19 жовтня 2016

«Пульс» - сервіс ДФС, який працює цілодобово

Клієнти органів ДФС, в тому числі і суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності, завдяки цьому сервісу мають змогу вирішувати проблемні питання, які виникають у веденні бізнесу. Крім того, можна повідомити про неправомірні дії або бездіяльність працівників фіскальної служби та митниці. Дзвінки приймаються цілодобово за номером: (044)284-00-07.

За інформацією відділу внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Чернігівській області, з початку поточного року розглянуто 4 звернення щодо неправомірних дій працівників органів ДФС області, що надійшли на сервіс «Пульс» від платників Чернігівщини. Із них, 2 – на дії податківців, 2 – на дії працівників митниці.

За результатами ретельних перевірок, 1 інформація знайшла своє часткове підтвердження. На адресу керівника територіального органу ДФС було направлено подання про вжиття заходів стосовно порушників та недопущення подібних фактів у подальшому.

Звертаємо увагу платників податків, що інформацію щодо протиправних дій як посадових осіб територіальних підрозділів ГУ ДФС у Чернігівській області та митниці, так і порушень чинного законодавства суб’єктами господарювання, можна надавати до відділу внутрішньої безпеки за адресою: м.Чернігів, вул. Комсомольська, буд. 11, кім. 208, або зателефонувавши за номером телефону «Довіри» (0462) 668-522. За кожним фактом буде проведена службова перевірка і вжито відповідних заходів.

ГУ ДФС у Чернігівській області: співробітниками відділу внутрішньої безпеки затримано посадовця при спробі отримання неправомірної вигоди

У Головному управлінні ДФС у Чернігівській області повідомили, що співробітниками відділу внутрішньої безпеки спільно з військовою прокуратурою Чернігівського гарнізону та УЗЕ у Чернігівській області ДЗЕ Національної поліції України задокументовано факт отримання неправомірної вигоди заступником начальника – начальником Щорського (Сновського) відділення Менської об’єднаної державної податкової інспекції.

Наприкінці вересня до відділу внутрішньої безпеки звернувся підприємець із м. Сновськ із заявою про вимагання з нього коштів керівником відділення за неперешкоджання у здійсненні господарської діяльності.

За даним фактом військовою прокуратурою Чернігівського гарнізону внесено відомості до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України.

Затримання відбулося під час отримання другої частини неправомірної вигоди у сумі 3 тисячі гривень. Посадовець затриманий у порядку ст.208 КПК України. Під час обшуку у нього вилучені грошові кошти. Вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу.

Шановні громадяни! У разі, якщо у вас є інформація про протиправні дії з боку працівників податкових чи митних органів області, просимо повідомляти відділ внутрішньої безпеки. Ви можете зробити це за телефоном (0462) 668-522, звернутися особисто чи письмово за адресою: м. Чернігів, вул. Реміснича, 11.

Відділ внутрішньої безпеки
Головного управління ДФС
у Чернігівській області

Боротьба з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом у сфері державних закупівель – один із напрямів роботи ГУ ДФС у Чернігівській області

Цей напрямок роботи фіскальної служби області включає: виявлення фактів приховування чи маскування незаконних доходів, визначення джерел їх походження, місцезнаходження, переміщення та напрямів використання. А також протидія розкраданню бюджетних коштів та їх легалізації шляхом виявлення кримінальних правопорушень у сфері використання державних коштів, зокрема, у сфері державних закупівель, - зазначила начальник відділу боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом Лариса Сич.

В поточному році за матеріалами співробітників підрозділу обліковано 13 кримінальних правопорушень у сфері державних закупівель та розпочато кримінальні провадження. Вони кваліфікуються за ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ст.364 КК України (зловживання владою або службовим становищем). Загальна сума нанесених державі збитків складає більше 8 млн. грн.

