14 січня 2016

Про надання органами ДФС області комплексу адміністративних, консультативних та інформаційних послуг

За січень – грудень 2015 року платникам надано 767,4 тис. таких послуг та електронних сервісів.

Із загальної кількості адміністративних послуг – 67 відсотів (514,5 тис.) надано через Центри обслуговування платників. За статистичними даними, найбільш популярною була послуга видачі картки платника податків. Нею скористалися понад 42,0 тис. осіб. На другому місці послуга з реєстрації книг обліку розрахункових операцій – 14,4 тис. послуг.

Також, значну кількість було надано наступних послуг: надання витягу з реєстру платника єдиного податку – 4,8 тис., реєстрація розрахункових книжок – 3,5 тис., видача довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, що контролюються органами фіскальної служби – 3,3 тис., реєстрація книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат платникам єдиного податку – 3,6 тис., видача ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями – 3,1 тис., видача ліцензії на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами - 2,3 тис.

ЛЬОДОВА БЛИСКАВКА – 2016

Під час зимових канікул на хокейному майданчику Чернігівської ЗОШ №20 відбувся оригінальний урок в рамках роботи податкового класу – турнір з шорт-треку «Льодова блискавка – 2016».

До речі, шорт-трек дослівно з англійської - коротка доріжка. Це змагання з бігу на ковзанах на хокейному майданчику. Зародилися вони із ковзанярських змагань у Сполучених Штатах та Канаді. А з 1992 року шорт-трек входить до програми Олімпійських ігор.

Цей зимовий вид спорту настільки подобається чернігівським школярам, що турніри стали традиційними і проводяться вісім років поспіль. Цього року турнір відбувся за підтримки одного з найуспішніших українських біатлоністів Андрія Дериземлі. А до участі у змаганнях були залучені й батьки школярів.

Слід зазначити, що до змагань всі готувалися заздалегідь, оскільки цьому сприяла погода - льодовий майданчик у школі з’явився за два тижні до турніру. І протягом цього часу виборювалося право на відбірковий стартовий забіг у турнірі. Тож на старт фінальних забігів вийшли найсильніші. А щоб одержати перепустку на участь у турнірі необхідно було найшвидше здолати коло вздовж майданчика.

Головний суддя змагань Ігор Тоцький одразу зафіксував рекорд - 14,2 секунди. Такий результат у випускника Чернігівської ЗОШ №10 Максима Прокопця. Далі учасники змагалися вже за олімпійською системою. Стартували парами та долали по три кола. З кожним колом учасники додавали у швидкості і демонстрували азарт та прагнення до перемоги.

Після фінального свистка серед представників прекрасної половини вдруге після трирічної перерви золоту нагороду виборола Альона Гайова. До речі, її донька Вікторія Гайова (ЗОШ №19) поділила бронзу з Дар’єю Меркуловою (ЗОШ № 20). А срібло цього року виграла випускниця школи №1 Катерина Коропова.

Справжньою родзинкою турніру стали змагання серед юнаків. Швидкістю і завзятістю учасники нагадували, що шорт-трек – олімпійський вид спорту. Стимулом було й те, що головним призом, крім золотих медалей, був біатлонний календар з автографом Андрія Дериземлі.

У підсумку вдруге поспіль в завзятій боротьбі чемпіоном став Максим Прокопець. Срібло виборов Іван Востров (школа №20), а третє місце завоював Павло Войтенко (воротар збірної ЗОШ №20 з хокею).

Але найголовніше, що всі учасники змагань і вболівальники «Льодової блискавки-2016» одержали позитивні емоції і задоволення від участі у змаганнях та спілкуванні. У такий спосіб податківці в рамках податкового класу пропагують здоровий спосіб життя та залучають школярів до спорту.

Ігор Закружний, голова спортивної комісії Ради профспілки
працівників ГУ ДФС у Чернігівській області

Фіскальна служба: минулого року місцеві бюджети одержали на 315 мільйонів гривень більше

За минулий рік платники Чернігівщини сплатили до бюджетів усіх рівнів 4191,8 мільйона гривень.

Забезпечено надходження прогнозованих показників практично за всіма бюджетоформуючими податками.

