07 квітня 2016

Позиція Чернігівської митниці ДФС щодо ситуації з митним оформлення вантажів

Виконуючий обов’язки начальника Чернігівської митниці ДФС Владислав Супроненко у зв’язку з акцією протесту представників бізнесу щодо припинення роботи «Термінал-центр» повідомив, що на сьогоднішній день митниця працює у штатному режимі. Жодних перепон для діяльності суб’єктів ЗЕД з боку митниці не відбувається.

Створені всі умови для митного оформлення вантажів, які перетинають державний кордон у зоні діяльності Чернігівської митниці, через пункти пропуску «Сеньківка», «Грем’яч», «Нові Яриловичі» - безпосередньо у пунктах пропуску без подання попередньої декларації, що значно прискорює митне оформлення. Присутність брокера чи представника фірми при цьому не обов’язкова. За бажанням власників вантажів митні процедури здійснюються також у внутрішніх підрозділах митниці. Це відділ митного оформлення № 1, який розташований безпосередньо за адресою: проспект Перемоги, 6 (в адмінбудівлі), термінал у місті Козелець, а також внутрішні митні пости «Прилуки», «Сновськ», «Новгород-Сіверський».

Владислав Супроненко наголосив, що податки і збори до Державного бюджету, від яких формується і сума, що надходить до місцевого бюджету, перераховуються вчасно і в повному обсязі. Жодних зменшень не спостерігається. Якщо у січні поточного року митниця перерахувала 258 664 тис.грн., у лютому – 395 518,2 тис.грн., то вже станом на 21 березня – 258 771,8 тис.грн. Усі кошти перераховані до Головного управління Державної казначейської служби України в Чернігівській області незалежно від місця проведення митного оформлення товару.

На Чернігівщині порушник митного законодавства сплатить до бюджету штраф у розмірі 2,75 мільйонів гривень

Як повідомлялося раніше, співробітники Чернігівської митниці ДФС виявили порушення при митному оформленні обладнання для виробництва пластикових виробів, що ввозилось з Китаю на адресу чернігівської фірми. За документами, які декларант фірми надав до митного оформлення, вантаж значився як «Екструзійна лінія у розібраному стані модель JC-EPE 135-90Квт» вартістю 35000 доларів США.

Митники провели перевірку та виявили, що маркування заявлене у митній декларації не відповідає маркуванню на товарі. Крім того, встановили, що окрім заявленої в документах екструзійної лінії, фактично ввезені ще й інші - незадекларовані - агрегати. «Уникли» декларування три виробничі машини: для ламінації, для різки та гранулятор, кожна з яких здатна виробляти готову продукцію незалежно одна від одної.

Митники порушили адміністративну справу за статтею 472 Митного кодексу України «Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення» та скерували справу до суду. Незважаючи на те, що суд першої інстанції прийняв рішення закрити провадження, керівник митниці подав апеляційну скаргу. Апеляційний суд Чернігівської області, розглянувши її, скасував попередню постанову, визнав керівника фірми винним у скоєнні правопорушення та наклав на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів (що підлягали декларуванню), а це понад 2,75 мільйони гривень, з їх конфіскацією на користь держави.

Легалізація заробітної плати допоможе підняти стандарти життя

Роботодавцям, на жаль, ще бракує свідомості – нелегальна наймана праця і «конвертна» зарплата на Чернігівщині не поспішають відходити в минуле. Тіньова зайнятість влаштовує деяких керівників. Вони продовжують жити за принципом: немає офіційної зарплати – немає податків. У такий спосіб «економлять» для себе кошти за рахунок соціальних гарантій найманих працівників.

Як повідомила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Чернігівській області Світлана Волкова, протягом січня та лютого перевірено 49 суб’єктів господарювання з питання своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб та з питання повноти нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування при виплаті заробітної плати та інших доходів громадянам. За актами донараховано сплатити 6 мільйонів 261 тисячу гривень. Це на 4 мільйони 632 тисячі гривень більше, ніж за відповідний період минулого року.

Щоб виявити нелегальних працівників фахівці фіскальної служби систематично аналізують податкову звітність, порівнюють обсяги виручки, види діяльності платників та кількість персоналу, опрацьовують інформацію, яка надходить від інших органів влади. За рахунок таких заходів працівники податкової служби за підсумками січня-лютого посприяли в офіційному оформленні трудових відносин 372 найманих працівників, до державної реєстрації залучено 162 особи. Відтак до бюджету додатково спрямовано 186 тисяч гривень податків. З 1 січня відбулися зміни в законодавстві щодо сплати єдиного соціального внеску, спрямовані на детінізацію ринку праці та легалізацію заробітної плати. Зокрема, зменшено нарахування єдиного внеску за кожну застраховану особу до 22 відсотків, а також скасовано утримання страхового внеску із заробітної плати найманих працівників.

