19 серпня 2016

На Чернігівщині платникам відшкодовано понад 552 мільйони гривень ПДВ

У Головному управлінні ДФС у Чернігівській області повідомили, що з початку 2016 року платниками заявлено податку на додану вартість до відшкодування з бюджету 381,3 млн. гривень.

Відшкодовано (станом на 10 серпня) на рахунки платників у банку всього 552,2 млн. гривень. Сума упередженого бюджетного відшкодування податку на додану вартість за 7 місяців поточного року становить 8,1 млн. гривень.

У липні задекларовано до відшкодування з бюджету 54,3 млн. гривень.

Надходження до бюджетів від платників Чернігівщини вже перевищили 3 мільярди гривень

Протягом січня-липня 2016 року до бюджетів усіх рівнів Чернігівської області від платників податків надійшло понад 3 млрд. грн., з них 54 відсотки коштів залишилися у розпорядженні місцевих громад області.

До державного бюджету зібрано 1млрд. 396 млн. грн., що у 1,4 рази більше порівняно з минулорічним періодом. Доходи бюджету в основному сформовано за рахунок податку на додану вартість (32 відс. загальної суми), податку з доходів фізичних осіб та військового збору (32 відс.), рентної плати за користування природними ресурсами (23 відс.), податку на прибуток підприємств (10 відс.).

Місцеві бюджети області за 7 місяців поточного року отримали 1 млрд. 621 млн. грн. податків та зборів. За рахунок внесених до законодавства змін спостерігається зростання надходжень у півтора рази у порівнянні з відповідним періодом минулого року. На наповнення місцевих бюджетів значним чином впливає сплата податку з доходів фізичних осіб, якого надійшло 927 млн.грн. (57 відс. загальної суми). Від справляння земельного податку бюджети територіальних громад поповнились на 278 млн.грн. (17 відс. всієї суми доходів), від сплати податку на житлову та нежитлову нерухомість – на 15,4 млн.грн. (1 відс.). Платниками єдиного податку до місцевих бюджетів сплачено 180 млн.грн., за рахунок цього сформована майже десята частина доходів місцевих бюджетів. Акцизного податку від роздрібного продажу підакцизних товарів надійшло майже 123 млн.грн. (7,6 відс. загальної суми доходів місцевих бюджетів).

Найбільші надходження до місцевих бюджетів забезпечено установами та організаціями сфери державного управління, культури, освіти і охорони здоров’я – 396 млн.грн., підприємствами галузі сільського господарства – 277 млн.грн., торгівлі та громадського харчування – 197 млн.грн., фізичними особами – підприємцями та платниками земельного податку – 185 млн.грн., підприємствами обробної промисловості – 145 млн. гривень.

Фантом» виборов бронзові нагороди в турнірі «LESCOVICA CUP – 2016»

Голова спортивної комісії Ради профспілки працівників Головного управління ДФС у Чернігівській області Ігор Закружний розповів про підсумки чергового турніру з міні-футболу «LESCOVICA CUP – 2016», що відбувся у Чернігові 7 серпня.

Учасниками спортивних змагань стали місцеві команди мікрорайону Лісковиця «Ураган» та «Скуадра», а також запрошені – «Біатлон», «Таврія» та «Фантом». Турнір складався з двох етапів. У першому - команди грали у двох підгрупах по три команди. Гра була досить напруженою, але ж у підсумку в матчі за бронзові нагороди зустрілися молодіжна команда «Ураган» та команда податківців – «Фантом».

Слід зазначити, що у молодіжній команді «Ураган» грають цьогорічні випускники футбольних шкіл міста. Через це у протистоянні з ними податківці мали статус андердогів. За науковою класифікацією андердоги – це спортсмени чи спортивні команди, які мають менше шансів на перемогу. Але, як з’ясувалось, шанс все ж таки був. І «Фантом» ним скористався. Хоча перший м’яч був не на користь податківців, вони не знітилися, а застосували метод швидких контратак. Завдяки цьому вже у кінці першого тайму зрівняли рахунок – блискавичну контратаку завершив Максим Гламозда. Другий тайм минув у рівній боротьбі – і долю бронзових нагород вирішили пенальті. Тут двома ударами Максим Гламозда та Євгеній Кашук «прошили» воротаря суперників. На що молодіжна команда відповіла лише одним влучним пострілом. Таким чином «Фантом» здобув бронзові нагороди.