До місцевих бюджетів надійшло 2 мільярди 57 мільйонів гривень. Це на 18 відсотків або на 315,5 мільйона гривень більше, ніж за 2014 рік. Бюджетні призначення, затверджені сесіями місцевих рад, по платежах, що контролюються органами державної фіскальної служби, виконані на 105,4 відсотка. Додатково надійшло 105 мільйонів гривень.

До державного бюджету спрямовано у 2015 році 2 мільярди 134,8 мільйона гривень, що на 12,7 відсотка або на 240,6 мільйона гривень більше, ніж у 2014 році. Єдиного соціального внеску сплачено 3 мільярди 515 мільйонів гривень. У порівнянні з 2014 роком його надходження зросли на 14,2 відсотка або на 436 мільйонів гривень.

На Чернігівщині 1,8 тисячі платників ЄСВ сплачують добровільно

За 2015 рік платники Чернігівщини перерахували до бюджету 3 млрд. 515,7 млн.грн єдиного соціального внеску. Зокрема, від фізичних осіб-підприємців надійшло 221,4 млн.грн, від юридичних осіб - 3 млрд. 294,3 млн. грн (з них 1 млрд. 704,2 млн.грн сплатили бюджетні установи).

Як повідомив начальник управління оподаткування юридичних осіб Андрій Шалигін, найбільші суми ЄСВ сплачують платники, які перебувають на обліку в ДПІ у м. Чернігові, Прилуцькій, Ніжинській, Козелецькій та Чернігівській ОДПІ.

Нині в Чернігівській області перебувають на обліку 49,6 тис. страхувальників - платників єдиного соціального внеску (серед них 35 тис. фізичних осіб-підприємців). Крім того на засадах добровільного страхування перебувають 1,8 тис. платників. У такий спосіб громадяни дбають про гідне пенсійне забезпечення.

Платники Чернігівщини у грудні сплатили до бюджетів 426 мільйонів гривень

За грудень 2015 року до бюджетів усіх рівнів зібрано 426,6 млн.грн. податків, зборів та обов’язкових платежів, що контролюються Головним управлінням ДФС у Чернігівській області. В тому числі до загального фонду державного бюджету - 207,7 млн.грн.

До місцевих бюджетів надійшло 218,9 млн.грн. Перевищено рівень грудня минулого року на 7,1 відсотка. Надходження єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування склали 394,9 млн.грн. У порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 43,3 млн.грн.

Підприємці-спрощенці Чернігівщини минулого року сплатили до місцевих бюджетів на 23 мільйони гривень більше

На початок року на обліку в податкових інспекціях області перебуває 22741 фізична особа-підприємець, що обрали спрощену систему оподаткування. Це становить 61,7 відсотка від загальної кількості фізосіб-підприємців.

Серед них на І групі перебуває 5071 особа, на ІІ – 11808 осіб, на ІІІ – 5862 особи. У трудових відносинах з платниками єдиного податку перебувають 9527 найманих працівників.

Як повідомила начальник відділу адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб, майнових податків ГУ ДФС у Чернігівській області Наталя Кузнецова, за минулий рік до місцевих бюджетів надійшло 138,6 млн. грн єдиного податку з фізичних осіб. Це на 23,1 млн. грн більше, ніж за 2014 рік (темп росту становить 120 відсотків).

До уваги платників податків!
Відкриваються нові казначейські рахунки об’єднаних територіальних громад

У 2015 році в зв’язку з об’єднанням територіальних громад сіл, селищ, міст з 5 січня 2016 року Державною казначейською службою України відкриті рахунки для зарахування надходжень до бюджетів об’єднаних територіальних громад згідно із переліком видів надходжень та рівнів бюджетів, повідомили в Головному управлінні ДФС у Чернігівській області.

Рахунки для зарахування надходжень відкриті лише для центрів об’єднаних територіальних громад, а по сільських радах, які увійшли до їх складу, – рахунки автоматично будуть закриті.

