19 лютого 2016

20 рад Чернігівщини приєдналися до «Угоди мерів»

16 лютого першим заступник голови обласної ради Валентин Мельничук разом із перший заступником голови облдержадміністрації Леонідом Сахневичем зустрівся з учасниками підтримки Програми CoM-DeP щодо поширення позитивного досвіду міст Європейського Союзу та України в проекті «Угода мерів». Захід відбувся за участю виконавчого директора Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України Федора Фесюна, директора Департаменту економічного розвитку облдержадміністрації Юлії Свириденко та голів міст обласного і районного значення.

Валентин Мельничук наголосив, що обласна рада чекає пропозицій, щодо передових технологій в енергетичній сфері, які дуже важливі та необхідні на сучасному етапі. За словами першого заступника голови обласної ради, в органах місцевого самоврядування Чернігівщини працюють амбітні лідери, які готові сприймати цікаві та актуальні пропозиції.

Керівник програми CoM-DeP Ян Ваандерс поінформував присутніх про те, що «Угода мерів» - ініціатива Європейського Союзу, яка відкриває можливості співпрацювати зі світовими фінансовими установами та організаціями-донорами для залучення додаткових фінансових ресурсів на розвиток інфраструктур міст. Реалізація проектів громад відбувається на умовах співфінансування. Ян Ваандерс запевнив про готовність представників програми CoM-DeP надавати технічну допомогу тим громадам, які бажають приєднатися до Угоди, але їм не вистачає необхідних ресурсів для підготовки Плану дій зі сталого енергетичного розвитку. За словами керівника Програми CoM-DeP, підтримка усім бажаючим взяти участь у Проекті надаватиметься у всіх напрямках і, зокрема - розробки та виготовленню проектно-кошторисної документації.

У свою чергу, виконавчий директор Чернігівського регіонального відділення Асоціації міст України Федір Фесюн навів приклад та коротко розповів про проект модернізації системи вуличного освітлення в Мені, завдяки реалізації якого планується значно скоротити споживання електроенергії. Він також зазначив, що вже 20 із 24 рад області підписали «Угоду мерів», або знаходяться в процесі укладання. Передбачається, що містам-підписантам Угоди будуть виділені кошти в розмірі 25 мільйонів євро в якості технічної допомоги.

Під час зустрічі голови міст обговорили нагальні питання життєдіяльності населених пунктів та шляхи їх вирішення через приєднання до «Угоди мерів». Носівська містка рада теж приєдналася до «Угоди мерів».

Підсумовуючи зустріч, присутні висловили сподівання на позитивні результати від участі в проектах Європейського Союзу.

Переглядів:278