У фіналі змагалися минулорічний переможець турніру «Ураган» та команда «Біатлон». У складі команди «Біатлон» грав наш знаний земляк - біатлоніст Андрій Дериземля. Фінал вийшов напруженим. Завдяки блискавичній грі свого воротаря Ігора Ворони кубок та золоті нагороди виборола команда «Ураган».

Відділом внутрішньої безпеки Головного управління ДФС в області проведено 56 службових перевірок

З метою протидії корупції, попередження можливих корупційних діянь та злочинів у сфері службової діяльності співробітники відділу внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Чернігівській області протягом січня-липня поточного року провели 56 службових перевірок. За їх результатами - 7 матеріалів передано до органів прокуратури для прийняття рішення в порядку ст.214 КПК України. Крім того, 21 подання направлено на адресу керівництва територіальних фіскальних органів та вжиті заходи реагування стосовно 21 посадової особи. Як наслідок, 2 посадовців звільнено з органів ДФС, 15 - притягнуто до дисциплінарної відповідальності та 2 – винесено офіційне застереження.

Відділом внутрішньої безпеки направлено керівництву податкових та митних органів області 14 інформацій про порушення суб’єктами господарювання норм податкового (12) та митного (2) законодавства України. За результатами проведених органами ДФС області перевірочних заходів відкрито 4 кримінальних провадження за фактами незаконного виготовлення, зберігання, збуту або транспортування з метою збуту підакцизних товарів та фіктивного підприємництва. Вилучені речові докази на суму понад 1 млн. грн., фальсифіковану алкогольну продукцію на суму понад 2,4 млн. грн. та контрафактні паливно-мастильні матеріали більш, ніж на 4 млн. гривень.

Також складено 6 протоколів про порушення митних правил за фактами недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України. До бюджету стягнуто 617 тис. гривень.

Керівництво підрозділу внутрішньої безпеки закликає громадян повідомляти про можливі факти корупційних правопорушень за номером: /0462/ 668-522 - телефон «Довіри», а також за адресою м. Чернігів, вул. Реміснича, 11 (каб. 208).

ДФС в області повідомляє, що кількість перевірок зменшилася на 25 відсотків

Протягом січня-липня підрозділами аудиту ГУ ДФС у Чернігівській області проведено 380 перевірок, що на 25,5 відс. менше ніж за відповідний період минулого року. За результатами цих перевірок донараховано до бюджету 625,6 млн. грн., з них узгоджено 37,7 млн. грн. податків (на 7,4 млн. грн. більше ніж у минулому році). Забезпечено сплату донарахованих сум у розмірі понад 23 млн. грн. (на 6,6 млн. грн. більше ніж минулого року).

Завдяки здійсненню контролю за діяльністю збиткових підприємств зменшено збитки на понад 6 млн. грн., що дозволило упередити несплату цього податку у наступних податкових періодах на 1,1 млн. гривень. Підрозділами аудиту за результатами документальних перевірок на 9 тис. грн. зменшено суму ПДВ, заявлену до відшкодування з бюджету, а також на 2,7 млн. грн. - від'ємне значення різниці між податковими зобов'язаннями та податковим кредитом з ПДВ.

Заборгованість зі сплати єдиного внеску негативно впливає на соціальний захист працівників

Головне управління ДФС у Чернігівській області звертається до платників податків і наголошує, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

У разі ж несвоєчасної сплати єдиного внеску (або не в повному обсязі) до платника застосовуються фінансові санкції, що передбачені Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08 липня 2010 року № 2464-VI. Посадові особи, які винні у порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

В управлінні податків і зборів з фізичних осіб роз’яснили, що суми єдиного внеску, які своєчасно не нараховані та/або не сплачені у визначені строки, є недоїмкою. Сума недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів, а при відсутності коштів на сплату боргу в заставу потрапляє рухоме та нерухоме майно боржника, яке в подальшому реалізується в рахунок погашення боргів.

Станом на початок серпня року заборгованість платників Чернігівської області зі сплати єдиного внеску становила 67,1 млн. грн. (у т.ч. 43,8 млн. грн. по юридичних особах та 23,3 млн. грн. по фізичних особах).

