04 жовтня 2016

У Чернігівській області у підприємства, яке ухилялося від сплати податків, вилучено 3,4 млн. гривень

У Чернігівській області податкова міліція спільно з прокуратурою на ухиленні від сплати податків викрили підприємство, яке займається реалізацією харчових домішок.

Вказане підприємство протягом 2014-2016 рр. здійснило ввезення на митну територію України з Китаю, Німеччини та Нідерландів харчових домішок на суму понад 100 млн. грн., які надалі було реалізовано підприємствам реального сектору економіки та частково за необліковану готівку суб'єктам господарювання-неплатникам ПДВ.

Надалі службові особи відобразили в обліку безтоварні операції з продажу імпортованих харчових домішок на адресу підприємств м. Києва та Київської області. Під час відпрацювання зазначених СГД встановлено, що вони мають ознаки фіктивності. Допитані керівники причетність до створення та діяльності вказаних підприємств заперечують.
Відносно ряду суб’єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності було внесено матеріали до ЄРДР за ст. 205 Кримінального кодексу України.

Встановлено, що вказані особи не відображали реалізацію придбаних харчових домішок, а здійснювали відображення в податковій звітності заміни номенклатури товару на будівельні матеріали та послуги підприємствам реального сектору економіки.

У ході проведених на підставі ухвали суду обшуків в офісі та складах підприємства було вилучено понад 3,4 млн. грн., у т.ч. 46,6 тис. дол., сервери, ноутбук, чорнові бухгалтерські документи та записи, а також документацію, в якій відображено реалізацію продукції фіктивним підприємствам.

За вказаними фактами проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за ознаками правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України за фактом умисного ухилення від сплати податків службовими особами.

За сприяння фіскальної служби на Чернігівщині легалізовано 2254 робочих місць

За повідомленням управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Чернігівській області, з початку року проведено 130 перевірок суб’єктів господарювання з питання своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування при виплаті заробітної плати та інших доходів громадянам.

За результатами проведених перевірок донараховано 8025,50 тис. грн., в тому числі 1888,9 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб та 6136,6 тис. грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Під час проведення документальних перевірок актуальним залишається питання повноти та своєчасності перерахування до бюджету податку з доходів фізичних осіб. Так, протягом 8 місяців поточного року під час проведення документальних перевірок у 25 суб’єктів господарювання виявлено факти неперерахування, або несвоєчасного перерахування до бюджету податку з доходів фізичних осіб. До бюджету з даного питання донараховано 1154,8 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб та 147,1 тис. грн. єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Крім того, в області на постійній основі здійснюються заходи направлені на запобігання та упередження використання нелегальної найманої праці суб’єктами господарювання. Проводиться аналіз податкової звітності суб’єктів господарювання, які мають такі ризики, порівнюються обсяги виручки, види діяльності платників податків, опрацьовується інформація, яка надходить від інших органів влади.

Завдяки проведенню саме таких заходів, з початку року було офіційно оформлено трудові відносини 2254 найманих працівників, а до державної реєстрації залучено 818 осіб. В результаті, з початку року до бюджету додатково спрямовано 1313,4 тис. грн. податків.

Громадська рада при ГУ ДФС у Чернігівській області долучилась до обговорення проблемних питань ведення бізнесу

У Головному управлінні ДФС у Чернігівській області відбулось відкрите засідання Громадської ради, в якому взяли участь начальник фіскальної служби області Олексій Барановський та керівники ведучих підрозділів. На засіданні був присутній заступник голови Чернігівської обласної ради Арсен Дідур, а також депутати обласної ради, представники аграрного сектору та підприємці.

Розглядали проблемні питання, що виникають у роботі суб’єктів господарювання. Начальник Головного управління ДФС у Чернігівській області Олексій Барановський повідомив присутнім про стан наповнення бюджетів та основні напрямки роботи. Зокрема зазначив, що фіскальна служба області щомісячно забезпечує у середньому 450 млн. грн. надходжень до державного та місцевих бюджетів. Загалом протягом 8 місяців поточного року платниками області сплачено 3,6 млрд. грн. податків та зборів.

- Ми налаштовані на взаємодію з бізнесом, який сумлінно сплачує податки та партнерські стосунки, - зазначив Олексій Барановський.

Арсен Дідур наголосив на важливості вивчення та вирішення проблемних питань аграрного сектору області. Зокрема, оподаткування аграрного сектору. Аграрії вийшли з пропозицією стосовно запровадження системи оподаткування у залежності від площі сільськогосподарських угідь, що забезпечить прозорість та спростить адміністрування податків. Також висловлювалися щодо внесення законодавчих змін, спрямованих на розвиток підприємництва.

Члени Громадської ради порушили питання легалізації робочих місць, зокрема на ринках. Як зазначила представник Чернігівської профспілки підприємців Олена Варнакова, нині деякі неплатники почувають себе досить комфортно. Тому робота фіскальної служби та позиція громадськості мають сприяти, щоб підприємці працювали в рівних умовах та сплачували податки. На це мають бути спрямовані і законодавчі зміни. Також висловлювали думку щодо необхідності збереження спрощеної системи оподаткування.

У ході зустрічі громадськість відмітила тенденцію до зміцнення партнерських стосунків між бізнесом та податківцями та внесли пропозиції по покращенню умов обслуговування платників в АЦСК в Чернігівській області.

