26 вересня 2016

Будьте обачливі, не попадайтеся на гачок шахраїв

Відділ внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Чернігівській області попереджає платників податків, що на ринках міста Чернігова невідомі особи збирають кошти з підприємців, нібито для працівників податкової, щоб відкупитись від перевірок їх господарської діяльності.

Звертаємо вашу увагу, що такі дії є шахрайством та провокацією. Вони не лише наносять збитки підприємцям, а й підривають авторитет органів Державної фіскальної служби. У зв’язку з цим, просимо суб’єктів господарської діяльності негайно повідомляти про подібні пропозиції, а також наявну інформацію про факти зловживання з боку податківців за адресою: м. Чернігів, вул. Реміснича, 11, або на телефон «довіри» за номером: (0462) 668-522.

Вивезти з України старовинні видання не вдалося

У пункті пропуску «Горностаївка-Терюха» Чернігівської митниці ДФС вкотре припинили спробу незаконного вивезення за межі України предметів старовини.

Цього разу громадянка Росії, яка слідувала через кордон потягом «Одеса-Мінськ», перевозила дві книги під виглядом особистих речей. Обидва видання на французькій мові, надруковані понад сто років тому. Одна з написом «AVENTURES D’UN ECOLIER EN RUPTURE DE BAN» датована 1894 роком, друга – «LES COMPAGNONS DE LA MARJOLAINE» - 1907. Жінка пояснила, що не задекларувала предмети старовини, бо не знала правил їх переміщення. А відтак не змогла надати жодних дозвільних документів на їх вивезення.

Митниками складено протокол про порушення митних правил за ст. 472 Митного кодексу України, санкції якої передбачають накладення штрафу у розмірі 100 відсотків вартості предметів правопорушення та їх конфіскацію. Наразі книги вилучені та будуть передані експертам для встановлення їх історичної та культурної цінності.

До бюджетів Чернігівської області у січні-серпні 2016 року сплачено 3,6 мільярди гривень

У Головному управлінні ДФС в області повідомили, що у січні-серпні поточного року до бюджетів усіх рівнів Чернігівської області від платників податків надійшло 3,6 млрд. гривень. Це на 42 відс. або на 1,1 млрд. грн. більше ніж торік.

До державного бюджету зібрано майже 1,7 млрд. грн. або 46 відс. від загальної суми надходжень. Переважна частина коштів - 97 відс. - сплачена платниками добровільно. Місцеві бюджети області за вісім місяців поточного року отримали у доходну частину 1,9 млрд. грн. податків та зборів. Прийняті місцевими радами бюджетні призначення у частині податків і зборів виконані на 118,9 відс., додатково надійшло 307 млн. гривень.

Найбільше коштів до бюджетів територіальних громад сплачено організаціями та установами сфери державного управління, освіти та охорони здоров'я - 23 відс. загальної суми або 446 млн. гривень. Від фізичних осіб - підприємців та платників податку на майно - надійшло 249 млн. гривень. Значну частину коштів перераховано до бюджетів аграріями - 332 млн. гривень.

Забезпечені надходження місцевих бюджетів в основному за рахунок податку на доходи фізичних осіб (55 відс. у загальній сумі). Дещо менший вклад від сплати земельного податку та орендної плати за землю (18 відс.), єдиного податку на підприємницьку діяльність (11,5 відс.), акцизного податку від роздрібного продажу підакцизних товарів (7,5 відс.).

Нові можливості електронного сервісу «Електронний кабінет платника»

Для зручності платників в електронному сервісі «Електронний кабінет платника» (оновлена версія) доопрацьовано режим «Введення звітності». Тепер у платників з’явилась можливість підготувати, заповнити та надіслати Звіт про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі (форма 1-РА (місячна)) та Звіт про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у роздрібній мережі (форма 1-РТ (місячна).

Заповнення форм звітів здійснюється з використанням кодів продукції та кодів адміністративно-територіальних одиниць відповідно до вимог наказу Міністерства фінансів України від 11 лютого 2016 року №49 «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення».

Звіт за формою 1-РА складається окремо за кожний місяць та до 10 числа місяця, що настає за звітним, подається до органів ДФС за основним місцем обліку суб’єкта господарювання. Звіт за формою 1-РТ складається окремо за кожний місяць та до 10 числа місяця, що настає за звітним, подається до органів ДФС за місцем реєстрації суб’єкта господарювання.
Нагадуємо, що вхід до оновленого кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.sfs.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДФС.

Вхід до особистого кабінету здійснюється при наявності електронного цифрового підпису (далі - ЕЦП). Отримати ЕЦП можна безкоштовно, звернувшись до відділу реєстрації користувачів при ГУ ДФС у Чернігівській області, надавши мінімальний пакет документів (ознайомитися з яким можна на інформаційному ресурсі АЦСК ІДД ДФС - www.acskidd.gov.ua у розділі «Реєстрація користувачів»).

Про сплату податку за об’єкти нежитлової нерухомості

Платниками податку за нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є як фізичні, так і юридичні особи - власники об’єктів нерухомості.