ГУ ДФС у Чернігівській області документальними перевірками викрито порушень на суму понад 7 мільйонів гривень

В управлінні аудиту Головного управління ДФС у Чернігівській області повідомили, що за результатами документальних планових перевірок виявлені порушення, що призвели до заниження сум ПДВ, які підлягають нарахуванню та сплаті до бюджету.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Д» у податковому та бухгалтерському обліку відобразило господарські операції з придбання газу у контрагента ТОВ «У» на суму ПДВ 2,98 млн. гривень. Проте при перевірці даної господарської операції фахівці встановили, що засновник - ТОВ «У» - не має відношення до створення та діяльності підприємства. Тобто ця господарська операція є фіктивною. Стосовно контрагента порушена кримінальна справа. Підприємство «Д», щоб оскаржити повідомлення-рішення на суму 2,98 млн. грн., звернулося до суду. Проте суд, розглянувши матеріали, підтвердив рішення фіскальних органів щодо стягнення з підприємства суми ПДВ у розмірі 2,98 млн. гривень.

В іншому випадку при перевірці приватного підприємства «Н» також виявлені порушення, що призвели до заниження суми ПДВ, яка підлягає нарахуванню та сплаті до бюджету у розмірі 4,1 млн. гривень. Підприємство при здійсненні операцій з експорту товарів, які є звільненими від оподаткування ПДВ (ячмінь, пшениця, кукурудза), не відобразило компенсуючі податкові зобов’язання з ПДВ. Підприємство також оскаржувало дане рішення у судовому порядку, проте, як і в першому випадку, суд зобов’язав підприємство сплатити 4,1 млн. гривень до бюджету.

За рішеннями судів у порушників митних правил конфісковано товарів на суму 7,6 млн. гривень

У Чернігівській митниці ДФС повідомили, що за січень-вересень митниками направлено на розгляд до судів 122 справи про порушення митних правил на загальну суму 26,5 млн. гривень.

За результатами судових рішень застосовано конфіскацію безпосередніх предметів правопорушення на суму 7,6 млн. грн., накладено штрафів на суму 7,7 млн. грн. та стягнуто 249 тис. грн. штрафів.

Безпосередньо митницею розглянуто 295 справ. На порушників накладено штрафів у розмірі 18,6 млн. грн., вже стягнуто та перераховано до Держбюджету 885 тис. гривень.
Протягом 9 місяців митниками виявлено та припинено 554 порушення митного законодавства. Загальна вартість предметів правопорушення перевищила 26,7 млн. гривень.

Звільнення від оподаткування акцизним податком не поширюється на операції з імпортування алкогольних напоїв

З питання можливості використання імпортованої підакцизної продукції, яка класифікується згідно з УКТ ЗЕД у товарній позиції 2208, як сировини для виготовлення та розливу алкогольних напоїв на виробничих потужностях підприємств та звільнення від оподаткування акцизним податком при її ввезенні на митну територію України, ГУ ДФС у Чернігівській області повідомляє.

Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Основні засади державної політики щодо регулювання виробництва, експорту, імпорту, оптової і роздрібної торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловим ректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами, забезпечення їх високої якості та захисту здоров’я громадян, а також посилення боротьби з незаконним виробництвом та обігом алкогольних напоїв і тютюнових виробів на території України встановлені Законом України від 19 грудня 1995 року № 481 "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" (далі - Закон № 481).

Згідно з абзацом сьомим частини першої статті 1 Закону № 481 алкогольні напої - продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відс. об’ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відс. об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.

Частиною першою статті 12 Закону № 481 передбачено, що виробництво алкогольних напоїв здійснюється з використанням спирту етилового ректифікованого, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового. Використання інших видів спирту для виробництва алкогольних напоїв і харчових продуктів забороняється.

