22 листопада 2016

Через порушення митних правил чернігівські митники затримали дубовий паркет вартістю понад 212 тисяч гривень

Одне з чернігівських підприємств надало до митниці документи для митного оформлення виробів з деревини, а саме: 1658,88 кв. м паркету. Вантаж планували відправити на експорт до однієї з Європейських країн. Порушення виявили співробітники митного посту «Чернігів-вантажний» під час митного оформлення.

Відповідно до норм законодавства суб'єктам підприємницької діяльності дозволено здійснювати експортні операції (реалізовувати за межі України) з лісоматеріалами та виготовленими з них пиломатеріалами виключно за наявності сертифіката про їх походження. Крім того, постановою КМУ від 21.05.2012 р. №436 (зі змінами) затверджено перелік лісоматеріалів та пиломатеріалів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України.

Проте, директор товариства з обмеженою відповідальністю, що здійснював експортну операцію, намагався перемістити вантаж з приховуванням від митного контролю. Для митного оформлення він надав документи, що містили неправдиві дані відносно найменування товару. Таким чином намагався ухилитися від отримання відповідного Сертифікату.

Співробітниками митниці за даним фактом складено протокол про порушення митних правил. Вартість затриманого вантажу становить 212,5 тисяч гривень.

Близько 4-х мільярдів гривень перерахували до державного бюджету чернігівські митники

Протягом січня-жовтня поточного року Чернігівською митницею ДФС перераховано до Держбюджету 3 млрд. 928 млн. гривень. За підсумками 10 місяців митниця у середньому щодня спрямовує до бюджету понад 19 млн. гривень. Найбільші суми надійшли від справляння податку на додану вартість, акцизного податку та ввізного мита.

У митниці порівняли, що цьогорічні надходження відповідно до аналогічного періоду минулого року зросли на 230 млн. гривень. У поточному році відбулося збільшення обсягів ввезення мінеральних добрив, сигарет, тютюнової сировини, промислового тютюну та зменшення - нафтопродуктів, метилового спирту, скрапленого газу.

У жовтні обсяги надходжень митних платежів склали понад 412 млн. гривень. Основними бюджетоформуючими товарами у жовтні були мінеральні добрива, тютюнова сировина, пневматичні гумові шини, кам’яне вугілля, вантажні автомобілі та тютюн промислового виробництва.

Головним управлінням ДФС у Чернігівській області викрито факт нанесення збитків місцевому бюджету

Співробітниками Головного управління ДФС у Чернігівській області задокументовано факт порушення норм чинного законодавства будівельним підприємством, яке у 2014 – 2015 роках виступало замовником будівництва об’єктів житла.

Всупереч Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» посадовими особами підприємства не сплачено пайовий внесок у розвиток інфраструктури населеного пункту при будівництві багатоповерхових житлових будинків в місті Чернігові, внаслідок чого заподіяно істотні збитки місцевому бюджету.

За даним фактом до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про відкриття кримінального провадження, що кваліфікується за ч.1 ст.364 КК України (зловживання владою або службовим становищем). Досудове розслідування триває.

ГУ ДФС у Чернігівській області звертається до суб’єктів господарювання не допускати порушень законодавства при реалізації пального

Як повідомили в управлінні аудиту Головного управління ДФС у Чернігівській області, аналіз звітності, поданої суб’єктами господарювання, що здійснюють роздрібний продаж паливо-мастильних матеріалів, зокрема скрапленого газу на автозаправочних станціях, свідчить про заниження окремими суб’єктами господарювання обсягів реалізації пального.
Cпівставивши дані, зазначені у податкових накладних на отримання скрапленого газу та відпускні ціни на деяких автогазозаправочних станціях, встановлено, що середня націнка на реалізацію скрапленого газу становить 1,9 грн. за 1 літр.

Враховуючи понесені витрати на заробітну плату працівникам, сплату комунальних послуг, податків, зборів, а також витрат на обслуговування, реалізація скрапленого газу на такій АЗС не може забезпечувати її економічну ефективність функціонування.

