02 березня 2016

До уваги платників акцизного податку з реалізації пального!

З 1 березня цього року запроваджена система електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП). Як повідомила начальник відділу обслуговування платників податків ГУ ДФС у Чернігівській області Тетяна Говоруха, юридичні особи та фізособи-підприємці, які реалізовуватимуть пальне, підлягають обов'язковій реєстрації як платники акцизного податку з реалізації пального. Зробити це необхідно до початку здійснення такої діяльності. Для цього необхідно подати заяву про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального за формою J(F)1310301.

Заява надсилається до контролюючого органу за основним місцем обліку в електронному вигляді засобами електронного зв'язку з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного цифрового підпису відповідальних осіб.

Електронні формати Заяви та інших документів розміщенні на офіційному веб-порталі ДФС у розділі «Електронна звітність»/Платникам податків про електронну звітність/ Інформаційно-аналітичне забезпечення /Реєстр електронних форм податкових документів.

Заява може бути сформована та надіслана через особистий кабінет електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (оновлена версія). Увійти до оновленого кабінету можна за адресою: cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДФС України. Також для формування заяви в електронному вигляді платник податків самостійно на власний розсуд може обрати будь-яке програмне забезпечення, яке формує вихідний файл відповідно до затвердженого формату (стандарту).

Підтвердженням про отримання контролюючим органом заяви є перша квитанція (квитанція про доставку). Після автоматичної обробки заяви платнику не пізніше наступного робочого дня направляється друга квитанція. В ній зазначається інформація про результати розгляду: повідомлення про реєстрацію особи платником податку шляхом включення її до Реєстру платників акцизного податку з реалізації пального або повідомлення про необхідність подання нової заяви у разі виявлення порушень вимог щодо електронного цифрового підпису, дотримання форми, порядку заповнення і подання заяви.

У разі подання заяви до 1 березня датою реєстрації платником податку є перший день перехідного періоду, тобто 1.03.2016 року. Особа, яка зареєстрована платником податку, може направити до ДФС засобами електронного зв'язку в електронному вигляді запит для отримання витягу із Реєстру платників за формою J(F)1302501. Не пізніше наступного робочого дня після отримання запиту ДФС направляє їй засобами електронного зв'язку в електронному вигляді витяг із Реєстру платників. Витяг є дійсним до внесення відповідних змін до Реєстру платників.

Переглянути інформацію з Реєстру платників також можна в оновленому «Електронному кабінеті платника» (відкрита та закрита частини/Інформація з Реєстрів ДФС/Реєстр платників акцизного податку).

Інформація про реквізити відкритого електронного рахунка ДФС буде надіслана платнику податку не пізніше операційного дня, що настає за днем його відкриття у вигляді повідомлення.

Небезпечну горілку продавали в багатьох районах Чернігівщини

Щоб протидіяти тіньовому виробництву та обігу підакцизних товарів Головне управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області розпочало з 1 січня операцію «Акциз-2016». Це сприятиме вивільненню ринку від фальсифікату. Натомість на прилавках магазинів має бути легальна підакцизна продукція, виготовлена з якісної сировини та реалізована зі сплатою акцизного податку.

Як повідомив прес-секретар податкової міліції Головного управління ДФС у Чернігівській Микола Тулупов, в ході операції «Акциз-2016» фахівці виявляють факти виготовлення та реалізації алкогольного сурогату. Зокрема у лютому, на «чисту воду» вивели мешканця одного з міст Чернігівщини. Він розгорнув систематичну оптову та роздрібну торгівлю незаконно виготовленої алкогольної продукції, маркованої підробленими марками акцизного податку. Це встановили співробітники ГУ ДФС у Чернігівській області спільно з працівниками Управління захисту економіки в Чернігівській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України в ході досудового розслідування по кримінальному провадженню за ч.3 ст.204 Кримінального кодексу України.

Встановлені місця накопичення, зберігання та реалізації фальсифікату. В цих приміщеннях вже проведені обшуки. З незаконного обігу вилучено понад 100 літрів спирту та близько 1500 пляшок горілки з етикетками відомих заводів-виробників, маркованої підробленими акцизними марками, а також порожня тара з залишками спирту. Вартість вилучених товарів становить 100 тисяч гривень.