Відповідно до частини першої статті 9 Закону № 481 спирт етиловий, коньячний і плодовий, спирт етиловий ректифікований виноградний, спирт етиловий ректифікований плодовий, спирт-сирець виноградний, спирт-сирець плодовий, алкогол

ьні напої та тютюнові вироби повинні відповідати вимогам затверджених і зареєстрованих у встановленому законодавством порядку нормативних документів, чинних в Україні.

Вимоги ДСТУ 4257:2003 "Напої лікеро-горілчані. Технічні умови" поширюються на напої лікеро-горілчані міцністю від 1,2 відс. до 60 відс., виготовлені змішуванням спирту етилового ректифікованого з напівфабрикатами, інгредієнтами та підготовленою водою, насичені чи ненасичені діоксином вуглецю (для слабоалкогольних напоїв), призначені для реалізації як на внутрішньому ринку, так і для експорту.

Таким чином, використання алкогольних напоїв, які класифікуються у товарній позиції 2208 згідно з УКТ ЗЕД, як сировини для виготовлення та розливу алкогольних напоїв чинним законодавством не передбачено. Отже, звільнення від оподаткування акцизним податком, передбачене підпунктом 213.3.6 пункту 213.3 статті 213 Податкового кодексу України, не поширюється на операції з імпортування алкогольних напоїв.

Майже 4 мільярди гривень податків зібрано на Чернігівщині за дев’ять місяців

У головному управлінні ДФС у Чернігівській області повідомили, що у січні-вересні платниками податків сплачено до бюджетів Чернігівської області майже 4 млрд. гривень. Рівень відповідного періоду минулого року перевищено на третину або на 1 млрд. гривень.

До державного бюджету зібрано 1,8 млрд. грн. або 46 відс. від загальної суми надходжень.

До бюджетів територіальних громад області сплачено майже 2,2 млрд. грн. податків та зборів. Прийняті місцевими радами бюджетні призначення у частині податків і зборів виконані на 118,9 відс., додатково надійшло 345 млн. гривень. Виконання бюджетних призначень забезпечено у всіх районах області та містах обласного значення.
Досить значним залишається вклад у наповнення бюджетів від установ і організацій, що фінансуються з бюджету (сфери управління, освіти та охорони здоров’я), якими сплачено 742 млн. гривень (18,6 відс) . Підприємства галузі сільського господарства сплатили до бюджетів 561 млн. грн. (понад 14 відс.), лісового господарства – 236 млн. гривень (майже 6 відс.).

Добувна та обробна галузі промисловості, а також підприємства торгівлі та громадського харчування забезпечили приблизно однаковий вклад у наповнення бюджетів усіх рівнів – 11,5 відс. та сплатили по півмільярда гривень.

Від фізичних осіб – підприємців, самозайнятих осіб та платників податку на майно надійшло до бюджетів усіх рівнів 303 млн. грн. або 7,6 відс. загальної суми.

Майже 400 мільйонів гривень податків та зборів сплатили платники Чернігівщини у вересні

У вересні 2016 року до бюджетів усіх рівнів платники Чернігівщини сплатили 399,8 млн. грн. і у порівнянні з вереснем минулого року забезпечили приріст надходжень на 23 млн. грн. або на 6,1 відсотка.

Державний бюджет поповнився на 156 млн. гривень. Майже половину його доходів сформовано від сплати податку на додану вартість (75,8 млн. грн.), 46 відс. сплачених сум складають податок на доходи фізичних осіб та військовий збір (72,5 млн. грн.), вклад решти податків незначний – 5 відс. або 7,8 млн. гривень.

До місцевих бюджетів у вересні сплачено 243,6 млн. гривень. У порівнянні до вересня минулого року спостерігається приріст надходжень на 44 відс. або на 74 млн. гривень.