Ці законодавчі нововведення стимулюють роботодавців прозоро будувати стосунки з найманими працівниками. Відтак, збільшаться надходження до місцевих бюджетів, що надасть більше можливостей територіальним громадам в реалізації соціальних програм. І що не менш важливо – офіційно оформлені наймані працівники матимуть пакет соціальних гарантій. Зокрема, зможуть розраховувати в майбутньому на достойну пенсію. Тож легалізація ринку праці допоможе підняти стандарти життя. Важливо, щоб роботодавці проявили громадянську свідомість, а наймані працівники не погоджувалися працювати без належного оформлення на роботу.

Щодо розподілу податкового кредиту сільськогосподарськими підприємствами

ДФС України листом від 14.03.2016 року №8763/7/99-99-19-03-02-17 повідомила про порядок розподілу сільськогосподарськими підприємствами - суб'єктами спеціального режиму оподаткування податкового кредиту при придбанні товарів/послуг для використання в операціях з постачання зернових і технічних культур, продукції тваринництва та іншої сільськогосподарської продукції та про особливості заповнення податкової звітності з податку на додану вартість, форма та порядок заповнення і подання якої затверджені наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21 (далі - Порядок №21).

Законом №909, зокрема, внесено зміни до пункту 209.2 статті 209 ПКУ, відповідно до яких у 2016 році в межах спеціального режиму оподаткування запроваджена часткова сплата сум ПДВ до бюджету та на спеціальні рахунки в залежності від виду сільськогосподарської продукції, що реалізується.

При цьому у випадку придбання/виготовлення сільськогосподарськими підприємствами України товарів\послуг, основних фондів для їх одночасного використання частково для виробництва зернових і технічних культур, та/або частково для виробництва продукції тваринництва, та/або частково для інших сільськогосподарських товарів/послуг, такі платники податку здійснюють розрахунок питомої ваги вартості таких видів сільськогосподарської продукції у загальній вартості усіх сільськогосподарських товарів/послуг, поставлених за 12 попередніх послідовних звітних (податкових) періодів (без урахування поточного звітного (податкового) періоду) (підпункт «а» підпункту 209.15.1 пункту 209.15 статті 209 ПКУ), який здійснюється щомісячно у додатку 9 (ДС9) до податкової декларації з ПДВ за формою, затвердженою Порядком № 21.

Розподіл суми податкового кредиту звітного періоду за видами сільськогосподарських операцій здійснюється у відповідних рядках таблиць 1, 2 та 3 додатка 10 (ДС10) до податкової декларації з ПДВ із позначками «0121 - 0123» виходячи з частки, розрахованої у додатку 9 (ДС9).

Сума від'ємного значення попередніх звітних (податкових) періодів, (рядок 24 декларації з ПДВ із позначками «0121»-«0123» за грудень 2015 року), розподіляється одноразово між рядками 11.1 таблиць 1, 2 та 3 додатку 10 (ДС10) виходячи з того, для використання в яких саме видах сільськогосподарської діяльності були придбані товари/послуги, за рахунок яких сформоване від'ємне значення з ПДВ за грудень 2015 року. Такий розподіл доцільно здійснити на підставі бухгалтерської довідки.

Якщо за результатами здійснення окремих видів сільськогосподарської діяльності у звітному періоді визначено від'ємне значення суми ПДВ (за окремим видом діяльності), така сума від'ємного значення зазначається у рядках 14 відповідних таблиць додатка 10 (ДС10) до податкової декларації з ПДВ із позначками «0121»- «0123» та переноситься до рядків 19 та 21 податкової декларації з ПДВ із позначками «0121»- «0123» поточного (звітного) періоду; до рядків 11.1 відповідних таблиць додатка 10 (ДС10) до податкової декларації з ПДВ із позначками «0121»-«0123» наступного звітного періоду.

Запитували-відповідаємо

Готувалися розпочати сімейний бізнес – відкрити автозаправну станцію. Одержали всі дозвільні документи. Тепер дізналися, що ніби-то треба обов’язково зареєструватися ще й платником акцизного податку. Хочу розібратися, як кажуть, від «а» до «я» - чи не можна якось обійтися без цього. Розкажіть, будь ласка, доступно, щоб ми зрозуміли, що таке комерційне використання пального.

Родина Степаненків.

Роз’яснення надає начальник відділу контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС у Чернігівській області Ігор Пирог.

