06 липня 2016

З 1 липня 2016 року змінено декларацію з ПДВ

Ніжинська ОДПІ інформує про те, що з 1 липня 2016 року (дня оприлюднення в «Офіційному віснику України») набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 25.05.2016р. №503, яким внесено зміни до податкової звітності з податку на додану вартість, яка затверджена наказом Мінфіну від 28.01.2016р. № 21.

Оновлено редакцію Додатку 2 «Довідка про суму від’ємного значення звітного (податкового) періоду, яке зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду» та Додатку 3 «Розрахунок суми бюджетного відшкодування» до податкової декларації з податку на додану вартість.

У Додатку 2 сума від’ємного значення ПДВ, що зараховується до складу податкового кредиту наступного періоду відтепер розшифровується лише за періодами виникнення (місяць та рік). Відповідно, інформація стосовно постачальників та оплати за товари чи послуги або до Державного бюджету не відображається. Така інформація відтепер декларуватиметься в таблиці 2, яка з’явилася в оновленому Додатку 3. У разі формування від'ємного значення за рахунок ввезення товарів на митну територію України у графі 2 таблиці 2 зазначається власний індивідуальний податковий номер платника ПДВ. Якщо від’ємне значення виникло внаслідок отримання від нерезидента послуг, місце постачання яких визначено на митній території України там має бути зазначено умовний ІПН "500000000000".

Наступні нововведення теж стосуються додатків до декларації, а саме:
- змінено додаток 5, в якому вказуються розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів – виключено рядки "300000000000" та "500000000000" таблиці 1 та рядок "усього за основною ставкою та ставкою 7 %" таблиці 2.
- суттєвими є зміни до додатку 9 до податкової декларації з податку на додану вартість, в якому сільськогосподарські товаровиробники обраховують питому вагу вартості сільськогосподарських товарів/послуг, поставлених протягом дванадцяти послідовних звітних періодів. Отож, до податкового періоду, за який проводиться обрахунок відтепер включаються дванадцять попередніх послідовних звітних (податкових) періодів сукупно, без урахування поточного звітного періоду.
- також набув редакційних змін додаток 10 до податкової декларації з податку на додану вартість.

Ніжинською ОДПІ заплановано проведення для платників 18 липня 2016 року з 11 до 12 години телефонного сенсу «гаряча лінія» щодо змін до декларації з ПДВ та порядку заповнення податкових накладних.

Ніжинська ОДПІ

З 1 липня пенсії у розмірі до 10 740 грн. не оподатковуються

З 1 липня поточного року не оподатковуються суми пенсій, що не перевищують десять розмірів прожиткового мінімуму, встановленого на 1 січня звітного податкового року, для осіб, які втратили працездатність (у 2016 році – це 10740 гривень).

Такі зміни запроваджено у зв’язку з набуттям чинності Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій».

Податком на доходи фізичних осіб та військовим збором не оподатковуються суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону), розмір яких не перевищує у розрахунку на місяць 10740 гривень. Якщо ж громадянин отримує пенсію більшу за встановлену норму, то сума перевищення оподатковуватиметься за ставкою 18% та 1,5% відповідно.

При цьому, не оподатковуватимуться також пенсії, які отримуються учасниками бойових дій, інвалідами війни та особами, на яких поширюється чинність ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Головне управління ДФС у Чернігівській області

З початку року платниками Чернігівщини сплачено понад мільярд гривень ЄСВ

Про це повідомили фахівці управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Чернігівській. За підсумками півріччя сума сплаченого платниками Чернігівської області єдиного соціального внеску склала 1 113,3 млн. грн.

З цієї суми 92,4 відсотки - 1029,2 млн. грн. - надійшло від юридичних осіб. Фізичними особами - підприємцями сплачено 7,6 відсотків від загальної суми або 84,1 млн. грн.

Найбільші надходження забезпечені платниками, які перебувають на обліку в Чернігівській, Прилуцькій та Ніжинській ОДПІ.

Своєчасна сплата ЄСВ це не тільки обов’язок перед державою, але і захищені соціальні гарантії для кожного з нас. ДФС в області завдячує платникам, які вчасно і добровільно сплачують визначені суми, і застерігає неплатників, що за порушення сплати, або несвоєчасної сплати єдиного соціального внеску вони будуть нести адміністративну відповідальність.