Таким чином, декларування суб’єктами господарювання незначних обсягів реалізації скрапленого газу може свідчити про факти не застосування реєстраторів розрахункових операцій при продажу палива та/або реалізацію не облікованої підакцизної продукції, що є порушенням норм податкового законодавства.

Тому, Головне управління ДФС у Чернігівській області звертається до керівників суб’єктів господарювання, що здійснюють реалізацію пального (скрапленого газу), з проханням дотримуватися норм законодавства та попереджає про відповідальність за їх порушення.

Наголошуємо, що не пробиття чеків при обслуговуванні клієнтів АЗС веде до втрат, як державного, так і місцевого бюджету.

Громадян області просимо не миритися з таким явищем та вимагати від операторів АЗС видачі касових чеків. А при наявності фактів систематичного порушення законодавства про проведення розрахункових операцій, просимо письмово повідомляти Головне управління ДФС у Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. Реміснича, 11.

ДФС відвідали студенти Чернігівського національного технологічного університету

У День студента, 17 листопада, Державну фіскальну службу України відвідали студенти Чернігівського національного технологічного університету.

«Ми раді ділитися нашим досвідом з молодим поколінням, адже від них залежить майбутній розвиток нашої держави. Майбутні професіонали мають бути всебічно обізнаними, саме тому такі зустрічі дуже корисні для розширення їх світогляду та професійної орієнтації», - зауважила директор Департаменту кадрової політики та роботи з персоналом ДФС Тетяна Пажитнова.

Під час зустрічі, яка відбулась у рамках меморандуму Державної фіскальної служби України, Чернігівського національного технологічного університету та Університету державної фіскальної служби, фахівці ДФС ознайомили гостей з основними завданнями та функціями служби, розповіли про напрями діяльності та актуальні питання реформування у податковій та митній сфері.

Майбутнім технологам також презентували Центр партнерства, який незабаром буде відкрито при ДФС. Студенти мали змогу ознайомитися з його основними завданнями, перевагами для платників податків та загалом з розвитком сервісних функцій служби.

Наприкінці зустрічі представники ДФС привітали студентів з їх святом та побажали гарного навчання, творчого розвитку та самореалізації в обраній професії.

З 1 січня вводиться нова форма декларації про майновий стан і доходи

Наказом Міністерства фінансів України від 15 вересня 2016 року №821 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859» внесено зміни до форми декларації про майновий стан і доходи. Так, зокрема, передбачено зменшення обсягу декларації (зменшення кількості додатків з чотирьох до двох) та зміна порядку розрахунку податкових зобов’язань фізичних осіб-підприємців.

Наказ набуває чинності 31 грудня 2016 року. Звертаємо увагу, що нова форма декларації про майновий стан і доходи вводиться в дію з 1 січня 2017 року.

Користуєшся землею - сплати податок

Головне управління ДФС у Чернігівській області постійно контролює стан справ у сфері земельних відносин з метою виявлення та залучення до сплати землекористувачів, які намагаються уникнути оподаткування земельних ділянок.

Наразі у центрі уваги фіскальних органів знаходяться суб’єкти господарювання, які мають на території області автозаправні станції та не сплачують плату за землю.

Завдяки спільним зусиллям по відпрацюванню таких платників у жовтні залучено до сплати податків 5 землекористувачів, які здійснювали діяльність з реалізації пального у Бахмацькому, Коропському, Ніжинському районах та м. Чернігові.

Майже 4,5 мільярди гривень податків сплачено платниками Чернігівщини за десять місяців

Протягом січня-жовтня поточного року до бюджетів усіх рівнів надійшло майже 4,5 млрд.грн. податків і зборів. Рівень відповідного періоду минулого року перевищено на 35 відсотків.

До державного бюджету зібрано 2 млрд. грн. або 45 відсотків від загальної суми надходжень.

