21 березня 2016

Нелегальні алкоголь та цигарки шкодять і здоров’ю, і бюджету

Працівники Головного управління ДФС у Чернігівській області протягом минулого року перевірили 227 суб’єктів господарювання щодо дотримання законодавства при виробництві та реалізації підакцизних товарів. Виявлено 249 порушень законодавства в сфері обігу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пально-мастильних матеріалів. Сума штрафних санкцій перевищила 2 мільйони 400 тисяч гривень.

За матеріалами оперативного управління виявлені 2 випадки незаконного виробництва фальсифікованих алкогольних напоїв та 1 - пально-мастильних матеріалів. Обліковано 12 кримінальних правопорушень за ст. 204 Кримінального кодексу України (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів), та 2 кримінальних правопорушення – за ч.3 ст. 212 КК України (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) у особливо великих розмірах).

З незаконного обігу вилучено товарно-матеріальних цінностей підакцизної групи на суму 26 мільйонів 688 тисяч гривень. В тому числі - 3065 декалітрів лікеро-горілчаної продукції на суму понад 3 мільйони гривень, 2362 декалітри спирту на суму 2 мільйони 100 тисяч гривень, близько 20 тисяч пачок тютюнових виробів на суму майже 345 тисяч гривень, 10 автомобілів на суму 2 мільйони 770 тисяч гривень, 1402 тонни пально-мастильних матеріалів на суму 18 мільйонів 429 тисяч гривень. Також вилучено товарів підакцизної групи, що були незаконно переміщені через митний кордон, на загальну суму 1 мільйон 423 тисячі гривень.

В ході операції «Акциз-2016», яка стартувала на початку року, проводяться заходи з метою недопущення виробництва та реалізації фальсифікованих підакцизних товарів та незаконного їх ввезення на територію України. Працівники Головного управління ДФС у Чернігівській області під час 63 перевірок виявили 76 порушень на суму близько півмільйона гривень.

Останнім часом побільшало порушень законодавства при торгівлі тютюновими виробами. Зокрема, у лютому працівники відділу контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів спільно зі співробітниками оперативного управління ГУ ДФС у Чернігівській області виявили 2 факти торгівлі тютюновими виробами (тютюн для кальяну) без відповідної ліцензії та без марок акцизного податку встановленого зразка. Сума штрафних фінансових санкцій разом з вилученою продукцією становить близько 85 тисяч гривень.

Операція «Акциз-2016» триває. Ринок підакцизної продукції має бути прозорим і акцизний податок повинен надходити до державного бюджету. І це є гарантією для споживачів, що вони витрачають гроші на легальну, а отже якісну продукцію.

При оформленні вантажу з Китаю чернігівські митники виявили значну кількість незадекларованих товарів

Порушення припинили співробітники митного посту «Чернігів-вантажний» під час оформлення партії товару, що надійшов в Україну з Китаю. Вантаж складався з чоловічих і жіночих сумок, рюкзаків, кейсів для ділових паперів з текстильних матеріалів та чоловічих сумок з натуральної шкіри.

Згідно товаросупровідних документів, які декларант надав до митного оформлення, вантаж надійшов в Україну морським транспортом і направлявся на адресу однієї з київських фірм. З метою уникнення можливих ризиків був проведений поглиблений огляд, під час якого митники перевірили на відповідність кількість наявного товару з даними, що вказані у митній декларації.

Під час перевірки встановили, що у контейнері знаходиться велика кількість незадекларованих товарів – 2349 одиниць. Зокрема, «забули» задекларувати 1570 рюкзаків, 29 пластикових чемоданів (по 3 одиниці в наборі) та 750 сумок для ноутбуків. Наразі вартість цих предметів встановлюється.

За даним фактом складено протокол про порушення митних правил за статтею 472 Митного кодексу України «Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення». Санкції статті передбачають штраф у розмірі 100 відсотків вартості товарів та їх конфіскацію.

Місцеві бюджети Чернігівщини у лютому одержали на 87 мільйонів гривень більше

За лютий до бюджетів усіх рівнів надійшло 418 млн. грн податків, зборів та обов’язкових платежів, що контролюються Головним управлінням ДФС у Чернігівській області. Це на 46 відсотків або на 132 млн. грн більше, ніж у лютому минулого року.

Як повідомила начальник відділу моніторингу доходів та обліково-звітних систем Олена Пустовойт, до місцевих бюджетів перераховано 231 млн.грн. Минулорічний рівень перевищений на 60,6 відсотка – надійшло на 87 млн.грн більше. За рахунок внесених до законодавства змін та підвищення рівня податкової культури зросли надходження податку на доходи фізичних осіб майже на 62 млн.грн, земельного податку – на 16 млн.грн, єдиного податку від підприємницької діяльності – на 14 млн.грн, акцизного податку від реалізації підакцизної продукції – на 4,7 млн.грн.