За результатами зустрічі прийнято рішення про звернення до центральних органів виконавчої влади з питань, які будуть сприяти покращенню умов ведення бізнесу.

Головне управління ДФС в області попереджає про небезпеку при купівлі алкогольних напоїв невідомого походження

Останнім часом у різних регіонах України почастішали випадки отруєння громадян неякісними алкогольними напоями з настанням летальних випадків від їх вживання. Так, у Харківській області у період з 22 по 26 вересня 2016 року зафіксовано чисельні випадки отруєння людей алкогольним сурогатом, у тому числі, є факти загибелі осіб внаслідок інтоксикації фальсифікованим алкоголем.

У зв’язку з цим Головне управління ДФС закликає громадян подбати про власну безпеку. Не купувати алкогольні напої на стихійних ринках, у місцях де відсутня ліцензія на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, у приватних осіб або через мережу Інтернет.

У разі наявності інформації щодо фактів обігу алкогольних напоїв сумнівної якості інформацію просимо надавати у телефонному режимі до чергової частини оперативного управління ГУ ДФС у Чернігівській області за телефоном 651-479 або письмово (14000, м. Чернігів, вул. Реміснича, 11) для проведення відповідних заходів. Інформація приймається цілодобово.

Перелік СГД, які мають ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями розміщений на субсайті Головного управління ДФС у Чернігівській області за посиланням http://ch.sfs.gov.ua/reestr-vidanih-licenziy.

Робота АЗС на контролі у податкової міліції

Оперативники податкової міліції Головного управління ДФС у Чернігівській області у рамках проведення операція «Акциз-2016» на одній із автогазозаправних станцій області виявили факт реалізації скрапленого газу з порушенням вимог чинного законодавства.

Під час перевірки встановили, що цій автозаправній станції реалізують скраплений газ, не маючи для цього дозвільних документів. У порушників законодавства вилучили 4,3 тисячі літрів скрапленого газу на суму 55 тисяч гривень.

За даним фактом складений протокол про адміністративне правопорушення за ч.1 ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкції статті передбачають накладення на порушників штрафу у розмірі від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 34 тисяч гривень) з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва і сировини чи без такої.

Чернігівська митниця ДФС передала історичні цінності до музеїв та бібліотек

Старовинні ікони, друковані видання, монети, банкноти та предмети побуту середини позаминулого - початку минулого століття, які були вилучені чернігівськими митниками при спробах їх незаконного переміщення через кордон, віднині отримали постійне місце в українських музейних та бібліотечних закладах.

Згідно рішення Експертно-фондової ради з питань безоплатної передачі вилучених або конфіскованих культурних цінностей, обернених відповідно до закону в дохід держави, Чернігівська митниця ДФС передала старовинний настінний годинник, предмети нумізматики, поштові листівки з видами древнього Чернігова та ікону «Богородиця Тихвинська» (кінець ХІХ – початок ХХ ст.) чотирьом чернігівським музеям, серед яких Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник ім. М.Коцюбинського, Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній», Чернігівський історичний музей ім. В.В. Тарновського, Чернігівський обласний художній музей ім. Г. Галагана. До Чернігівської бібліотеки ім. В.Г. Короленка передали видання 1914 року з популярної математики «В царстве смекалки» Ігнатьєва Є.І., інформація з якого і досі є цікавою для дітей та їх батьків.

Музеї з інших регіонів, а це: Вишгородський історико-культурний заповідник, Білоцерківський краєзнавчий музей, Національний музей історії України у Другій світовій війні: Меморіальний комплекс та Національний музей історії України, також отримали книги, монети, банкноти та набір з шести десертних ложок зі срібла вироблених наприкінці 19 – початку 20 століття (оцінений експертами у 14850 гривень).

У 2015 році Чернігівською митницею ДФС передано культурних та історичних цінностей на суму 199840 гривень.

Практичні питання митного оформлення обговорили митники та суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності

Чернігівська митниця ДФС запросила до діалогу керівників підприємств, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність у регіоні та декларантів, щоб почути від них проблемні питання, що виникають під час роботи з митницею.

Найбільшу увагу приділили обговоренню конкретних шляхів застосування принципу «єдиного вікна» при митному оформленні вантажів. Керівництво митниці запросило на одну із зустрічей представників контролюючих організацій, які здійснюють екологічний (радіологічний), санітарно-епідеміологічний, фітосанітарний контролі під час зовнішньоекономічної діяльності суб’єктами. Під час зустрічі митні брокери звернулися безпосередньо до фахівців контролюючих органів щодо вдосконалення процесу інформаційного обміну, уточнили перелік необхідних та достатніх документів, які необхідні для проходження того чи іншого виду контролю. Митні брокери висловили побажання щодо збільшення технічно обладнаних робочих місць представників контролюючих органів у віддалених районах Чернігівської області. Аналогічні питання обговорювалися під час зустрічі провідних фахівців митниці з керівниками підприємств, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність.

З метою збільшення місць митного оформлення товарів, в яких застосовується Порядок інформаційного обміну між органами доходів і зборів, іншими державними органами та підприємствами за принципом «єдиного вікна» з використанням електронних засобів передачі інформації, представники контролюючих органів підготовили відповідні пропозиції та передали їх митникам для направлення до вищих органів влади.

Головне управління ДФС у Чернігівській області

Переглядів:199