Експертиза надала висновки, що алкогольна продукція виготовлена з недоброякісної сировини і небезпечна для здоров’я. До того ж, виготовлялася вона в антисанітарних умовах. Нині проводяться заходи, спрямовані на виявлення каналів надходження спирту, місць виготовлення та реалізації фальсифікату, а також установлення повного кола осіб, причетних до незаконної діяльності.

Електронні сервіси ДФС - незамінні помічники для платників податків

Із запровадженням ДФС України електронних сервісів, платникам відкривається безліч можливостей. Зокрема, є можливість оцінити податкові ризики діяльності з потенційними бізнес-партнерами, доступу до нормативних і інформаційних документів з питань оподаткування, скористатися загальнодоступним інформаційно-довідковим ресурсом, звітувати он-лайн тощо.

Звертаємо увагу громадян, що нині триває Кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом 2015 року. Обов’язкове подання декларації про майновий стан і доходи, отримані у 2015 році, передбачено для тих громадян, які отримували доходи не від податкових агентів, та доходи, з яких протягом року податок не утримувався. Декларація подається до органу державної податкової служби за місцем податкової адреси платника податку, тобто за місцем реєстрації (по паспорту).

Наразі громадяни мають можливість подати річну декларацію про майновий стан і доходи через сервіс ДФС України «Декларування он-лайн». Сервіс дає можливість подати декларацію не з’являючись особисто до податкової інспекції, при цьому платник повинен мати електронний цифровий підпис.

Запрошуємо скористатися сервісами фіскальної служби на офіційному веб – порталі відомства за електронною адресою: www.sfs.gov.ua.

Виконуючим обов’язки начальника Головного управління ДФС у Чернігівській області призначений Олексій Барановський

Наказом Державної фіскальної служби України від 29 лютого 2016 року виконання обов’язків начальника Головного управління ДФС у Чернігівській області покладено на полковника податкової міліції Олексія Володимировича Барановського.

Олексій Барановський народився 7 лютого 1975 року у Чернігові. У податковій службі працює з квітня 1994 року, з листопада 1999 року – в органах податкової міліції.

У 2015 році проходив службу у зоні проведення антитерористичної операції. До призначення в.о.начальника Головного управління ДФС у Чернігівській області О.В.Барановський працював на посаді начальника відділу внутрішньої безпеки Головного управління ДФС у Миколаївській області.

До уваги платників податків!

У зв’язку зі скороченням штатної чисельності Інформаційно-довідкового департаменту ДФС припиняють роботу окремі пункти реєстрації користувачів Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС.

У Чернігівській області з 3 березня 2016 року припинили роботу пункти реєстрації користувачів у містах Прилуки, Ніжин та Мена.

Для отримання послуг електронного цифрового підпису просимо звертатися до пункту реєстрації користувачів, розташованому в обласному центрі: м. Чернігів, вул. Кирпоноса, 28, 1-й поверх, каб. 14. Тел.:(0462) 77-49-27.

Роман Насіров відвідав Республіку Білорусь з метою обговорення питань щодо посилення співпраці у митному напрямі

У пункті пропуску «Нові Яриловичі – Нова Гута» 1 березня відбулась робоча зустріч Голови ДФС України Романа Насірова з Головою Державного митного комітету Республіки Білорусь Юрієм Сеньком, яка присвячувалася обговоренню питань співпраці у митному напрямі.

«Сьогодні у нас є можливість вивести на якісно новий рівень співробітництво між митними відомствами. Підтвердженням цьому є успішна реалізація унікального проекту PRINEX, який працює в інтересах наших країн. Завдяки нашій співпраці ми не тільки спрощуємо митні процедур при перетині кордону, що сприятиме розвитку міжнародної торгівлі, але й створюємо комфортні умови роботи для наших співробітників», - наголосив Роман Насіров.

За його словами, інформація, отримана у рамках реалізації цього проекту, широко використовується в автоматизованій системі аналізу та управління ризиками. Також планується обмін інформацією між митними органами двох держав про результати застосування технічних засобів митного контролю.

Крім того, українською стороною було підтримано ініціативу білоруських колег щодо запровадження проекту в рамках «Східного партнерства» щодо оснащення автомобільних пунктів пропуску скануючи ми системами, які дозволять оглядати товар, не розвантажуючи його з автомобіля.