Чернігівщина у лютому отримала на 68 млн.грн більше податків і зборів, що на 41,6 відсотка перевищує прийняті сесіями місцевих рад бюджетні призначення. Отже, податківці посприяли, щоб у територіальних громад було більше можливостей для фінансування бюджетних та соціальних програм.

Чернігівською митницею ДФС у лютому перераховано до Держбюджету 395,5 мільйонів гривень

У лютому обсяги надходжень до Державного бюджету від діяльності Чернігівської митниці ДФС склали 395,5 мільйонів гривень. Порівняно з січнем, у лютому до бюджету спрямовано на 136,8 мільйонів або на 52,9 % більше.

У Чернігівській митниці ДФС повідомили, що у лютому збільшилися обсяги, а відповідно і митні платежі, за ввезення добрив, сигарет, тютюнової сировини та пива солодового. Натомість, порівняно з січнем зменшилися обсяги ввезення та сума нарахованих платежів при ввезенні промислових машин (для виробництва фільтропаличок, пакування, розвантажування сигарет), пектинових, запашних речовин та сумішей, а також частин і пристроїв транспортних засобів.

Найбільші суми митних платежів нараховані за результатами митного оформлення добрив, тютюнової сировини, сигарет, шин та покришок пневматичних гумових, джгута ацетатного, тютюну промислового виробництва, пива солодового, полімерів етилену та фільтропаличок. При митному оформленні даних товарів сплачено 74,7 % загальної суми від усіх надходжень, а саме – 295,6 мільйонів гривень.

Контакт-центр ДФС створений для зручності платників податків

Протягом січня-лютого поточного року фахівцями контакт-центру ДФС надано 145,2 тис. відповідей на запитання суб’єктів господарювання та громадян. Більшість відповідей платники отримали по телефону – 140,7 тис., електронною поштою та факсом – 4,5 тис.

Найчастіше платники податків зверталися з питань податку на додану вартість, податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, податку на прибуток підприємств та єдиного податку для фізичних осіб-підприємців.

Для уникнення неоднозначного трактування положень законодавства відповіді на звернення надаються з використанням Бази знань – автоматизованої бази уніфікованих відповідей на запитання суб’єктів господарювання та громадян, яка постійно оновлюється і підтримується в актуальному стані. На 1 березня поточного року у Базі знань налічувалося 14,9 тис. уніфікованих запитань-відповідей. З її використанням протягом зазначеного періоду платникам надано 97 консультацій у письмовій формі.

Базу знань розміщено на офіційному веб-порталі ДФС у розділі «Запитання-відповіді» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (ЗІР). Скористатися нею відвідувачі порталу можуть у будь-який зручний час та самостійно знайти відповіді на питання, які їх цікавлять.

З початку 2016 року цією послугою вже скористалися 641 тис. користувачів, що на 19,9 відс. більше відповідного періоду минулого року. Нагадаємо, що за допомогою ЗІР можна оперативно та у зручній формі отримати актуальну інформацію щодо змін у податковому та митному законодавстві, контроль за додержанням якого покладено на ДФС, термінів подання звітності та сплати податків (зборів), користуватися можливістю покрокового пошуку інформації, розміщеної в інтерактивних мапах за напрямами «Митна справа» та «Єдиний соціальний внесок», здійснювати перегляд 10 найактуальніших запитань, з якими платники найчастіше зверталися до Контакт-центру за попередній день, та відповіді на них.

Якщо представляються податківцями і просять гроші – не давайте ні копійки!

Якщо вам телефонують незнайомці, представляються податківцями і просять гроші, то ні в якому разі не давайте ні копійки. Відділ власної безпеки при Головному управлінні ДФС у Чернігівській області попереджає, що на Чернігівщині знову орудують шахраї. Вони виманюють гроші у довірливих керівників підприємств та підприємців.

Іноді вони навіть приїжджають на підприємство чи в організацію і для солідності представляються начальником департаменту чи управління ДФС України або співробітником податкового органу іншого регіону, у якого є зв’язки з керівництвом ДФС України. Як правило, пропонують за винагороду вирішити питання щодо повернення з бюджету податку на додану вартість. Варто лише погодитися на таку співпрацю і перерахувати на вказаний рахунок кошти, як одразу шахраї зникають. На цьому сумнівна співпраця закінчується і розпочинаються розслідування.

Слід пам’ятати, що шахраї ретельно готують свої підступні сценарії, до того ж вони непогані психологи. Тому не треба вестися на їхні спокусливі пропозиції. Відділ власної безпеки при ГУ ДФС у Чернігівській області звертається до суб’єктів господарської діяльності: при отриманні подібних пропозицій або ж інформації про факти зловживання з боку податківців негайно повідомляти за адресою: м.Чернігів, вул.Реміснича, 11. Цілодобово у режимі автовідповідача працює телефон «довіри»: (0462) 668-522.