До місцевих бюджетів усіх рівнів сплачено 2,5 млрд.грн., що перевищує рівень 10 місяців минулого року у півтора рази, додатково надійшло 834 млн. гривень. Прийняті місцевими радами бюджетні призначення у частині податків і зборів виконані більш як на 116 відсотків.

Як і у попередніх періодах, саме завдяки установам та організаціям бюджетної сфери надійшла п’ята частина доходів бюджетів, а це 826 млн. гривень.

Підприємства галузі сільського господарства забезпечили 15,6 відс. загальної суми та сплатили 699 млн.грн. Від лісогосподарських підприємств надійшло 256 млн.грн. податків (5,7 відс. доходів по області).

Добувна та обробна галузі промисловості, а також підприємства торгівлі та громадського харчування внесли приблизно однаковий вклад у наповнення бюджетів усіх рівнів – 11,4 відс. та сплатили по півмільярда гривень.

7,5 відс. загальної суми забезпечили фізичні особи (підприємці, самозайняті особи та платники податку на майно), ними сплачено 338 млн. гривень.

У порівнянні до минулорічного періоду у формуванні доходів територіальних громад посилилась роль сільськогосподарських підприємств (у поточному році це 20 відс. загальної суми надходжень до місцевих бюджетів), торгівельних організацій (12 відс.), суб’єктів господарювання транспортної галузі (4 відс.). Тоді як у силу різних економічних причин вклад у наповнення бюджетів підприємствами добувної та обробної промисловості трохи зменшився (становить 2,4 відс. та 8,5 відс. відповідно).

На Чернігівщині надходження від сплати єдиного внеску склали майже 2 мільярди гривень

Платниками Чернігівщини за десять місяців поточного року сплачено понад 1882 млн. гривень єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Від юридичних осіб надійшло 1743,5 млн. грн., або 92,6 відс. надходжень. З них більше 920 млн. грн. сплачено бюджетними установами. Фізичні особи - підприємці сплатили 138,5 млн. гривень.

Найбільшу питому вагу надходжень єдиного внеску забезпечують платники, що перебувають на обліку в Чернігівській, Прилуцькій та Ніжинській ОДПІ.

Нагадаємо, що на сьогодні розмір мінімальної заробітної плати становить 1450 грн., при цьому розмір мінімального страхового внеску - 319 грн. (1450 грн. х 22 відс.).

З 1 грудня 2016 року встановлено розмір мінімальної заробітної плати на рівні 1600 грн., розмір мінімального страхового внеску буде становити 352 гривні. Тож, звертаємо увагу на правильність проведення розрахунків по сплаті єдиного внеску.

Також слід мати на увазі, що на рівні мінімального страхового внеску мають сплачувати єдиний внесок за себе фізичні особи - підприємці платники єдиного податку.

Пам’ятайте, що своєчасна та повна сплата єдиного внеску – це запорука соціальних гарантій та своєчасності виплати пенсій.

Оновлений Електронний кабінет платника працює безкоштовно, цілодобово та в режимі реального часу

Для покращення сервісного обслуговування платників фахівцями ДФС було спрощено роботу Електронного кабінету платника. Відтепер для роботи з кабінетом не потрібно встановлювати спеціалізованого програмного забезпечення. Він працює як за допомогою персональних комп’ютерів, так і смарт-пристроїв, підключених до мережі Інтернет.

Електронний кабінет працює безкоштовно в режимі реального часу та цілодобово. Він має відкриту та приватну частини. У відкритій частині робота здійснюється без ідентифікації користувача. У відкритій частині платники можуть ознайомитися з нововведеннями, отримати інформацію про граничні терміни сплати та подання податкової звітності, дізнатися контакти та адреси центрів обслуговування платників, переглянути та роздрукувати бланки податкової звітності, а також у режимі реального часу отримати інформацію з понад 10 реєстрів ДФС.

