10 жовтня 2016

На Чернігівщині платникам відшкодовано понад 651,7 млн. гривень ПДВ

У Головному управлінні ДФС у Чернігівській області повідомили, що з початку 2016 року платниками заявлено податку на додану вартість до відшкодування з бюджету 499,8 млн. гривень. Відшкодовано (станом на 4 жовтня) на рахунки платників у банку всього 651,7 млн. гривень. Сума упередженого бюджетного відшкодування податку на додану вартість за 9 місяців поточного року становить 8,9 млн. гривень.

У вересні задекларовано до відшкодування з бюджету 64,2 млн. гривень.

ГУ ДФС у Чернігівській області застерігає продавців підакцизної продукції не порушувати законодавство

Аналіз звітності суб’єктів господарювання що здійснюють реалізацію алкогольних напоїв та тютюнових виробів, проведений Головним управлінням ДФС у Чернігівській області стосовно виручки, отриманої від реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів, дає підстави для припущень про зловживання. Окремі суб’єкти господарювання декларують дуже низькі виторги - менш ніж 1 тисяча гривень за місяць. Це може свідчити про проведення розрахунків з відвідувачами без застосування касових апаратів, що в кінцевому результаті призводить до зменшення обсягів оподатковуваних операцій. А це є прямим порушенням законодавства України.

Деякі суб’єкти господарювання, які придбали ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, декларують такі суми обсягів реалізації алкогольних напоїв та тютюнових виробів, які не забезпечують окупність самих ліцензій. А враховуючи те, що певні кошти витрачаються ще й на забезпечення своєї діяльності, то знову ж виникає підозра у ймовірності приховування доходів.

Слід відмітити, що почастішали факти продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів без придбання відповідної ліцензії.

Головне управління ДФС у Чернігівській області звертається до керівників суб’єктів господарювання з проханням дотримуватися норм законодавства та попереджає про відповідальність за їх порушення.

Також просимо громадян бути пильними, та у разі наявності фактів порушень торгівлі підакцизними товарами, або сумнівів щодо їх якості, письмово повідомляти Головне управління ДФС у Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. Реміснича, 11.

На Чернігівщині надходження від сплати єдиного внеску склали 1686,2 млн. гривень

Як повідомили в управлінні податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Чернігівській області, на обліку перебуває 51,4 тис. платників єдиного внеску, в тому числі 36,2 тис. фізичних осіб – підприємців.

За дев’ять місяців поточного року на загальнообов’язкове державне соціальне страхування платниками Чернігівщини сплачено 1686,2 млн. гривень.
Найбільшу питому вагу надходжень єдиного внеску забезпечують платники, які перебувають на обліку в Чернігівській, Прилуцькій та Ніжинській ОДПІ.

На підтримку української армії платники Чернігівщини сплатили 144,4 мільйонів гривень

За дев’ять місяців поточного року платники податків Чернігівщини спрямували на обороноздатність України 144,4 млн. грн. військового збору. Це на 35 млн. грн. більше ніж за аналогічний період минулого року.

Нагадаємо, що платниками військового збору є фізичні особи-резиденти, які отримують доходи як в Україні, так і за її межами, фізичні особи-нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти.

Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені статтею 163 Податкового кодексу України. Зокрема, до таких доходів, крім заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються чи виплачуються платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, відносяться орендна плата, виграш в державну та недержавну грошову лотерею, купівля продаж рухомого і нерухомого майна, виплата дивідендів, переоформлення спадщини та інші доходи. Ставка збору становить 1,5 відс. від об’єкта оподаткування.