Відповідно до пп.266.2.1 п. 266.2 ст.266 Податкового кодексу (далі-Кодексу), об’єктом оподаткування є житлова та нежитлова нерухомість. Під нежитловою нерухомістю (п.п. пп.14.1.1291 п. 14.1 ст. 14 Кодексу) виділяють, зокрема будівлі офісні, торговельні, будівлі промислові та склади, гаражі, господарські (присадибні) будівлі та інші.

Разом з тим, п.п. «є» п.п. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 Кодексу передбачено, що будівлі промисловості, зокрема виробничі корпуси, цехи, складські приміщення, які перебувають на балансі промислових підприємств не є об’єктом оподаткування податком на нерухомість.

Термін «промислове підприємство» охоплює всі підприємства, які відносяться до таких галузей економічної діяльності: добувна промисловість, переробна промисловість, будівництво, електроенергія, газ, водопостачання і санітарне обслуговування, транспорт, склади і служби зв’язку (ст. 1 Конвенції про допомогу у випадках виробничого травматизму в м. Женева від 8 липня 1964 року № 121). Отже, норма п.п. «є» п.п. 266.2.2 п. 266.2 ст. 266 Кодексу застосовується виключно для промислових підприємств.

Оскільки ст. 266 Кодексу не визначено такого платника як фізична особа – підприємець, то такий платник – власник об’єктів житлової та нежитлової нерухомості сплачує податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за нормами, передбаченими для фізичних осіб.

Головне управління ДФС в області: під час спеціальних заходів вилучено 19 тисяч літрів горілчаного фальсифікату

У Головному управлінні ДФС в області повідомляють, що останнім часом почастішали випадки реалізації через торгівельну мережу небезпечного для вживання алкогольного сурогату. З метою захисту ринку алкогольної продукції від фальсифікату проведено ряд заходів, спрямованих на протидію тіньовому виробництву та обігу підакцизних товарів, у результаті яких вилучено партію алкоголю невідомого походження.

У ході досудового розслідування по кримінальному провадженню зареєстрованому за ч. 3 ст. 204 Кримінального кодексу України правоохоронці встановили, що у місцях оптової торгівлі алкогольними напоями у Чернігові та Прилуках поряд із легальною лікеро-горілчаною продукцією здійснюється продаж незаконно виготовленого алкоголю.

У результаті проведення негласних слідчих дій, у тому числі оперативних закупівель, встановили місця накопичення, зберігання та реалізації фальсифікату, а також транспортні засоби, якими здійснювалося його транспортування.

Під час санкціонованих обшуків у місцях зберігання алкогольної продукції та у транспортних засобах вилучили 19 тисяч літрів горілки, розлитої в 10-ти літрові упаковки «BAG-IN-BOX» та скляні пляшки об’ємом 0,5 літра, що марковані підробленими марками акцизного податку.

Наразі проводяться заходи з метою виявлення каналів надходження фальсифікату, можливих місць його виготовлення та установлення повного кола причетних до незаконної діяльності осіб. Головне управління ДФС в області наголошує, що у разі наявності інформації про факти незаконного обігу підакцизних товарів на території Чернігівської області, громадяни мають можливість повідомити фіскальні органи за номером телефону 651-479, звернутись особисто або письмово за адресою: Чернігів, вул. Реміснича, 11. За усіма фактами будуть проведені відповідні перевірочні заходи з метою припинення правопорушень.

Сервіс «Пульс» створений для зручності платників

Саме завдяки цьому сервісу клієнти органів ДФС, в тому числі і суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності, мають змогу вирішувати проблемні питання, які виникають у веденні бізнесу, повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників фіскальної служби та митниці. Дзвінки приймаються цілодобово за номером: (044)284-00-07.

З початку поточного року відділом внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Чернігівській області розглянуто 4 звернення щодо неправомірних дій працівників органів ДФС області, що надійшли на сервіс «Пульс» від платників Чернігівщини. Із них, 2 – на дії податківців, 2 – на дії працівників митниці.

Працівниками відділу внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Чернігівській області по кожному зверненню здійснено відповідні заходи реагування.

За результатами ретельних перевірок, 1 інформація знайшла своє часткове підтвердження. На адресу керівника територіального органу ДФС було направлено подання про вжиття заходів стосовно порушників та недопущення подібних фактів у подальшому.

Звертаємо увагу платників податків, що інформацію щодо протиправних дій як посадових осіб територіальних підрозділів ГУ ДФС у Чернігівській області та митниці, так і порушень чинного законодавства суб’єктами господарювання, можна надавати до відділу внутрішньої безпеки за адресою: м.Чернігів, вул. Реміснича, буд. 11 кім. 208, або зателефонувавши за номером телефону «Довіри» (0462) 668-522. За кожним фактом буде проведена службова перевірка і вжито відповідних заходів. Будемо вдячні за об’єктивну інформацію.

Головне управління ДФС у Чернігівській області

Переглядів:209