Шахраї не лише підривають авторитет Державної фіскальної служби, але й намагаються вас ошукати. Спільними зусиллями нам буде простіше їх викрити та притягнути до відповідальності.

На Чернігівщині громадяни вже задекларували понад 130 мільйонів гривень минулорічних доходів

Хоча кампанія декларування минулорічних доходів триватиме до 1 травня, але громадяни Чернігівщини не відкладають цю важливу справу на останні дні, а йдуть до податкових інспекцій.

Як повідомила заступник начальника управління - начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб, податків із самозайнятих осіб та громадян, майнових податків і зборів з фізичних осіб Наталя Кузнецова, з початку року декларації про минулорічні доходи подали 2,8 тисячі громадян. Загальна задекларована сума становить більше 130 мільйонів гривень.

Найактивніші – громадяни, які протягом минулого року отримали спадщину. Вони подали 644 декларації на загальну суму більше 57,5 мільйона гривень.

Останнім часом значно підвищилася податкова культура і в тих громадян, які здають в оренду квартири. Безумовно, цьому сприяла широка роз’яснювальна робота. З початку року вже 280 чоловік, які надавали майно в оренду, найм (піднайм), подали декларації на суму понад 1,4 мільйона гривень. Також активно громадяни звітують перед державою про продаж об’єктів нерухомого та рухомого майна – подали 58 декларацій на суму майже 5,5 мільйона гривень.

Ще подані 1 тисяча 167 декларацій для отримання податкової знижки. Загальна сума, що підлягає поверненню із бюджету, становить майже 1,5 мільйона гривень. Нагадуємо, що громадяни, які сплачували протягом минулого року за навчання, внески у недержавні пенсійні фонди, страхували себе або членів сім’ї, перераховували коштами пожертвування або благодійні внески, погашали пільговий іпотечний житловий кредит, мають право подати декларацію на податкову знижку та повернути частину сплаченого протягом минулого року податку на доходи. Скористатися правом на податкову знижку можна упродовж року.

За результатами перевірок підприємств на Чернігівщині донараховано до бюджету 31 мільйон гривень

За січень-лютий 2016 року підрозділами аудиту Головного управління ДФС в області проведено 118 перевірок. Це на 32,9% (або 58 перевірок) менше ніж за відповідний період минулого року. За результатами перевірок донараховано до бюджету 31 мільйон гривень. За підсумками січня-лютого вже надійшло до бюджету 6,2 мільйони гривень.

Крім того, здійснюючи контроль за діяльністю збиткових підприємств у 2016 році, зменшено збитки (від'ємне значення об'єкту оподаткування податком на прибуток) на 4 мільйони гривень.

Чернігівські митники попереджають: при ввезенні з-за кордону транспортного засобу дотримуйтесь законодавства

Громадянам, які планують ввозити автомобіль з-за кордону, митники радять завчасно ознайомитися з нормами законодавства. При цьому фахівці Чернігівської митниці ДФС наголошують, що ухилення від сплати митних платежів тягне за собою адміністративну відповідальність.

У Чернігівській митниці ДФС повідомили, що робота з виявлення порушень при ввезенні автомобілів триває постійно. З цією метою управлінням аналізу ризиків та протидії митним правопорушенням направлено запити до Головних управлінь Державної міграційної служби України. Триває процес виявлення осіб – громадян України, що отримали статус нерезидента, але у дійсності мають постійне місце проживання на території України та протягом минулого року ввозили транспортні засоби особистого користування (що перебувають на постійній реєстрації в інших країнах) без сплати митних платежів.

Так, нещодавно на підставі такої перевірки складено протокол відносно громадянина України – мешканця міста Славутич, який у березні минулого року ввіз автомобіль «WV Passat». На кордоні громадянин разом з документами пред’явив відмітку про перебування на консульському обліку в Литві. Це давало йому підстави ввезти автомобіль у митному режимі «Тимчасове ввезення до 1 року» без сплати платежів. Проведеною перевіркою, що включала у себе і запит до Посольства України у Литовський Республіці, встановлено факт порушення. У відповіді Посольства значилося, що даний громадянин не перебуває на консульському обліку. Отже, він є резидентом України.

Згідно ч.3 ст.380 Митного кодексу України громадяни-резиденти (мають постійне місце проживання в Україні) можуть ввозити транспортні засоби особистого користування у режимі тимчасового ввезення (відповідних товарних позицій) на строк до одного року під письмове зобов’язання про їх зворотне вивезення за умови письмового декларування та після сплати всіх митних платежів.

У даному випадку сума митних платежів, які підлягали сплаті на момент ввезення автомобіля «WV Passat», становить понад 155 тисяч гривень. Громадин незаконним шляхом ухилився від сплати даних коштів. Санкція статті 485 Митного кодексу України, за якою порушена справа, передбачає штраф у розмірі 300 відсотків несплаченої суми митних платежів.

Переглядів:217