Гірка пам’ять,  довжиною у 80 років

11 березня 2023

Пам'ятають Козари

Як в жахливому сні,

Божевільні пожари

У минулій війні,

Бо спалили, як в пеклі,

Всіх людей і хати

Смертоносці запеклі,

Озвірілі кати…

Олександр Демиденко

Історія трагедії - знищення мирного населення у селі Козари під час Другої світової війни – одна з найжахливіших сторінок пам’яті восьмидесятирічної давності.

Сьогодні, 11 березня минає 80  років, як у Козарах  відбулася страшна за змістом і методами виконання каральна акція: німці розстріляли і заживо спалили 4800 людей. Живими лишилися одиниці. Їм тоді вдалося сховатися у лісі чи сусідніх селах. Козари – надзвичайно мальовниче село, навіть не віриться сучасникам, що кілька десятиліть тому воно перетворилося на суцільний цвинтар і попелище. Гіркий запах горілого, стогін і плач ще довго відгукувався з усіх куточків…

Нині в Козарах  вже очевидців тієї страшної трагедії немає, тут назавжди оселилася пам’ять, яку воскрешають обеліск та пам’ятні хрести жертвам   каральної акції. Їхні спогади   про  ті страшні березневі дні просто шматують стереотипи  жорстокості, здається, що людина на таке не здатна…

1377 сіл разом з жителями спалили гітлерівці в Україні. На Чернігівщині  трагедія  була у Корюківці. Це сталося 1-2 березня 1943 року.

На Носівщині шлях від спалення до відродження пройшли відразу два села: Козари та Сулак.

 Козари, де замордували маже п'ять тисяч людей 11 березня - другий населений пункт за кількістю смертей.

Історія Другої світової війни рясніє каральними акціями фашистів над мирними жителями в різних країнах. Та всі ці трагедії тьмяніють за кількістю загиблих перед доброю сотнею українських сіл, в яких убивали не сотнями, а тисячами.

Усвідомлюємо, що історію не перепишеш, як, власне, і оцінки тим страшним подіям вже давно виставила людська пам’ять…

 Пресслужба Носівської міської ради

 

 

Переглядів:905