Для роботи у приватній частині платнику необхідно мати електронний цифровий підпис, який можна отримати в будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів. У кабінеті платник може переглянути особисту інформацією – перш за все, це реєстраційні та ідентифікаційні дані, дані податкового обліку та реєстрів, дані щодо розрахунків з бюджетом за останні два роки. При цьому платники мають можливість переглянути всю подану звітність незалежно від способу подання.

Про надання органами ДФС області комплексу адміністративних, консультативних та інформаційних послуг

За інформацією Головного управління ДФС у Чернігівській області протягом січня–жовтня поточного року до податкових органів області звернулося майже 573 тис. платників податків з метою отримання адміністративних, консультативних та інформаційних послуг.

Із загальної кількості адміністративних послуг – 66 відсотків (381,5 тис.) надано через Центри обслуговування платників. Найбільш затребуваною була послуга видачі картки платника податків. Нею скористалися понад 36 тис. осіб. На другому місці послуга з реєстрації книг обліку розрахункових операцій – більше 7 тис. послуг.

Також, значну кількість було надано наступних послуг: надання витягу з реєстру платника єдиного податку – 5,4 тис., реєстрація книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат платникам єдиного податку – 4,3 тис., видача ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями – майже 3 тис., реєстрація платника єдиного податку – 2 тис., видача довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, що контролюються органами фіскальної служби – 2 тис., видача ліцензії на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами – по 2 тисячі.

Розмова з керівником підрозділу по боротьбі з корупцією в органах ДФС області

Сьогоднішня наша розмова з керівником відділу внутрішньої безпеки Головного управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області Олексієм Мисенком.

Кореспондент: − Олексію Олександровичу! Ви зовсім нещодавно очолили такий специфічний напрямок у службі. Розкажіть хоча б у кількох словах про діяльність підрозділу.

Олексій Мисенко: – З 1996 року у складі органів державної фіскальної служби України функціонує спеціальний підрозділ – відділ внутрішньої безпеки. Основним завданням нашого відділу є забезпечення заходів щодо запобігання корупції в податкових та митних органах та захист державних службовців від протиправних посягань, пов'язаних із виконанням ними службових обов'язків. Також з метою недопущення корупційних проявів серед співробітників органів ДФС значна увага нашого підрозділу приділяється профілактичним заходам.

КОР.: − Розкажіть трохи про себе та, можливо, які проблеми Вам довелося долати при вирішенні тих чи інших питань?

О.М.: − Як ви вже підкреслили, я на посаді рік – з вересня 2015 року. На відміну від своїх попередників, я тривалий час до цього призначення проходив службу в оперативному підрозділі УМВС України в Чернігівській області. Мешкаю із сім`єю в Чернігові. Оскільки раніше досить часто виїжджав у відрядження по нашій області, то володію інформацією в регіоні. Маю на увазі в тій частині, що відноситься до специфіки діяльності служби, яку я в даний час очолюю, а це насамперед проблемні аспекти, пов’язані з корупційними діяннями в Державній фіскальній службі. Одразу з приходом на посаду, запропонував кадрові зміни у відділі. Зокрема, на посаду заступника начальника відділу був призначений Бураковський Сергій Петрович – досвідчений співробітник, що тривалий час перебував на керівних посадах слідчого відділу УМВС.

КОР.: − І вже є конкретні результати роботи підпорядкованого Вам відділу?

О.М.: − Так, з початку цього року безпосередньо на адресу відділу внутрішньої безпеки від громадян та юридичних осіб щодо дій працівників податкових та митних органів надійшло 15 звернень. За результатами ретельних перевірок три звернення знайшли своє підтвердження, частково підтвердилися – 5. Зокрема, за підсумками розгляду отриманих заяв про вимагання хабарів співробітниками відділу внутрішньої безпеки спільно з Управлінням захисту економіки ДЗЕ Національної поліції України у Чернігівській області затримано двох співробітників з числа керівної ланки ГУ ДФС, а саме – начальника відділу оперативного управління ДПІ у м.Чернігові та начальника Щорського відділення Менської ОДПІ. Вказаним особам повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.368 КК України. Одну справу вже скеровано до суду.

