Головними причинами трагедій залишаються незнання, а в переважній більшості недотримання громадянами елементарних заходів безпеки. Зокрема, це:

- необережне поводження з вогнем – 133 пожежі;

- порушення правил пожежної безпеки (різні прояви) – 125 пожеж;

- пов’язані з бойовими діями – 41 пожежа;

- підпал – 18 пожеж;

- розряд блискавки – 6 пожеж;

- пустощі дітей з вогнем – 3 пожежі;

- інші – 25 пожеж.

Один з трагічних випадків трапився на пункті приймання та сортування твердих побутових відходів 29 листопада 2022 року за адресою: Чернігівська область, Ніжинський район, м. Ніжин. На місці пожежі виявлено тіло громадянки 1964 р.н. Ймовірна причина пожежі: необережність під час куріння.

Головну причину такого становища ми вбачаємо в недостатній організації проведення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях. Спеціальні об’єктові навчання і тренування з питань цивільного захисту проводяться не на усіх об’єктах, а якщо і проводяться то здебільшого формально, із залученням мінімальної кількості працівників і населення.

На недостатньому рівні здійснюється навчання непрацюючого населення з питань цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки. Не охоплюється навчанням усе доросле населення, необхідні знання щодо дотримання правил безпечної поведінки не доводяться. Робота консультативних пунктів організована на низькому рівні.

Керівниками підприємств, установ та організацій на недостатньому рівні вживаються заходи щодо обладнання куточків, стендів з матеріалами наочної пропаганди по дотриманню правил безпеки життєдіяльності у побуті та на робочому місці. Не виготовляється необхідна кількість пам'яток або листівок з питань безпеки життєдіяльності населення для послідуючого розміщення у під'їздах, на сходових клітинах багатоповерхових житлових будинків, а також для вручення громадянам під час інструктажів.

З огляду на це, Ніжинським районним управлінням Головного управління ДСНС України у Чернігівській області проводиться ряд пожежно-профілактичних заходів за допомогою засобів масової інформації та розповсюдження наочних матеріалів, шляхом обходів житлового сектору, виступів у трудових колективах.

Проте зусиль однієї пожежно-рятувальної служби тут явно недостатньо, адже її підрозділи не мають достатньої кількості особового складу, щоб охопити профілактичною робою кожного мешканця.

З метою підвищення ефективності просвітницько-профілактичної роботи і знань серед населення з питань захисту та дій при виникненні надзвичайних ситуацій, відповідно до п. 31 ч. 2 ст. 19, ст. 39, 42 Кодексу цивільного захисту України, Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.2013 № 444, наказу Міністерства надзвичайних ситуацій України від 07.06.2011 № 587 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо порядку створення, обладнання та забезпечення функціонування консультаційних пунктів з питань цивільного захисту при житлово-експлуатаційних організаціях та сільських (селищних) радах» Ніжинське районне управління пропонує заходи, які зменшать кількість надзвичайних подій, а саме:

 

  1. Розглянути вищезазначені питання на засіданнях постійно діючих комісій із послідуючим прийняттям відповідних рішень.

  2. Організувати обходи житлового сектору щодо проведення профілактичних інструктажів з населенням. Особливу увагу прошу приділити помешканням пенсіонерів, інвалідів, малозабезпечених і багатодітних сімей та схильних до зловживання алкоголем людей. 

  3. Організувати виготовлення й розміщення в місцях з масовим перебуванням людей, в адміністративних будівлях органів місцевого самоврядування, в під’їздах багатоквартирних житлових будинків тощо наочних матеріалів, про попередження пожеж та загибелі людей на них.

  4. Рекомендувати засобам масової інформації, інтернет виданням розгорнути широку інформаційно-пропагандистську роботу щодо профілактики виникнення пожеж надзвичайних подій та загибелі людей на них.

 

 

Начальник районного управління                                             Віктор КРАВЕЦЬ                                                                                   

 

 

Переглядів:146