Учасники зустрічі також розглянули питання створення системи попереднього оповіщення про виникнення надзвичайних ситуацій на українсько-білоруському кордоні для забезпечення його безперебійного перетину, перерозподілу потоків легкового та вантажного транспорту залежно від завантаження пунктів пропуску.

Сторони обговорили й аспекти взаємодії та взаємодопомоги правоохоронних органів України та Республіки Білорусь у протидії митним правопорушенням.

Так, зокрема, минулого року митницями ДФС на українсько-білоруському кордоні виявлено 1,5 тис. фактів порушення митного законодавства на суму 66,3 млн. грн. З незаконного обігу вилучено предметів правопорушень на суму 21 млн.грн., попереджено 61 спробу незаконного переміщення через митний кордон України понад 480 тис. шт. цигарок, виявлено 104 факти незаконного переміщення наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів.

Довідково. Загальна довжина кордону між Україною та Республікою Білорусь складає 891 км. На україно-білоруському кордоні діють 18 пунктів пропуску та 6 пунктів контролю.

Що заборонено пересилати у міжнародних поштових та експрес-відправленнях

Згідно із ч.1 ст.235 Митного кодексу України (далі – МКУ) забороняється переміщення (пересилання) в міжнародних поштових та експрес-відправленнях:

1) товарів, заборонених МКУ та іншими законодавчими актами України відповідно до ввезення на митну територію України або вивезення з цієї території;
2) товарів, відправлених з порушенням митних правил;
3) товарів, щодо яких відсутні відповідні дозвільні документи, у разі застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності;
4) товарів, які за результатами проведення видів контролю, зазначених у ч.1 ст.319 МКУ, не можуть бути пропущені через митний кордон України;
5) товарів (одяг, взуття тощо), що були у використанні та перебувають у брудному стані, які за своїми ознаками можуть становити небезпеку для працівників поштового зв’язку, без документів про проведену фумігацію;
6) товарів, що підпадають під визначення 1 - 24 груп УКТ ЗЕД, які переміщуються (пересилаються) на адресу громадян, крім продуктів харчування загальною вагою не більше 10 кілограмів в упаковці виробника.

Забороняється переміщення (пересилання) в міжнародних поштових відправленнях товарів, заборонених до пересилання відповідно до актів Всесвітнього поштового союзу, а також товарів, відправлених з порушенням вимог нормативно-правових актів з питань надання послуг поштового зв’язку (ч.2 ст.235 МКУ). Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс ДФС України (категорія питання 212.07).

Основні випадки подання податкової декларації про майновий стан і доходи

Як повідомили в управлінні податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Чернігівській області основними випадками отримання доходів, за яких платник податків повинен подати до податкової інспекції декларацію є отримання:
• доходів від підприємницької діяльності (ст. 177 ПКУ);
• доходів від провадження незалежної професійної діяльності (ст. 178 ПКУ);
• доходів від двох і більше податкових агентів (п.п."є" п. 176.1 ст. 176 ПКУ);
• доходів від особи, яка не є податковим агентом (п.п. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 ПКУ);
• іноземних доходів (п.п. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 ПКУ);
• доходів від операцій з інвестиційними активами (п. 170.2 ст. 170 ПКУ);
• доходів від надання в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) нерухомості, ящо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання (п.п. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170);
• від успадкування чи отримання в дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення, крім спадкоємців-нерезидентів (п.174.3 ст. 174 ПКУ);
• коштів за ухвалою суду, за яким прийнято рішення про зміну власника та перехід права власності на рухоме майно (п.п 173.4 ст. 173 ПКУ);
• коштів у вигляді суми заборгованості, за якою минув строк позовної давності у сумі, що перевищує 50 відсотків місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року (п.п. 164.2.7 п. 164.2 ст. 164 ПКУ);
• благодійної допомоги, відповідно до п.п. 165.1.54 п. 165.1 ст. 165 ПКУ, у сумі, що перевищує граничний розмір, встановлений абз. «б» п.п. 170.7.8 п. 170.7 ст. 170 ПКУ, або використану не за цільовим призначенням;
• цільової благодійної допомоги не використаної та не повернутої благодійнику у строки визначені законодавством (п.п. 170.7.5 п. 170.7 ст. 170);
• нецільової благодійної допомоги, у разі якщо загальна сума такої допомоги перевищує граничний розмір, установлений п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ (п.п. 170.7.3 п. 170.7 ст. 170);
• додаткового блага у вигляді основної суми боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором у сумі, що перевищує 50 відсотків однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року (п.п. «д» п.п. 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 ПКУ);
• доходів, отриманих від продажу власної сільськогосподарської продукції, у випадках передбачених п.п. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ.
Нагадуємо, що податкова декларація за 2015 рік подається до 1 травня 2016 року. Щодо права на податкову знижку, то скористатися ним зможуть громадяни упродовж усього 2016 року.