Як і по доходах державного бюджету, значний вклад у наповненні бюджетів територіальних громад саме від громадян – підприємців та найманих працівників, адже 63 відс. надходжень до місцевих бюджетів сформовано за рахунок податку на доходи фізичних осіб (153,2 млн. грн.). Земельного податку надійшло 43,4 млн. грн. (17,8 відс. у загальній сумі), єдиного податку на підприємницьку діяльність – 19,4 млн. грн. (8 відс.), акцизного податку від реалізації алкогольних напоїв, тютюнових виробів, палива – 22,5 млн. грн. (9,2 відс.).

Єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування по Чернігівській області за вересень сплачено майже 194 млн. грн., що на 14 млн. грн. або на 7,8 відс. більше попереднього місяця.

Місцеві бюджети Чернігівщини отримали понад 19 мільйонів податку на нерухомість

З початку року до місцевих бюджетів Чернігівщини було сплачено 19,2 млн. грн. податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що на 10,0 млн. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року. Із загальної суми надходжень - 14,6 млн. грн. надійшло від юридичних осіб, 4,6 млн. грн. – від фізичних.

По Чернігівській області налічується близько 16 тисяч платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Із них 2,5 тисячі – це підприємства, установи та організації області, решта – фізичні особи.

На Чернігівщині за 9 місяців поточного року майже половина сплачених податків надійшла від малого та середнього бізнесу

За 9 місяців 2016 року до бюджетів усіх рівнів від платників Чернігівщини надійшло 4 млрд. гривень. Майже половину цієї суми сплачено представниками середнього і малого бізнесу.

До державного бюджету суб’єкти господарювання середнього бізнесу сплатили 31,2 відс. загальної суми (568 млн.грн.), від малого бізнесу та мікро підприємництва надійшло 18,3 відс. (334 млн.грн.).

До місцевих бюджетів усіх рівнів надійшло 2172,3 млн.гривень. З них 23,5 відс. сплачено суб’єктами середнього підприємництва (510 млн.грн.), а 24,3 відс. – малого бізнесу (528 млн.грн., з яких юридичними особами сплачено 302 млн.грн., підприємцями, самозайнятими особами та платниками податку на майно – 226 млн.грн.).

Вклад малого бізнесу у наповнення бюджетів територіальних громад залишився на рівні минулого року (24,3 відс.), проте сума сплачених податків збільшилась у 1,5 рази або на 177 млн. гривень. Це сталось за рахунок змін у законодавстві щодо зростання рівня мінімальної заробітної плати та ставок окремих податків і зборів.

Більше третини надходжень до місцевих бюджетів суб’єкти малого підприємництва забезпечують у Коропському (39,9 відс.), Сосницькому (35,9 відс.), Менському (33,6 відс.) районах. У містах обласного значення частка доходів коливається від 20 до 27,6 відс.: у м.Прилуках – 20 відс. (сплачено 30,5 млн.грн.), м.Н Сіверську – 24,9 відс. (5,9 млн.грн.), м.Ніжині – 25,7 відс. (30,3 млн.грн.), м.Чернігові – 27,6 відс. (210 млн.грн.).

Вклад суб’єктів господарювання середнього підприємництва у наповнення місцевих бюджетів у порівнянні до відповідного періоду минулого року зменшився з 24,5 до 23,5 відс., а сума сплачених податків збільшилась у 1,4 рази або на 157 млн.гривень.

Від 40 до 55 відс. надходжень до бюджетів територіальних громад такі платники забезпечують у Срібнянському (54,4 відс.), Ічнянському (50,9 відс.), Новгород-Сіверському (47,2 відс.), Ріпкинському (42,6 відс.), Семенівському (42,5 відс.), Носівському (39,8 відс.) районах. Середній бізнес м.Чернігова забезпечив 15,5 відс. надходжень до міського бюджету (118 млн.грн.).

На Чернігівщині на 17 відсотків зменшилася кількість перевірок платників податків

В управлінні аудиту Головного управління ДФС в області повідомили, що протягом 9 місяців фахівцями управління проведено 474 перевірки. Це на 17 відсотків (98 перевірок) менше ніж за відповідний період минулого року.

