21 січня 2016

Запрошуємо громадян до декларування доходів

З 1 січня 2016 року розпочалася кампанія декларування доходів, одержаних протягом 2015 року. Платники податку, які згідно з розділом ІV Податкового Кодексу зобов’язані подавати декларацію, подають її до 1 травня 2016 року.

Декларування доходів – не лише виконання громадянами свого конституційного обов’язку та індивідуальний внесок у добробут держави, а й реалізація права громадян на податкову знижку.

У 2016 році платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2015 року, податкову декларацію можуть подати упродовж всього року.

Податкова декларація подається громадянами до податкової інспекції за місцем реєстрації платника податку.

Свідоме декларування доходів та сплата податків – вірний шлях до побудови європейського суспільства.

На Чернігівщині протягом 2015 року платники отримали майже 32 тисячі цифрових сертифікатів

Як повідомив начальник відділу реєстрації користувачів при Головному управлінні ДФС у Чернігівській області Олександр Кулик, у 2015 році клієнтами Центру сертифікації ключів стали 10,6 тис. платників Чернігівщини, яким безкоштовно сформовано 31668 посилених сертифікатів відкритих ключів.

Так, переважну більшість користувачів Центру становлять приватні підприємці, кількість яких – 7237 осіб. Також клієнтами центру стали 3360 юридичних осіб. Зазначеним платникам надано електронні цифрові підписи (далі - ЕЦП) для подання звітності, користуючись якими можна надавати звітність в режимі он-лайн не лише до органів ДФС, а й до органів державної статистики та Пенсійного фонду України.

Відділ реєстрації користувачів при ГУ ДФС у Чернігівській області інформує, що для отримання ЕЦП необхідно надати мінімальний пакет документів, ознайомитися з яким можна на інформаційному ресурсі АЦСК ІДД ДФС - www.acskidd.gov.ua у розділі «Реєстрація користувачів».

Співробітники Чернігівської митниці ДФС затримали вантажний автомобіль,
яким незаконно переміщували сигарети в окупований Донецьк

У Чернігівській митниці ДФС розповіли про чергове затримання автомобіля, на якому переміщувалися товари на окуповану територію у порушення українського законодавства. Факт перетину кордону даним транспортним засобом через неконтрольований Україною пункт пропуску співробітники митниці встановили за допомогою програмного забезпечення.

Цього разу автомобіль ІВЕКО використовувався для перевезення вантажу сигарет з Республіки Білорусь до Молдови. Під час перевірки інспектор митниці за допомогою автоматизованої системи аналізу та управління ризиками встановив, що на даному транспортному засобі влітку минулого року здійснено переміщення 22,5 тонн сигарет з території Російської Федерації у м. Донецьк через закритий український пункт пропуску «Успенка».

Керував автомобілем у тому рейсі громадянин Росії. Таким чином, він здійснив ввезення в Україну вантажу вартістю понад 220 тисяч доларів США через пункт пропуску, який не функціонує з січня 2015 року, тобто поза митним контролем і без виконання митних формальностей.

Відносно порушника митниками складено адмінпротокол. Згідно санкцій статті 482 Митного кодексу України (ч. 1) на нього очікує штраф у розмірі 100 відсотків вартості товару та конфіскація транспортного засобу.

З 1 січня 2016 року розпочалася деклараційна кампанія - 2016

Головне управління ДФС у Чернігівській області повідомляє, що з початку 2016 року стартувала кампанія декларування доходів, одержаних протягом 2015 року. Граничний термін для платників, які зобов’язані подавати таку декларацію – до 1 травня 2016 року. Для отримання податкової знижки декларація подається до 31 грудня 2016 року.

З метою створення сприятливих умов для платників податків протягом січня-квітня 2016 року центри обслуговування платників функціонують за подовженим режимом роботи. Громадяни можуть отримати послуги із роз’яснення щодо порядку заповнення декларації про майновий стан і доходи та необхідний бланк декларації безоплатно у територіальному органі ДФС за місцем податкової адреси платника податків.

Нагадуємо платникам, що декларація подається в один із таких способів:
особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення не пізніше ніж за десять днів до закінчення граничного строку подання;
засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису не пізніше закінчення останньої години, в якому спливає граничний строк подання.

Бланк податкової декларації та порядок її заповнення розміщено на офіційному веб-порталі ДФС України.

Особливості спеціального режиму оподаткування в сільському господарстві у 2016 році

Головне управління ДФС у Чернігівській області повідомляє платників податків про окремі особливості перерахування у 2016 році коштів на додаткові електронні рахунки, відкриті суб’єктами спеціального режиму оподаткування в сільському господарстві.

ДФС України у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України (далі - Кодекс) Законом України від 24 грудня 2015 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» надано роз’яснення про окремі особливості перерахування у 2016 році коштів на додаткові електронні рахунки, відкриті суб'єктами спеціального режиму оподаткування в сільському господарстві.