На питання щодо деклараційної кампанії відповідають фахівці

До редакції звернувся громадянин: "Нашу вулицю Ленінградську перейменували на Василя Прохорського. Я збираюся подати до міської податкової інспекції декларацію про доходи, оскільки минулого року підробляв. Можу не встигнути зробити відповідні зміни в паспорті до 1 травня, тому що часто буваю у відрядженнях. Що мені робити?"

Відповідають фахівці ГУ ДФС в області: "Так, дійсно, на підставі Закону України від 09.04.2015 року №317-VIII та відповідного розпорядження міської ради перейменовані й деякі вулиці у Чернігові. Але це ніяким чином не повинно позначитися на поданні громадянами декларацій про доходи.

А подати річну декларацію про майновий стан і доходи потрібно до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними. Зробити це треба до 1 травня. А найкраще – не відкладати цю справу на останні дні, щоб не довелося очікувати в черзі".

Про відмову від застосування спеціального режиму оподаткування ПДВ

Державна фіскальна служба України листом від 11.02.2016року № 4698/7/99-99-19-03-02-17 «Про відмову від застосування спеціального режиму оподаткування» повідомляє про можливості відмови сільськогосподарського підприємства за добровільним рішенням від застосування спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського та лісового господарства, а також рибальства, визначеного статтею 209 ПКУ (далі - спеціальний режим).

Відповідно до пункту 209.1 статті 209 ПКУ резидент, який провадить підприємницьку діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства та відповідає критеріям, встановленим у пункті 209.6 статті 209 ПКУ (далі - сільськогосподарське підприємство), може обрати спеціальний режим. Отже, застосування сільськосподарським підприємством - платником ПДВ спеціального режиму є правом такого підприємства, а не його обов'язком.

Порядок реєстрації, перереєстрації та анулювання особи як платника ПДВ (у тому числі як суб'єкта спеціального режиму), регламентується Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.11.2014 за №1456/26233 (далі - Положення № 1130).

Сільськогосподарське підприємство виключається з реєстру суб'єктів спеціального режиму у разі, коли таке підприємство за добровільним рішенням подає заяву про зняття його з реєстрації як суб'єкта спеціального режиму та/або про його реєстрацію як платника ПДВ на загальних підставах (підпункт «а» пункту 6.21 розділу VI Положення № 1130). Зокрема, відповідно до пункту 6.22 розділу VI Положення № 1130, для виключення з реєстру суб'єктів спеціального режиму сільськогосподарське підприємство подає до контролюючого органу, в якому воно зареєстроване як суб'єкт спеціального режиму, заяву про реєстрацію його платником податку на додану вартість на загальних умовах за формою №1-ПДВ з позначкою «Перереєстрація», якщо не було допущено перевищення, визначеного пунктом 209.11 статті 209 ПКУ (пункт 6.11 розділу VI Положення № 1130).

Контролюючий орган протягом 3 робочих днів від дня отримання такої заяви знімає сільськогосподарське підприємство з реєстрації як суб'єкта спеціального режиму за процедурами перереєстрації, визначеними Положенням № 1130.

При цьому дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а датою виключення сільськогосподарського підприємства з реєстру суб'єктів спеціального режиму є дата внесення відповідного запису до такого реєстру.

З дати виключення за добровільним рішенням з реєстру суб'єктів спеціального режиму, сільськогосподарське підприємство повинно подавати до контролюючого органу за місцем податкового обліку виключно податкову декларацію з ПДВ із позначкою «0110».