Не залишається поза нашою увагою і митний напрямок. На постійному контролі знаходиться діяльність митників. З початку року проведено 30 службових перевірок з питань дотримання працівниками митних органів норм антикорупційного законодавства. Встановлено ряд порушень. Матеріали направлено до правоохоронних органів. За результатами їх розгляду відкрито 3 кримінальні провадження за фактами скоєння працівниками митних органів службових злочинів. 19 митників притягнуто до дисциплінарної відповідальності, двох звільнено з роботи, дванадцяти посадовим особам винесені офіційні застереження про недопущення протиправної поведінки. Також за ініціативою відділу внутрішньої безпеки 9 працівників переведено на посади, не пов’язані з митним оформленням товарів та вантажів.

КОР.: − А це ж, напевно, дуже складно працювати у такому відомстві, адже необхідно виявляти тих посадовців, які теж обізнані хоча б із загальними напрямками Вашої служби?

О.М.: − Хочу зауважити, що раніше чомусь до відділу внутрішньої безпеки практично не зверталися із заявами. Можливо, не знали керівників або ж з якоїсь іншої причини. Мене достатня кількість людей знає особисто, тому, думаю, і довіряють. Зустрічаюсь з підприємцями, іншими особами й не лише з керівної ланки, які хоч і без особливого бажання та все ж таки розповідають про те, що з них намагаються вимагати грошові кошти. Звичайно, є складнощі, бо, як правило, такі люди не мають бажання писати відповідні заяви. Але ж, і на цьому хочу особливо наголосити, для того, щоб спіймати хабарника, перш за все потрібна заява. Це перший крок до позитивного вирішення конкретного питання.

КОР.: − Так виходить, що при відсутності заяви ці працівники фіскальної служби, які можуть займатися здирництвом і надалі продовжуватимуть свою таку протиправну діяльність?

О.М.: − Ні, звичайно, це далеко не так. Якщо з тих чи інших причин не вдається розпочати процес притягнення посадовця до кримінальної відповідальності, то у нас є інші важелі впливу. Такий співробітник за ініціативою нашого відділу притягується до дисциплінарної відповідальності або ж звільняється з фіскальних органів. Тим паче, у фіскальній службі розпочався процес реорганізації, який передбачає значне скорочення штатної чисельності…

Необхідно зазначити, що при виявленні недобросовісних співробітників фіскальної служби, ми таким чином сприяємо поповненню бюджету, адже, як правило, «невраховані» кошти від протиправних дій посадових осіб, надходять до державної казни. Також хочу наголосити, що відповідно до ст. 369 Кримінального кодексу України, за надання службовій особі неправомірної вигоди – особа, що дає хабар, несе відповідальність у вигляді позбавлення волі.

Користуючись можливістю хочу зазначити, що у разі, якщо у когось є інформація щодо протиправних дій працівника фіскальної служби, скористайтеся телефоном «Довіри» (0462) 668-522. На всі звернення громадян ми реагуємо. Якщо це стосується безпосередньо хабарництва, я особисто виїжджаю зі своїм заступником для розгляду питання й оформлення заяви. Конфіденційність, при цьому, обов`язково, гарантуємо.

У фіскальній службі області звернення розглядаються вчасно та якісно

З початку поточного року до органів фіскальної служби області від громадян Чернігівщини надійшло 175 індивідуальних письмових звернень та 8 колективних від 57-ти громадян.

Щодо статі авторів звернень, то протягом 2016 року від чоловіків надійшло 105, а від жінок 86 звернень. Серед пільгових категорій громадян право на звернення реалізували учасник бойових дій та інвалід ІІІ групи.

За результатами розгляду: роз’яснено – 162 звернення, вирішено позитивно – 6, направлено за належністю – 6, на стадії розгляду перебуває 8 звернень.