За результатами перевірок донараховано до бюджету 661 млн. грн., з них узгоджено 36,2 млн. грн. податків. Забезпечено сплату донарахованих сум у розмірі понад 26 млн. грн., що на 6 млн. грн. перевищує минулорічний показник.

Завдяки контролю за діяльністю збиткових підприємств зменшено збитки (від’ємне значення об'єкту оподаткування податком на прибуток) на 17 млн. грн., що дозволило упередити несплату цього податку у наступних податкових періодах на 3 млн. гривень.

Також за результатами документальних перевірок на 1 млн. грн. було зменшено суму ПДВ, що була заявлена до відшкодування з бюджету, та на 24 млн. грн. - від'ємне значення різниці між податковими зобов'язаннями та податковим кредитом з ПДВ.

Лісозаготівельники та лісопереробники на контролі у фіскальної служби області

Фіскальною службою області здійснюється постійний моніторинг діяльності лісогосподарських підприємств з питань легалізації найманої праці.

За інформацією управління податків і зборів з фізичних осіб, станом на 01.10.2016 року на Чернігівщині обліковується 253 підприємці, які надають послуги по розпилюванню деревини та здійснюють її реалізацію. При наданні таких послуг, фізичними особами–підприємцями використовується праця 536 найманих працівників.

Від зазначеної категорії підприємців за 9 місяців поточного року до бюджету області надійшло близько 4,3 млн. грн. податків і зборів.

За результатом проведених фіскальною службою області заходів, направлених на запобігання та упередження використання неоформленої найманої праці у фізичних осіб - підприємців, з початку року легалізовано 35 робочих місць.

Крім того, непоодинокі факти лісозаготівлі та діяльності пилорам, що здійснювались суб’єктами господарювання без державної реєстрації та використання найманих працівників без належного оформлення документів.

За останній місяць під час перевірок було виявлено 2 таких правопорушень. До порушників застосовані адміністративні санкції відповідно до ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення, судовими органами винесені рішення на користь правоохоронних органів. Донараховано 6,1 тис. гривень.

Головне управління ДФС у Чернігівській області звертається до представників бізнесу з проханням належним чином оформляти як свою господарську діяльність, так і трудові відносини з найманими працівниками.

Понад 3,5 мільярди гривень перераховано Чернігівською митницею ДФС до бюджету

За 9 місяців поточного року обсяги надходжень митних платежів до Державного бюджету України від Чернігівської митниці ДФС склали більше 3,5 млрд. гривень.

За даними митниці протягом цього періоду імпорт товарів здійснювали більше 380 імпортерів, яких 146 - з інших регіонів. Причому, суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності з інших регіонів сплачено 44,3 відс. коштів від загальної суми платежів по митниці.

Основними бюджетоформуючими товарами у січні-вересні були мінеральні добрива (сплачено 1,2 млрд. грн.), тютюнова сировина (393 млн. грн.), сигарети (206 млн. грн.), шини та покришки пневматичні гумові (154 млн. грн.), тютюн промислового виробництва (119,5 млн. грн.).

Митники повідомили, що у порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшилися обсяги ввезення та суми митних платежів від митного оформлення мінеральних добрив, сигарет, тютюну промислового виробництва та тютюнової сировини.

Працівниками ГУ ДФС у Чернігівській області викрито незаконну операцію з придбання товарно-матеріальних цінностей

Співробітниками відділу боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом Головного управління ДФС у Чернігівській області задокументовано факт незаконного привласнення державних коштів.

За повідомленням працівників відділу, посадові особи приватного підприємства намагалися провести незаконну оборудку при проведенні робіт з капітального ремонту та реконструкції об’єктів для державних установ області. Даним підприємством було оформлено операції з придбання товарно-матеріальних цінностей від суб’єкта господарювання, який мав ознаки фіктивності. В результаті вказаних дій було нанесено збитків державі на суму 5,9 млн. гривень.