Відповідно пункту 209.2 статті 209 розділу V Кодексу, з урахуванням внесених змін, позитивна різниця між сумою податкових зобов'язань звітного (податкового) періоду та сумою податкового кредиту звітного (податкового) періоду, визначена по окремих видах сільськогосподарських операцій, перераховується до Державного бюджету України та на спеціальні рахунки сільськогосподарських підприємств у різних частках залежно від виду продукції:
а) по операціях із сільськогосподарськими товарами/послугами, крім операцій із зерновими та технічними культурами та операцій з продукцією тваринництва (далі - інша сільськогосподарська продукція) підлягає перерахуванню:
до Державного бюджету України у розмірі 50 відсотків;
на спеціальні рахунки, відкриті сільськогосподарськими підприємствами - суб'єктами спеціального режиму оподаткування в установах банків та/або в органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, у розмірі 50 відсотків;
б) по операціях із зерновими та технічними культурами підлягає перерахуванню:
до Державного бюджету України у розмірі 85 відсотків;
на спеціальні рахунки, відкриті сільськогосподарськими підприємствами - суб'єктами спеціального режиму оподаткування в установах банків та/або в органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, у розмірі 15 відсотків;
в) по операціях із продукцією тваринництва підлягає перерахуванню:
до Державного бюджету України у розмірі 20 відсотків;
на спеціальні рахунки, відкриті сільськогосподарськими підприємствами - суб'єктами спеціального режиму оподаткування в установах банків та/або в органах, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, у розмірі 80 відсотків.

Для забезпечення розрахунків з бюджетом та перерахування коштів на спеціальні рахунки, сільськогосподарським підприємствам, які станом на 01.01.2016 зареєстровані суб'єктами спеціального режиму оподаткування, відкриваються три додаткові електронні рахунки для кожного з виділених у пункті 209.2 статті 209 розділу V Кодексу видів операцій. Такі рахунки відкриваються на доповнення до вже відкритих суб'єктами спеціального режиму оподаткування рахунків, на які перераховуються кошти для розрахунків з бюджетом (3751) та для перерахування коштів на спеціальні рахунки (3752).

Порядок перерахування коштів на такі рахунки встановлено підпунктом 209.2.1 пункту 209.1 статті 209 розділу V Кодексу.

Для реєстрації податкових накладних, складених починаючи з 01.01.2016, в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) та для сплати сум ПДВ до бюджету та на спеціальні рахунки при здійсненні, починаючи з 1 січня 2016 року, операцій з постачання сільськогосподарської продукції сільськогосподарські товаровиробники повинні забезпечити перерахування необхідних коштів на додаткові електронні рахунки, відкриті для здійснення відповідного виду операцій.

Перерахування коштів з електронних рахунків сільськогосподарських товаровиробників здійснюється в порядку, встановленому підпунктом 209.2.2 пункту 209.2 статті 209 розділу V Кодексу.

При визначенні рахунку, на який необхідно здійснювати перерахування коштів, слід враховувати, що згідно з пунктом 209.19 статті 209 розділу V Кодексу з метою застосування пункту 209.2 і підпункту 209.15.1 пункту 209.15 статті 209 розділу V Кодексу:
зернові культури - зернові культури товарних позицій 1001 - 1008 згідно з УКТ ЗЕД;
технічні культури - технічні культури товарних позицій 1205 і 1206 00 згідно з УКТ ЗЕД;
продукція тваринництва - продукція товарних позицій 0102 і 0401 згідно з УКТ ЗЕД.

Встановлений Кодексом порядок перерахування коштів на електронні рахунки та з електронних рахунків на спеціальні рахунки сільськогосподарських товаровиробників та до державного бюджету застосовується до операцій з постачання сільськогосподарської продукції, що здійснюються починаючи з 1 січня 2016 року включно.

Кошти, необхідні для забезпечення реєстрації складених в 2015 році податкових накладних, які реєструються в ЄРПН після 1 січня 2016 року, перераховуються на додаткові електронні рахунки (3752), які були відкриті сільськогосподарським товаровиробникам у 2015 році. Якщо за результатами останнього звітного періоду 2015 року в податковій звітності з податку на додану вартість (0121 - 0123) визначено суми для перерахування на спеціальний рахунок, і такі суми не було перераховано на додатковий електронний рахунок, або було перераховано не в достатньому розмірі, суми податку, необхідні для перерахування на спеціальний рахунок за результатами подання звітності, також перераховуються на додаткові електронні рахунки (3752), відкриті сільськогосподарським товаровиробникам у 2015 році.

Коли декларація про майновий стан і доходи не подається

Кампанія декларування доходів громадян, отриманих у минулому році, розпочалася з 1 січня 2016 року. Однак, декларувати отримані минулоріч доходи мають не всі платники податків.

Обов'язок щодо подання податкової декларації за 2015 рік платниками податку на доходи вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи виключно:
- від податкових агентів, які згідно з ІV розділом ПКУ не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
- від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу, крім випадків, прямо передбачених ІV розділом ПКУ;
- від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок відповідно до ІV розділу ПКУ;
- у вигляді об'єктів спадщини, які відповідно оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 ПКУ;
- зазначені у пунктах 167.2 - 167.4 статті 167 цього Кодексу, крім випадків, коли декларування таких доходів прямо передбачено відповідними нормами цього розділу;
- зазначені у п.п. "є" п. 176.1 ст. 176 ПКУ доходи від двох і більше податкових агентів, і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) такими податковими агентами не перевищує ста двадцяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

Для платників, що не потрапили до вищезазначених категорій нагадаємо, що податкова декларація за 2015 рік подається до 1 травня 2016 року. Щодо права на податкову знижку, то скористатися ним зможуть громадяни упродовж усього 2016 року.

Переглядів:246