Листом ДФС України від 18.03.2015 року №9132/7/99-99-19-03-03-17 “Щодо практичного застосування положень Кодексу» надано роз’яснення щодо ДСТУ 4303:2004 «Роздрібна та оптова торгівля. Терміни та визначення понять». Отже, роздрібна торгівля – це вид економічної діяльності в сфері товарообігу, що охоплює купівлю-продаж товарів кінцевому споживачеві та надавання йому торговельних послуг.

Роздрібний продаж нафтопродуктів здійснюється через мережу АЗС, що призначені для відпуску споживачам нафтопродуктів. Це передбачено Правилами роздрібної торгівлі нафтопродуктами від 20 грудня 1997 р. №1442.

Розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця. Це визначено Законом від 6 липня 1995 року №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Отже, при відпуску нафтопродуктів через мережу АЗС провадиться операція з продажу пального кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання, що є об’єктом оподаткування акцизним податком з роздрібних продажів відповідно до п.п.213.1.9 п.213.1 ст. 213 Кодексу.

Маю наголосити, що особи, які реалізовуватимуть пальне, обов’язково повинні зареєструватися платниками акцизного податку. Юридичні особи - у податкових інспекціях за місцезнаходженням, фізичні особи-підприємці – за місцем проживання, Зробити це треба до початку такої діяльності.

Реєструють платником акцизного податку на підставі відповідної заяви. Подається вона не пізніше, ніж за три робочі дні до початку реалізації пального.

Нагадуємо, що зареєструватися платником акцизного податку необхідно до початку реалізації пального

Реалізація пального підлягає обов’язковій реєстрації з 1 березня. Тож особи, які займаються таким видом діяльності, мають звернутися до податкової інспекції і зареєструватися платниками акцизного податку. Юридичні особи реєструються за місцезнаходженням, а фізичні особи підприємці – за місцем проживання. І зробити це треба заздалегідь - до початку реалізації пального. Такі нововведення передбачені п.п.212.3.4. Податкового кодексу України.

За три робочі дні до початку реалізації пального особа має подати відповідну заяву. Її форма затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

Протягом 20 календарних днів, починаючи з 1 березня, платник податку зобов'язаний подати контролюючому органу акт проведення інвентаризації обсягів залишку пального станом на початок дня 1 березня. В цьому акті необхідно зазначити адреси об'єктів, на яких зберігаються відповідні обсяги залишків пального, та перелік резервуарів і їхні технічні параметри (фізична місткість, що відповідає технічним паспортам). Також треба вказати правовстановлюючі документи на відповідні об'єкти та документи, що засвідчують правові підстави експлуатації таких об'єктів. Такі вимоги прописані у підрозділі 5 розділу XX Перехідних положень Податкового кодексу України.

Зазначені в акті інвентаризації обсяги залишку пального контролюючий орган враховує у формулі, визначеній пунктом 232.3 статті 232 Кодексу. На ці обсяги платник податку має право зареєструвати акцизні накладні (розрахунки коригування) в системі електронного адміністрування реалізації пального.

Слід наголосити, що операції з реалізації пального без реєстрації передбачають для суб’єкта господарювання штраф у розмірі 100 відсотків вартості реалізованого пального (п.117.3 Податкового кодексу України).

Період з 1 березня до 1 квітня є перехідним, протягом якого реєстрація акцизних накладних (розрахунків коригування) в Єдиному реєстрі акцизних накладних здійснюється без обмеження обсягів.

Не всіх роботодавців Чернігівщини приваблює європейська податкова культура

Щоб збільшити свої прибутки керівники деяких підприємств не поспішають позбутися практики ухилення від сплати податків. Приміром, найманих працівників офіційно не оформляють і виплачують їм зарплату в «конвертах». І це при тому, що законодавчі зміни щодо сплати єдиного соціального внеску, які набули чинності з початку року, сприяють легалізації ринку праці. Адже зменшення єдиного внеску за застраховану особу до 22 відсотків та скасування страхового внеску із зарплати найманих працівників суттєво зменшують навантаження на фонд заробітної плати і дозволяють відмовитися від «конвертів».

Під час проведення документальних перевірок, які проводять фахівці підрозділів податків і зборів з фізичних осіб, залишається актуальним питання щодо перерахування до бюджету утриманого із заробітної плати та інших доходів працівників податку з доходів фізичних осіб.

Як повідомила начальник управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Чернігівській області Світлана Волкова, протягом перших двох місяців року під час проведення 5 документальних перевірок виявлені факти, коли суб’єкти господарювання не перераховували або несвоєчасно перераховували податок до бюджету. За такі порушення додатково нараховано сплатити до бюджету 417 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб та 3 тисячі гривень єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Сподіватися, що приховані податки залишаться непоміченими, марно. Адже фахівці податкової служби ретельно готуються до проведення перевірок, аналізують можливі ризики. Крім того, вони систематично перевіряють податкову звітність і аналізують види діяльності платників, порівнюють обсяги виконуваних робіт з кількістю найманих працівників, вивчають іншу інформацію, в тому числі й ту, що надходить від різних органів влади.