За даним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про відкриття кримінального провадження, що кваліфікується за ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Продавцям алкогольних напоїв та тютюнових виробів не слід порушувати законодавство

У відділі контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС у Чернігівській області повідомили, що з початку жовтня поточного року вже перевірено 3 суб'єкти господарювання, що займаються роздрібною торгівлею алкогольними напоями та тютюновими виробами на території області.

За результатами перевірок виявлено 5 фактів порушень вимог ЗУ «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». А саме, у Бахмацькому районі встановлено 1 факт торгівлі алкогольними напоями, маркованими підробленими марками акцизного податку, у м. Чернігові - по одному випадку торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності ліцензій, а також 2 випадки торгівлі алкогольними напоями на розлив для споживання у закладі, що не має статусу громадського харчування.

Порушникам нараховано штрафних фінансових санкцій на загальну суму 64, 6 тис. гривень.

У Чернігівській митниці ДФС повідомляють про збільшення митних оформлень

Протягом 9 місяців поточного року Чернігівською митницею ДФС оформлено 40 570 митних декларацій, з них понад 11,5 тисяч – у режимі експорту, 17,5 – у режимі імпорту, решта - транзит. Майже 100 відс. декларацій подаються до оформлення в електронному вигляді.

У порівнянні з минулим роком кількість оформлень зросла на 9 відсотків. Переважно імпортували міндобрива, тютюн, сигарети з фільтром, ацетатний джгут для виробництва ацетатних фільтрів, фільтропалички. Вивозили у режимі експорту - шпалери, сигарети з фільтром, заготовки верхньої частини взуття, молоко згущене, пиломатеріали та багатожильний провід.

Чернігівська митниця ДФС у вересні поповнила бюджет майже на 475 мільйонів гривень

У вересні обсяги надходжень митних платежів до Державного бюджету України сягнули 474,9 млн. гривень. За даними Чернігівської митниці ДФС найбільшу частину надходжень складають: податок на додану вартість – 414,4 млн. грн. та ввізне мито – 54,8 млн. гривень.

Найбільше платежів стягнуто при митному оформленні мінеральних добрив (сплачено 180,6 млн. грн.), тютюнової сировини (67,2 млн. грн.), тютюну промислового виробництва (26,6 млн. грн.), пневматичних гумових шин (23 млн. грн.) та машини для виробництва фільтропаличок (8,8 млн. грн.).

Загалом у вересні імпорт товарів у зоні діяльності митниці здійснювали 168 імпортерів, з яких 75 (44,6 відс. від загальної кількості) - з інших регіонів. Динаміка надходжень: порівняно з вереснем минулого року сума перерахованих коштів цьогоріч збільшилась на 45,5 млн. грн., а відповідно до попереднього – серпня - на 22,7 млн. гривень.

Обсяг експортно-імпортних операцій на Чернігівщині перевищив 22,7 млрд. гривень

Загальний зовнішньоторговельний баланс експортно-імпортних операцій у зоні діяльності Чернігівської митниці ДФС (за фактурною вартістю товарів) за 9 місяців перевищив 22,7 млрд. грн., з них експорт – 5,9 млрд. грн. та імпорт – 16,8 млрд. грн. За вартісними показниками це на 33 відс. та за ваговими - на 19 відс. більше, ніж за відповідний період минулого року. Про це повідомили у Чернігівській митниці ДФС.

На ряду збільшення обсягів імпортних операцій – на 38 відс. за вартісними показниками та на 33 відс. - за ваговими, простежується тенденція до збільшення обсягів експорту за вартісними показниками на 22 відс. та зниження за ваговими - на 17 відс.

З початку року зовнішньоекономічні операції у зоні діяльності митниці здійснювали 762 суб’єкта. Це на 6 відс. більше ніж минулого року.

Головне управління ДФС,br> у Чернігівській області

Переглядів:225