Для зарахування надходжень до місцевих бюджетів відкриті нові рахунки об’єднаних територіальних громад:
• Парафіївська селищна об’єднана територіальна громада (Ічнянський район);
• Деснянська селищна об’єднана територіальна громада (Козелецький район);
• Кіптівська сільська об’єднана територіальна громада (Козелецький район);
• Вертіївська сільська об’єднана територіальна громада (Ніжинський район);
• Макіївська сільська об’єднана територіальна громада (Носівський район)

Перелік нових рахунків для зарахування надходжень до місцевих бюджетів розміщено на суб-сайті Головного управління ДФС у Чернігівській області у розділі «Бюджетні рахунки». Також атрибути рахунків можна отримати у територіальних податкових органах.

За консультаціями звертайтесь до Контакт – центру ДФС

Протягом 2015 року Контакт-центром Державної фіскальної служби надано 1286 тис. відповідей на запитання суб’єктів господарювання та громадян. Більшість з них, 1244,1 тис. – надано у телефонному режимі. Електронною поштою та факсом надано 39,6 тис. З використанням автовідповідача платники податків отримали 2,3 тис. відповідей на запитання.

Найчастіше суб’єкти господарювання та громадяни зверталися з питань податку на додану вартість, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, податку на прибуток підприємств та податку на доходи фізичних осіб.

Для уникнення неоднозначного трактування положень законодавства відповіді надаються з використанням Бази знань. Це автоматизована база уніфікованих відповідей на запитання платників податків та громадян, яка постійно оновлюється та підтримується в актуальному стані.

За 2015 рік з використанням Бази знань платникам податків надано 609 консультацій у письмовій формі. На сьогодні База знань налічує 14,1 тис. уніфікованих запитань-відповідей.

Для зручності суб`єктів господарювання та громадян Базу знань розміщено на головній сторінці офіційного веб-порталу Державної фіскальної служби у розділі «Запитання – відповіді» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу. Протягом 2015 року за допомогою ЗІР самостійно знайшли відповіді на свої запитання понад 2,7 млн. клієнтів офіційного веб-порталу ДФС.

Нагадаємо, що скористатися Базою знань можна на офіційному веб-порталі ДФС України або звернутися до Контакт – центру за телефоном 0 – 800 – 501007.

До уваги платників податків!
Нові рахунки об’єднаних територіальних громад

Головне управління ДФС у Чернігівській області надає «Реквізити рахунків», відкритих Державною казначейською службою України для зарахування податків і зборів (обов’язкових платежів) до місцевих бюджетів об’єднаних територіальних громад, контроль за справлянням (стягненням) яких закріплено за ДФС України.

Перелік нових рахунків для зарахування надходжень до місцевих бюджетів розміщено на суб-сайті ГУ ДФС у Чернігівській області в розділі «Бюджетні рахунки».

Нові ставки акцизного податку збільшать бюджетні надходження

Згідно Закону України від 24 грудня 2015 року №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» внесені зміни до Податкового кодексу України стосовно збільшення ставок акцизного податку на підакцизні товари. Як повідомив заступник начальника відділу контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС у Чернігівській області Микола Любочкін, на пиво із солоду акцизний податок збільшується вдвічі (до 2 грн. 48 коп. за літр), на лікеро-горілчані вироби - на 50% (до 105 грн. 80 коп. за літр 100-відсоткового спирту, на кріплені вина і вермути акцизна ставка підвищиться вдвічі (до 7 грн. 16 коп. за літр), на ігристі вина - також удвічі (до 10 грн. 40 коп. за літр), на слабоалкогольні напої акциз зросте на 300% (до 211 грн. 59 коп. за літр 100-відсоткового спирту).

На сигарети акциз за специфічною ставкою зросте на 40% (до 318 грн. 26 коп. за 1 тисячу штук).

Слід зазначити, що не змінені ставки податку при роздрібній реалізації пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів. Як і раніше, ставка становить 5% від вартості товару. Разом з тим для роздрібної торгівлі змінилася ставка податку для пального - вона становить 0,042 Євро за кожний літр реалізованого товару.

Важливими змінами також є те, що впроваджуються обов’язкові електронні акцизні накладні, які будуть складатися при здійсненні операції з реалізації пального. Акцизні накладні будуть впроваджуватись з березня 2016 року.

Розпочалася операція «Акциз-2016»

Головне управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області з 1 січня розпочало проведення операції з протидії тіньовому виробництву та обігу підакцизних товарів. Назва операції - «Акциз-2016».