Фіскальна служба області на зв’язку з громадськістю

У жовтні відбудуться сеанси телефонного зв’язку «гаряча лінія» ГУ ДФС у Чернігівській області:

12.10.2016р. «гаряча лінія» на тему: «Питання організації митного контролю». Проводить начальник управління організації митного контролю та оформлення Чернігівської митниці ДФС Подоляко Володимир Іванович. Із запитаннями звертатись з 11-00 до 12-00 години за тел. 652 – 234.
19.10.2016р. «гаряча лінія» на тему: «Особливості адміністрування єдиного внеску». Проводить завідувач сектору адміністрування єдиного внеску управління податків і зборів з фізичних осіб Підгайна Наталія Іванівна. Із запитаннями звертатись з 11-00 до 12-00 години за тел. 652 - 969.
26.10.2016р. «гаряча лінія» на тему: «Ліцензування алкогольної продукції». Проводить начальник відділу контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС у Чернігівській області Пирог Ігор Анатолійович. Із запитаннями звертатись з 11-00 до 12-00 години за тел. 652 –326.

Про зміну рахунків для зарахування платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування!

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04 листопада 2015р. № 892 «Деякі питання територіальних органів Державної фіскальної служби» та на виконання листа ДФС України, Державною казначейською службою України було розроблено програмне забезпечення для відкриття рахунків за балансовим рахунком 3719 «Рахунок для зарахування коштів, які підлягають розподілу за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування» в органах ДФС.

Головне управління ДФС у Чернігівській області повідомляє перелік ОДПІ, по яким відкриті нові рахунки для зарахування платежів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які починають діяти з 03 жовтня 2016 року:
НIЖИНСЬКА ОДПI(БОБРОВИЦЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ)
НIЖИНСЬКА ОДПI(БОРЗНЯНСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ)
НIЖИНСЬКА ОДПI(КОЗЕЛЕЦЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ)
ЧЕРНIГIВСЬКА ОДПI(М.ЧЕРНIГІВ)
ПРИЛУЦЬКА ОДПI(БАХМАЦЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ)
ПРИЛУЦЬКА ОДПI(ТАЛАЛАЇВСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ)
ПРИЛУЦЬКА ОДПI(ВАРВИНСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ)
ПРИЛУЦЬКА ОДПI(СРIБНЯНСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ)
МЕНСЬКА ОДПI(КОРЮКІВСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ)
МЕНСЬКА ОДПI(ЩОРСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ)
МЕНСЬКА ОДПI(Н.-СIВЕРСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ)
МЕНСЬКА ОДПI(М.Н.-СIВЕРСЬК)
МЕНСЬКА ОДПI(СЕМЕНIВСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ)
ЧЕРНIГIВСЬКА ОДПI(ГОРОДНЯНСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ)
ЧЕРНIГIВСЬКА ОДПI(РIПКИНСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ)

Про реквізити нових рахунків можна дізнатись, звернувшись до податкових інспекцій області та на субсайті Головного управління ДФС у Чернігівській області за адресою: ch.sfs.gov.ua .

До уваги платників єдиного податку ІІ та ІІІ групи: перевищили мільйон – застосовуйте РРО

Головне управління ДФС у Чернігівській області нагадує, що пунктом 2 статті 3 3акону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон) передбачено, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), зобов'язані видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції.

Пунктом 6 cтатті 9 Закону пeредбачено, що реєстратори розрахункових операцій тa розрахункові книжки нe застосовуються пpи продажу тoварів (наданні пoслуг) фізичними oсобами — підприємцями, якi належать вiдповідно до Податкового кoдексу до груп плaтників єдиного податку, щo не застосовують реєстратори розрахункових операцій.

Так, відповідно до пункту 296.10 статті 296 Податкового кодексу України платники єдиного податку першої групи не застосовують реєстратори розрахункових операцій, другої і третьої груп (фізичні особи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1млн. грн., не застосовують реєстратори розрахункових операцій. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн. грн. застосування реєстратора розрахункових операцій для такого платника єдиного податку є обов'язковим та розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Таким чином, у разі перевищення за І півріччя 2016 року обсягу доходу понад 1 млн. грн. платники єдиного податку ІІ та ІІІ групи (фізичні особи-підприємці) з 01.10.2016р. зобов’язані при здійсненні своєї господарської діяльності застосовувати реєстратор розрахункових операцій або перейти на використання виключно безготівкових розрахунків.