Головне управління ДФС у Чернігівській області

Надходження до бюджетів зростають

Як повідомив в.о.начальника Ніжинської ОДПІ Геннадій Тараненко у першому півріччі 2016 року платниками Ніжинського, Носівського, Борзнянського, Бобровицького та Козелецького районів спрямовано до бюджетів усіх рівнів 411 млн. грн. податків і зборів. Відмітив, що надходження збільшились у півтора рази до відповідного періоду минулого року, додатково надійшло більше 140 млн. грн. Це зростання простежується як у надходженнях до державного, так і до місцевих бюджетів.

Із загальної суми надходжень до державного бюджету надійшло майже 149 млн. грн. або 36 відсотків.

Бюджети місцевих громад отримали майже 262 млн. грн., що на 92 млн. грн. більше минулорічного показника.

Основним джерелом наповнення місцевих бюджетів у січні-червні поточного року є податок на доходи фізичних осіб. Його надходження склали 156,6 млн. гривень. Від землевласників та землекористувачів надійшло 41,2 млн грн податку на майно в частині плати за землю.

Суб’єкти малого підприємництва сплатили 27,4 млн. грн єдиного податку.

Надходження акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів склали 20,3 млн. гривень.

Досягнути таких результатів вдалося лише завдяки тісній співпраці платників податків, органів фіскальної служби та органів місцевого самоврядування.

Ніжинська ОДПІ

Підприємці на загальній системі авансові платежі з ПДФО розраховують самостійно

Ніжинська ОДПІ звертає увагу підприємців, які працюють на загальній системі оподаткування на те, що авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб розраховуються платником податку самостійно згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу. Такі авансові платежі сплачуються до бюджету до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня). За 4-й календарний квартал авансовий платіж не розраховується та не сплачується.

Якщо результатом розрахунку авансового платежу за відповідний календарний квартал є від’ємне значення, то авансовий платіж за такий період не сплачується.

Остаточний розрахунок ПДФО за звітний податковий рік здійснюється підприємцем самостійно згідно з даними, зазначеними в річній податковій декларації, з урахуванням сплаченого ним протягом року податку на доходи фізичних осіб на підставі документального підтвердження факту його сплати.

Надмірно сплачені суми податку підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку або поверненню платнику податку.

Зазначена норма визначена Податковим кодексом України пп. 177.5.1 п.п. 177.5.3 ст. 177.

Ніжинська ОДПІ

Платниками податків Чернігівщини сплачено 2,6 мільярди гривень до бюджетів усіх рівнів

Протягом січня-червня до бюджетів усіх рівнів від платників Чернігівської області надійшло понад 2,6 млрд. грн. У Головному управління ДФС в області повідомили, що порівняно з відповідним періодом минулого року надходження збільшились у півтора рази. Це зростання простежується як у надходженнях до державного, так і до місцевих бюджетів.

До державного бюджету зібрано 1248,6 млн. грн. Майже третину цієї суми - 379 млн. грн. - забезпечено за рахунок справляння податку на додану вартість, ще третину – 380 млн. грн. – складає податок на доходи фізичних осіб та військовий збір, решта - 318 млн. грн. – надходження від рентних платежів за користування природними ресурсами.

Місцеві бюджети області протягом півріччя поповнилися на 1360,4 млн. грн. Традиційно, десяту частину надходжень забезпечують приватні підприємці та громадяни-власники земельних ділянок (144,5 млн. грн.).

Трохи більше половини доходів місцевого бюджету (53 відсотки) припадає на податок з доходів фізичних осіб, який сплачується із заробітної плати.

Головне управління фіскальної служби в області наголошує, що стабільне наповнення бюджетів Чернігівщини та вагоме збільшення сум податків залежить не тільки від роботи фіскальних органів, а й завдяки свідомому ставленню представників бізнесу регіону та громадськості до сплати податків. Свідчить про це також високий рівень добровільної сплати, що становить на даний час 98 відсотків. Водночас, продовжується системна робота з виявлення та припинення «тіньових» схем при виплаті заробітної плати працівникам, викриття незаконного бізнесу, припинення оборудок, що призводять до втрат бюджетних коштів.

Головне управління ДФС у Чернігівській області

Переглядів:222