Аналогічна операція проводилась і протягом минулого року - «Акциз-2015». Здійснено 194 перевірочні заходи, під час яких з незаконного обігу вилучено підакцизних товарів на суму близько 25 мільйонів гривень. В тому числі - понад 22 тисячі літрів спирту, 30 тисяч літрів фальсифікованих алкогольних напоїв, 5,5 тисячі пачок тютюнових виробів, 1,3 тисячі тонн пально-мастильних матеріалів.

Як повідомив начальник штабу оперативного управління ГУ ДФС у Чернігівській області Олександр Ярошенко, за час проведення операції «Акциз-2015» оперативні співробітники Головного управління ДФС у Чернігівській області виявили 7 кримінальних правопорушень, відповідальність за вчинення яких передбачена ст. 204 Кримінального кодексу України.

З них 5 – за ч.3 ст. 204 Кримінального кодексу України (незаконне виготовлення алкогольних напоїв з недоброякісної сировини, що становить загрозу життю та здоров’ю людей.

У разі наявності інформації щодо фактів незаконного обігу підакцизних товарів, громадяни мають можливість звертатися до органів Головного управління ДФС у Чернігівській області за телефоном 651-479. Можна також повідомити і письмово за адресою: ГУ ДФС у Чернігівській області, м. Чернігів, вул. Комсомольська, 11 або до ДПІ у м. Чернігові: м.Чернігів, вул. Кирпоноса, 28. За повідомленими фактами будуть проведені перевірки і вжиті відповідні заходи.

Адже споживач має купувати якісну продукцію, а бюджет – отримати відповідні/

Відразу три спроби незаконного вивезення предметів старовини припинили на митних постах Чернігівської митниці ДФС

У Чернігівській митниці ДФС повідомляють, що протягом святкових вихідних співробітники митниці спільно з прикордонниками припинили три факти переміщення через кордон предметів нумізматики. У всіх трьох випадках громадяни намагалися незаконно вивезти за межі України старовинні предмети, порушуючи митне законодавство. Жоден з них не мав дозвільних документів на вивезення раритетів.

Так, 6 січня на митному посту «Миколаївка» на «зеленому коридорі» у громадянина України, який перетинав кордон пішки, були вилучені монета (діаметром 33 мм) із зображенням вершника на коні з однієї сторони та датою 1766 - з іншої та металева ікона (діаметром 55 х 60 мм) з ознаками старовини.

Ще дві невдалі спроби вивезення припинили на митному посту «Нові Яриловичі» 7 та 10 січня. У першому випадку у одного з пасажирів рейсового автобуса «Чернігів-Гомель», громадянина Молдови, вилучили чотири старовинні монети. Найновіша з монет налічує 100 років з часу карбування, а найстаріша – майже 200. Знаходилися предмети нумізматики у кишені куртки пасажира.

У другому – громадянин України, який прямував на автомобілі Hyundai з України до Росії у приватних справах, «прихопив» шість монет з металу білого кольору датованих 1814 та 1883 роками. На чотирьох з них з одного боку зображений двоголовий орел та дата 1814, з іншого - надпис «чистого серебра 4 золотн.» та царська корона. Найцікавішими є дві монети, випущені у 1883 році на честь коронації імператора Олександра ІІІ та мають відповідний напис.

Співробітниками митниці складено протоколи про порушення митних правил. Історичну та культурну вартість вилучених предметів нумізматики визначать експерти.

Надходження до Держбюджету від діяльності Чернігівської митниці ДФС за 2015 рік склали майже 4,4 мільярди гривень

У 2015 році колектив митниці забезпечив надходження до Держбюджету митних платежів у розмірі 4390,5 млн. грн. У порівнянні з попереднім роком надходження збільшились на 436,8 млн. грн.

Найбільші суми митних платежів у минулому році нараховані за результатами митного оформлення 10-ти товарних позицій. Це: мінеральні добрива азотно-фосфорно-калійні, нафтопродукти, тютюнова сировина, шини та покришки гумові, добрива мінеральні азотні, метанол технічний, трактори, фільтропалички, пиво солодове та вироби з шоколаду.

Переглядів:248