18 лютого 2013

Електронна звітність для власників РРО

Основною метою запровадження нових норм є створення в першу чергу більш комфортних умов для суб’єктів господарювання, які використовують реєстратори розрахункових операцій, а саме запровадження контрольної стрічки в електронному вигляді є позитивною тенденцією до спрощення документообігу, зменшить кількість перевірок, зменшить витрати на утримання відповідної техніки.
Звісно, запровадження обов’язку подання електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків надрукованих РРО, як і будь-яка новація, викликає в суб’єктів господарювання неоднозначну реакцію, в зв’язку з наявністю питань щодо порядку формування та передачі даних, обслуговування РРО, відповідальності за порушення.

В разі належної організації своєї роботи, відповідно до чинних норм законодавства, а саме надання інформації про використання РРО до органів державної податкової служби на базі технології, розробленої Національним банком України відповідно до затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 08.10.2012 №1057 Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків реєстраторів розрахункових операцій дротовими або бездротовими каналами зв’язку до органів державної податкової служби складнощі можуть виникати лише при освоєнні нової технології.
Цей момент було передбачено, і тому відповідальність за не подачу звітності про використання РРО в електронному вигляді згідно з п. 9 ст. 17 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” настає з 01.07.2013 року.

Тобто, суб’єкти господарювання мають час, щоб звикнути до роботи при освоєнні нової технології, а органи державної податкової служби будуть робити все можливе для безболісного запровадження подання електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків надрукованих РРО.

Носівське відділення Ніжинської ОДПІ

Переглядів:338