У разі якщо в сільськогосподарського підприємства - платника ПДВ за результатами здійснення сільськогосподарської діяльності за останній звітний (податковий) період перебування на спеціальному режимі наявні залишки товарів, які не були використані при виробництві сільськогосподарської продукції, то суми ПДВ, сплачені при придбанні таких товарів, можуть бути перенесені із податкової декларації з ПДВ із позначками «0121» - «0123» до податкової декларації з ПДВ із позначкою «0110», поданими за останній звітний (податковий) період перебування на спеціальному режимі.

Питання оподаткування товарів, що надходять у міжнародних поштових та експрес-відправленнях на адресу фізичних осіб

Згідно з частиною шостою ст. 374 Митного кодексу України (далі – МКУ) товари (крім підакцизних), сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро, що переміщуються (пересилаються) на митну територію України на адресу одного одержувача в одній депеші від одного відправника у міжнародних поштових відправленнях, на адресу одного одержувача в одному вантажі експрес-перевізника від одного відправника у міжнародних експрес-відправленнях, підлягають усному декларуванню на підставі товаросупровідних документів та не є об’єктами оподаткування митними платежами.

Товари (крім підакцизних), що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових, міжнародних експрес-відправленнях, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 150 євро, але не перевищує еквівалент 10000 євро, або переміщуються (пересилаються) без дотримання умов, передбачених частиною п’ятою ст. 374 МКУ, підлягають письмовому декларуванню в порядку, встановленому для громадян, та оподатковуються ввізним митом за ставкою 10 відсотків та податком на додану вартість за ставкою, встановленою Податковим кодексом України (далі – ПКУ). Базою оподаткування для таких товарів є частина їх сумарної фактурної вартості, що перевищує еквівалент 150 євро (частина сьома ст. 374 МКУ).

Товари (крім підакцизних), сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 10000 євро, що пересилаються (переміщуються) на митну територію України в міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях, підлягають декларуванню та митному оформленню з поданням митної декларації, передбаченої законодавством України для підприємств, а також дозволів (ліцензій), сертифікатів відповідності чи свідоцтв про визнання відповідності у випадках, установлених законодавством України для суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності, та оподатковуються ввізним митом за повними ставками Митного тарифу України, особливими видами мита відповідно до частини першої ст. 275 МКУ та податком на додану вартість за ставкою, встановленою ПКУ (частина восьма ст. 374 МКУ).

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс ДФС України (категорія питання 215.01).

Щоб не помилитися при заповненні декларації з ПДВ

У зв'язку із численними зверненнями платників податків щодо порядку заповнення додатка 2 до Податкової декларації з податку на додану вартість „Довідка про суму від'ємного значення звітного (податкового) періоду, яка зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) ДФС у Чернігівській області надає роз’яснення. Відповідно до статті 198 Податкового кодексу України податковий кредит звітного періоду складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв'язку з придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг. Якщо за результатами звітного (податкового) періоду податковий кредит перевищує податкові зобов'язання, у платника формується від'ємне значення податку на додану вартість звітного (податкового) періоду, яке відповідно до пункту 200.4 статті 200 Кодексу може бути зараховане до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду.

Сума від'ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, відображається у Додатку 2, порядок заповнення і подання якого затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21 „Про затвердження форм та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість".

Отже, для відображення сум ПДВ, за рахунок яких сформовано від'ємне значення звітного (податкового) періоду, у колонці 2 Додатка 2 слід зазначати індивідуальний податковий номер постачальника, у якого придбані товари/послуги, за рахунок яких сформовано від'ємне значення податку на додану вартість.

Вже цього року платники Чернігівщини сплатили майже 24 мільйони гривень військового збору

На підтримку української армії платники Чернігівщини з початку року перерахували до бюджету близько 24 мільйонів гривень військового збору. Це майже на 5 мільйонів гривень більше, ніж за аналогічний період минулого року. За січень надходження збору склали понад 13 мільйонів гривень, що також на 5 мільйонів гривень більше, ніж за січень попереднього року.

До речі, платниками збору є фізичні особи – резиденти та нерезиденти, які отримують доходи в Україні.

На Чернігівщині військовий збір сплачують 11,6 тисячі суб’єктів господарювання. Найбільші суми збору забезпечують податкові агенти, які перебувають на обліку в ДПІ у м. Чернігові, Прилуцькій, Ніжинській, Козелецькій та Чернігівській ОДПІ.

Переглядів:242