Для забезпечення реалізації конституційного права на звернення керівниками податкових інспекцій та Головного управління області проведено 192 особистих прийоми громадян, з них 52 виїзних. Всім заявникам надані своєчасні та кваліфіковані відповіді.

Увага! На території області орудують шахраї!

До відділу внутрішньої безпеки Головного управління ДФС у Чернігівській області надходить інформація про те, що на території Чернігівської області невідомі особи збирають кошти з підприємців нібито для працівників податкової за не проведення перевірок їх господарської діяльності.

Найчастіше шахраї користуються телефонними номерами: (073) 492-06-56, (063) 655-23-63.

Звертаємо увагу громади, що подібні факти є провокацією. Своїми діями шахраї не лише наносять збитки суб’єктам господарювання, але й підривають авторитет органів Державної фіскальної служби та дискредитують її працівників.

Відділ внутрішньої безпеки ГУ ДФС у Чернігівській області вкотре звертається до суб’єктів господарювання з проханням: при отриманні подібних пропозицій, або ж інформації про факти зловживання з боку працівників фіскальної служби, негайно повідомляти на телефон «довіри» відділу: (0462) 668-522.

Цьогоріч кількість документальних перевірок фіскальною службою значно зменшилась

Як повідомили в Головному управлінні ДФС у Чернігівській області, протягом січня-жовтня поточного року підрозділами аудиту області проведено 506 перевірок. Це менше ніж за відповідний період минулого року на 20,7 відсотків, або 132 перевірки. За результатами проведених перевірок до бюджету донараховано понад 667 млн.грн., з них узгоджено майже 45 млн.грн. податків. Протягом 10 місяців поточного року від донарахованих сум до бюджету вже надійшло понад 29 млн.грн., що перевищує відповідний минулорічний показник майже на 8 млн. гривень.

Крім того, здійснюючи контроль за діяльністю збиткових підприємств в 2016 році зменшено збитки (від'ємне значення об'єкту оподаткування податком на прибуток) майже на 18 млн. гривень. Це дозволило упередити несплату цього податку у наступних податкових періодах в сумі більше 3 млн. гривень.

Також за результатами документальних перевірок з початку року зменшено на 1,4 млн.грн. суму ПДВ, заявлену до відшкодування з бюджету, та зменшено на 26,4 млн.грн. від'ємне значення різниці між податковими зобов'язаннями та податковим кредитом з ПДВ.

Головне управління ДФС у Чернігівській області

До податкового класу завітали бійці з зони АТО

На початку шкільного року співробітники фіскальної служби в області організували і провели на базі чернігівської школи №20 турнір з футболу «Вересневий кубок - 2016».

Змагалися за перемогу учні 5-6 та 7-8 класів.

До складу суддівської колегії був запрошений волонтер, який систематично їздить на передову в зону АТО. Школярі заздалегідь готувалися до тієї зустрічі, щоб підтримати бійців АТО. По закінченні змагань діти передали волонтеру власний прапор та щирі побажання перемоги над ворогом.

Бійці оцінили турботу дітей. Восьмого листопада до податкового класу завітали Володимир Березинський - заступник голови Чернігівської обласної організації Справедливість (який і є тим волонтером, що передав прапор бійцям) та Альберт Черешко - голова ради громадського об’єднання «ЩИТ 41». Вони привітали учнів та подякували їм від імені бійців 13-го окремого мотопіхотного батальйону. За словами військових: «Подарунки від учнів зігрівають краще бронежилета». Уся зустріч тривала на позитивній ноті, була щирою та зворушливою. Учні приємно вразили бійців надзвичайно гарним бальним танцем та патріотичною піснею.

За рішенням школярів, податківців,волонтерів та бійців АТО таку роботу буде продовжено.

Голова спортивної комісії Ради профспілки працівників
ГУ ДФС у Чернігівській області Ігор Закружний

Переглядів:201