Отже, фіскальна служба області нагадує, що своєчасні та стабільні розрахунки платників із єдиного внеску є запорукою забезпечення виплати пенсій нинішнім пенсіонерам. Від цього також залежить і розмір пенсій майбутніх пенсіонерів. Зволікання зі сплати боргів по єдиному внеску призводять не лише до зростання заборгованості, а й до того, що наймані працівники роботодавців - боржників не матимуть права на соціальний захист.

За результатами позовної роботи органів ДФС Чернігівської області протягом 7 місяців 2016 року до бюджету надійшло 13,9 млн. гривень

Про це повідомила начальник юридичного управління Головного управління ДФС у Чернігівській області Ніна Соловей.

Станом на початок серпня на розгляді у судах різних інстанцій (з урахуванням справ, що перейшли з попередніх років) знаходилася 501 справа на загальну суму 1 млрд. 326 млн. гривень. Судовими інстанціями за відповідний період розглянуто 165 справ на загальну суму 51,8 млн. гривень.

Показник результативності розгляду судових справ на користь органів ДФС складає 72 відс. по кількості справ та 57,5 відс. по сумі вимог.

За результатами проведеної позовної роботи органами ДФС Чернігівщини впродовж січня-липня поточного року до бюджету надійшло 13,9 млн. грн., у тому числі надходження липня складають 4,7 млн. гривень.

За цей період від платників податків до Головного управління ДФС у Чернігівській області надійшло 145 скарг на 173 податкових повідомлення-рішення органів ДФС області. Розглянуто 167 первинних скарг на 226 спірних рішень (з урахуванням залишку не розглянутих скарг на початок 2016 року).

За результатами розгляду скарг скасовано повністю або у певній частині 39 податкових повідомлень - рішень на суму 5,9 млн. грн., залишено без змін 187 податкових повідомлень - рішень на суму 442 млн. гривень.

ДФС в області повідомляє, що кількість перевірок зменшилася на 25 відсотків

Протягом січня-липня підрозділами аудиту ГУ ДФС у Чернігівській області проведено 380 перевірок, що на 25,5 відс. менше ніж за відповідний період минулого року. За результатами цих перевірок донараховано до бюджету 625,6 млн. грн., з них узгоджено 37,7 млн. грн. податків (на 7,4 млн. грн. більше ніж у минулому році). Забезпечено сплату донарахованих сум у розмірі понад 23 млн. грн. (на 6,6 млн. грн. більше ніж минулого року).

Завдяки здійсненню контролю за діяльністю збиткових підприємств зменшено збитки на понад 6 млн. грн., що дозволило упередити несплату цього податку у наступних податкових періодах на 1,1 млн. гривень. Підрозділами аудиту за результатами документальних перевірок на 9 тис. грн. зменшено суму ПДВ, заявлену до відшкодування з бюджету, а також на 2,7 млн. грн. - від'ємне значення різниці між податковими зобов'язаннями та податковим кредитом з ПДВ.

Заборгованість зі сплати єдиного внеску негативно впливає на соціальний захист працівників

Головне управління ДФС у Чернігівській області звертається до платників податків і наголошує, що єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

У разі ж несвоєчасної сплати єдиного внеску (або не в повному обсязі) до платника застосовуються фінансові санкції, що передбачені Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08 липня 2010 року № 2464-VI. Посадові особи, які винні у порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

В управлінні податків і зборів з фізичних осіб роз’яснили, що суми єдиного внеску, які своєчасно не нараховані та/або не сплачені у визначені строки, є недоїмкою. Сума недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів, а при відсутності коштів на сплату боргу в заставу потрапляє рухоме та нерухоме майно боржника, яке в подальшому реалізується в рахунок погашення боргів.

Станом на початок серпня року заборгованість платників Чернігівської області зі сплати єдиного внеску становила 67,1 млн. грн. (у т.ч. 43,8 млн. грн. по юридичних особах та 23,3 млн. грн. по фізичних особах).

Отже, фіскальна служба області нагадує, що своєчасні та стабільні розрахунки платників із єдиного внеску є запорукою забезпечення виплати пенсій нинішнім пенсіонерам. Від цього також залежить і розмір пенсій майбутніх пенсіонерів. Зволікання зі сплати боргів по єдиному внеску призводять не лише до зростання заборгованості, а й до того, що наймані працівники роботодавців - боржників не матимуть права на соціальний захист.

Головне управління ДФС у Чернігівській області

Переглядів:203