Цьогорічні законодавчі нововведення, які суттєво зменшують податкове навантаження, стимулюють роботодавців зробити ринок праці прозорим. І швидше наближатися до європейської податкової культури.

Щоб подати декларацію про доходи можна скористатися й електронними сервіcами

Триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом минулого року. Подати декларацію можна завітавши до податкової інспекції за місцем проживання. Там безкоштовно не лише нададуть бланк декларації, але в разі необхідності й допоможуть його заповнити.

Втім, електронні сервіси, які успішно впроваджуються в фіскальній службі, надають можливість ділового спілкування в режимі он-лайн. Декларацію про доходи також можна надіслати зі свого персонального комп’ютера. Допоможе в цьому сервіс «Заповнення декларації громадянами», який знаходиться на головній сторінці веб-порталу ДФС України. Отже, громадяни та фізичні особи-підприємці можуть відзвітувати про минулорічні доходи, надіславши електронною поштою заповнену декларацію про майновий стан і доходи. Але для цього необхідно мати електронний цифровий підпис.

Кампанія декларування доходів триватиме до 1 травня. Дуже важливо не лише вчасно подати декларацію, але й внести до неї достовірну інформацію. Якщо є сумніви щодо сум отриманих доходів чи сплачених податків, уточнити такі відомості також допоможуть електронні сервіси.

Фізособа-платник податків може в електронному вигляді сформувати запит та отримати відомості з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків. Допоможе в цьому електронний сервіс «Отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків у електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису».

Електронна адреса веб-порталу ДФС України - www.sfs.gov.ua. На суб-сайті Головного управління ДФС у Чернігівській області можна більше дізнатися про кампанію декларування. Адреса субсайту – ch.sfs.gov.ua.

Фантом – переможець змагань з футзалу

Як відомо, футбол - перший номер спорту в світі. Футбольні матчі проводяться протягом усього року. Взимку також, але в залі. Такий футбол має назву футзал.

Виник футзал, як вид спорту, на початку 1930-х років в Монтевідео (Уругвай) завдяки місцевим шанувальникам футболу. А в грудні 2002 року була створена AMF – світова асоціація футболу в залах.

Останнім часом футзал популярний і на Чернігівщині. Днями в Ніжині в спорткомплексі «Зірка» відбувся турнір, почесними учасниками якого були команди військових частин та воїни АТО. Ініціатори та організатори змагань – командир військової частини Микола Кушнір, директор СК «Зірка» Сергій Півень та депутати Ніжинської міськради. До речі, полковник Микола Кушнір є учасником АТО і з власного прикладу знає наскільки важливі для реабілітації командні види спорту.

Участь у турнірі з фут залу взяли команди «Щит-41», «Січ», «САЗ», «Фантом» (Головного управління ДФС у Чернігівській області), а також команди військкомату та рембату. На першому етапі команди змагалися в підгрупах, де зіграли всі між собою. Ігри відбулися в напруженій боротьбі за місце в фіналі. Але за результатами матчів до фіналу увійшли дві чернігівські команди – «Січ» та «Фантом».

На шляху до фіналу податківці провели зустрічі з командами рембату та військкомату відповідно з рахунками 7:4 та 6:3. Початок фіналу виявився щедрим на сюрпризи. На першій хвилині нападник команди «Січ» потужно пробив у «дев’ятку» воріт. Але вже через дві хвилини нападник «Фантома» Євгеній Кашук влучним ударом у ближній кут зрівняв рахунок. Далі на полі точилася гостра боротьба.

І за дві хвилини до завершення матчу команді «Січ», гравці якої демонстрували креативні передачі, вдалося вийти вперед. На табло з’явився рахунок «2:1». Це мобілізувало «Фантом» піти на останній штурм воріт суперника. І за 10 секунд до кінця гри рахунок вирівнявся - 2:2.

Доля першого місця вирішувалася в серії післяматчевих пенальті. Олексій Кашук, який за результатами турніру був визнаний «Кращим» гравцем, здобув своїй команді «Фантом» перемогу та золоті медалі.

Але найголовніше - всі учасники змагань одержали позитивні емоції. Спортивний азарт і захоплююча гра сприяли цікавому дозвіллю.

Ігор Закружний,
голова спортивної комісії
Ради профспілки працівників
ДФС у Чернігівській області

Переглядів:245