Про недопущення та попередження посадових злочинів у фіскальній службі

У відділі внутрішньої безпеки Головного управління ДФС у Чернігівській області повідомили, що з метою зниження рівня корупції у податковій та митній сфері працівниками відділу протягом 9 місяців проведено 65 службових розслідувань та перевірок. За їх результатами 9 матеріалів спрямовано до правоохоронних органів для прийняття рішень. Начальник відділу внутрішньої безпеки Олексій Мисенко повідомив, що за матеріалами відділу органами прокуратури відкрито 4 кримінальні провадження стосовно працівників податкової та митної служби за фактами скоєння службових злочинів. А саме: 1 - за фактом вимагання та отримання неправомірної вигоди, 1 - за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами митного посту при виконання посадових обов’язків, 2 - за фактом неналежного виконання службових обов’язків посадовими особами митниці.

На адресу керівництва Чернігівської митниці ДФС та територіальних органів ДФС у Чернігівській області направлено 30 подань, вжиті заходи реагування стосовно 26 посадових осіб, 2 працівників звільнено з органів ДФС, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 16 посадовців, 2 – винесено офіційне застереження.

Також за матеріалами відділу внутрішньої безпеки відкрито 4 кримінальних провадження за фактами незаконного виготовлення, зберігання, збуту або транспортування з метою збуту підакцизних товарів та фіктивного підприємництва. Вилучені речові докази на суму понад 1 млн. грн., фальсифікована алкогольна продукція на 2,4 млн. грн. та контрафактні паливно-мастильні матеріали на суму понад 4 млн. гривень. Складено 6 протоколів про порушення митних правил. До бюджету стягнуто 617 тис. гривень.

Звертаємо увагу, що оперативно повідомити про протиправні дії з боку працівників податкових чи митних органів області громадяни можуть, зателефонувавши за номером телефону «Довіри» внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Чернігівській області: (0462) 668-522.

Як уберегтися від неякісного алкоголю роз’яснюють фахівці ДФС в області

Головне управління ДФС у Чернігівській області ще раз попереджає про небезпеку вживання сурогатних алкогольних напоїв, виготовлених кустарним способом. Вживання такої продукції загрожує здоров’ю споживачів, оскільки вона виробляється в антисанітарних умовах з недоброякісної або навіть небезпечної для вживання сировини.

Звертаємо увагу, що реалізація алкогольних напоїв та тютюнових виробів повинна здійснюватися суб'єктами господарювання усіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій та з дотриманням мінімальних роздрібних цін на алкогольні напої.

Підприємствам-виробникам дозволено здійснювати розлив алкогольних напоїв виключно у передбачену діючими стандартами скляну тару, бляшанки із харчового алюмінію, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла чи глазурованої кераміки.

Розлив виноробної продукції (крім сидру і перрі (без додання спирту) здійснюється виключно у передбачену діючими стандартами скляну тару, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла, глазурованої кераміки або дерева, упаковку типу "Tetra-Pak" і "Bag in box". Розлив вин сухих і з доданням спирту (виноматеріалів оброблених) виноградних ординарних і марочних здійснюється також у тару (посуд) місткістю від 50 до 600 л, виготовлену із матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями.

Алкогольні напої та тютюнові вироби, які виробляються в Україні, а також такі, що імпортуються в Україну, позначаються марками акцизного податку в порядку, визначеному законодавством.

Роздрібна торгівля спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим забороняється.

Продаж алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці дозволяється тільки суб'єктам господарювання громадського харчування та спеціалізованим відділам, що мають статус суб'єктів господарювання громадського харчування, суб'єктів господарювання з універсальним асортиментом товарів.

З метою швидкого реагування на порушення законодавства на ринку підакцизних товарів, в т.ч. виявлені алкогольні напої сумнівної якості, пропонуємо надавати інформацію на телефон чергової частини ГУ ДФС у Чернігівській області - 652-911.

Переглядів:241