28 жовтня 2016

Змінився Перелік кодів для сплати податків та зборів

З 18 жовтня 2016 року діє наказ Міністерства фінансів України від 05.09.2016 № 811, яким внесено зміни до Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07. 2015 № 666.

Зокрема, у новій редакції викладено Перелік кодів видів сплати, в якому з'явились нові коди:
- 10С – повернення на електронний рахунок платника надміру сплачених сум ПДВ;
- 420 – бюджетне відшкодування у рахунок сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу з інших платежів;
- 240 – надходження до бюджету коштів з рахунку в системі електронного адміністрування реалізації пального.

Окрім того, із Переліку виключено код 135, за яким сплачувались фінансові санкції, визначені підрозділом контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів.

На обороноздатність країни - 29 мільйонів

З початку року суб’єкти господарювання Ніжина, Ніжинського, Носівського, Борзнянського, Бобровицького та Козелецького районів спрямували на підтримку української армії майже 29 мільйонів гривень військового збору. Сплачена сума на 6,6 мільйони перевищує показник аналогічного періоду минулого року.

“Тільки у жовтні 2016 року надійшло більше 2 мільйонів гривень військового збору”, - повідомив в.о.начальника Ніжинської ОДПІ Геннадій Тараненко.

В інспекції нагадують, що платниками військового збору є фізичні особи-резиденти, які отримують доходи як в Україні, так і за її межами, фізичні особи-нерезиденти, які отримують доходи в Україні, а також податкові агенти.

Військовим збором обкладаються доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які виплачуються платнику у зв’язку з трудовими відносинами. Крім того, військовий збір стягується з виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця, отриманого від організатора азартної гри.

Оподаткуванню військовим збором підлягають також доходи, які платник отримав згідно з цивільно-правовими договорами (договори підряду) за виконання робіт (надання послуг), сума яких відображається в акті приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг). У цьому випадку відповідальною особою за нарахування та сплату збору до бюджету є податковий агент, який зобов’язаний забезпечувати виконання податкових зобов'язань у формі та спосіб, визначені статтею 176 Кодексу.

Ставка збору становить 1,5% від об’єкта оподаткування.

На що варто звернути увагу при припиненні підприємницької діяльності ФОП

У разі надходження від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця із зазначенням номера та дати внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру платник єдиного внеску (фізична особа – підприємець) знімається з обліку після проведення перевірки (у разі її проведення) та здійснення остаточного розрахунку зі сплати єдиного внеску.

Законом України від 13 травня 2014 року № 1258-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців за заявницьким принципом» внесено зміни до Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464).

Зняття з обліку платників єдиного внеску – фізичних осіб – підприємців, здійснюється контролюючими органами на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, після проведення передбачених законодавством перевірок платників та проведення остаточного розрахунку (абз. 7 частини 1 ст. 5 Закону № 2464).
У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця така фізична особа користується правами, виконує обов’язки та несе відповідальність, що передбачені для платника єдиного внеску, в частині діяльності, яка здійснювалася нею як фізичною особою – підприємцем (частини 4 ст. 6 Закону № 2464).

При цьому останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності такої фізичної особи (частина 8 ст. 9 Закону № 2464).

Платник єдиного внеску (фізична особа – підприємець) знімається з обліку після проведення перевірки (у разі її проведення) та здійснення остаточного розрахунку зі сплати єдиного внеску.

До реєстру страхувальників вносяться відповідні записи із зазначенням дати та причини зняття з обліку платника єдиного внеску.
Датою зняття з обліку платника єдиного внеску є дата внесення запису до реєстру страхувальників.

Ніжинський Центр обслуговування платників надав понад 5,5 тисяч адмінпослуг

Надання якісних послуг та додаткових сервісів з метою виконання платниками своїх зобов’язань перед бюджетом залишається пріоритетним завданням фахівців фіскальної служби.

Як повідомила начальник відділу обслуговування платників Людмила Пивовар Ніжинською ОДПІ щоденно опрацьовується близько 130 – 160 звернень стосовно отримання адміністративних, інформаційних та консультаційних послуг, подання звітності тощо. З початку 2016 року до ЦОП Ніжинської ОДПІ звернулося 24155 суб’єктів господарювання та громадян щодо отримання вищезазначених послуг.

Серед наданих 5534 адміністративних послуг найбільш запитуваними є послуги з видачі картки платника та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків- 2580; реєстрації книг обліку розрахункових операцій-780, видача довідок про подану декларацію про майновий стан і доходи- 449, реєстрація платників єдиного податку та надання витягу з реєстру платників єдиного податку- 611 тощо.

З початку року платники ЄСВ Ніжинської ОДПІ сплатили майже 350 мільйонів гривень

Про це повідомили фахівці управління податків і зборів з фізичних осіб Ніжинської ОДПІ. За оперативними даними станом на 27 жовтня 2016 року сума сплаченого платниками Ніжинської ОДПІ єдиного соціального внеску склала 348,5 млн. гривень.

Найбільші надходження забезпечені підприємствами та підприємцями Ніжина та Ніжинського району, Козелецького та Бобровицького районів. Фахівці Ніжинської ОДПІ зазначають, що зміни у законодавстві дозволили істотно зменшити навантаження на фонд оплати праці для роботодавців, а вивільнені кошти спрямувати на розвиток виробництва та інші потреби.

Своєчасна сплата ЄСВ це не тільки обов’язок перед державою, але і захищені соціальні гарантії для кожного з нас на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань, гідне пенсійне забезпечення та інші виплати.

Ніжинська ОДПІ застерігає неплатників, що за порушення сплати або несвоєчасної сплати єдиного соціального внеску вони будуть нести адміністративну відповідальність.

Ніжинська ОДПІ

Переглядів:208