Відпочинок біля водойм може принести не тільки позитивні емоції, але й призвести до трагічних наслідків, якщо порушувати елементарні заходи безпеки

11 липня 2023

Відпочинок біля водойм може принести не тільки позитивні емоції, але й призвести до трагічних наслідків, якщо порушувати елементарні заходи безпеки. На території Ніжинського району від початку року загинули на воді 9 людей, у тому числі дитина.

Не дивлячись на численні застереження з боку представників ДСНС району через засоби масової інформації, проведення інших превентивних заходів щодо попередження загибелі людей на водних об`єктах у літній період, люди нехтували цими повідомленнями, наражали себе на небезпеку, як наслідок мали місце трагічні випадки.

Один з таких випадків трапився 21 березня внаслідок необережності під час рибалки на місцевій водоймі, що в с. Красностав Ніжинського району потонув рибалка, який перебував в стані алкогольного сп'яніння, 1972 року народження, мешканець даного населеного пункту.

16 травня в с. Рудьківка Ніжинського району зі ставка черговим караулом 15-ї Державної пожежно-рятувальної частини було піднято на поверхню тіло 38-річного чоловіка.

25 травня у с. Кербутівка Ніжинського району в ставку було виявлено тіло чоловіка 1972 року народження. 03 червня у річці Сейм, що в с. Митченки Ніжинського району, потонув невідомий чоловік, 40-50 років. В тому самому населеному пункті невдовзі трапилося ще два трагічних випадки. Було виявлено тіла чоловіків 1985 та 1990 року народження.

16 червня внаслідок необережності під час купання на місцевій водоймі, що в м. Борзна Ніжинського району, потонув мешканець даного населеного пункту, 1950 року народження.

21 червня було виявлений в річці Сейм, що в м. Батурин Ніжинського району, тіло 7-річного хлопчика.

22 червня поблизу с. Козари Ніжинського району з річки Остер черговим караулом 17-го Державного пожежно-рятувального посту було піднято на поверхню тіло 68-річного чоловіка.

Саме з метою попередження таких випадків постає необхідність у проведенні з населенням додаткової роз'яснювальної роботи щодо профілактики нещасних випадків на водоймах.

З огляду на це, Ніжинським РУ ГУ ДСНС України проводиться ряд профілактичних заходів. Проте зусиль однієї пожежно-рятувальної служби тут явно недостатньо, адже її підрозділи не мають достатньої кількості особового складу, щоб охопити профілактичною робою кожного мешканця.

З метою підвищення ефективності просвітницько-профілактичної роботи і знань серед населення з питань захисту та дій при виникненні надзвичайних ситуацій, відповідно до п. 31 ч. 2 ст. 19, ст. 39, 42 Кодексу цивільного захисту України, Порядку здійснення навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.2013 № 444, наказу Міністерства надзвичайних ситуацій України від 07.06.2011 № 587 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо порядку створення, обладнання та забезпечення функціонування консультаційних пунктів з питань цивільного захисту при житлово-експлуатаційних організаціях та сільських (селищних) радах» Ніжинське районне управління пропонує заходи, які зменшать кількість надзвичайних подій, а саме:

1. Розглянути вищезазначені питання на засіданнях постійно діючих комісій із послідуючим прийняттям відповідних рішень.

2. Організувати обходи житлового сектору щодо проведення профілактичних інструктажів з населенням. Особливу увагу прошу приділити помешканням пенсіонерів, інвалідів, малозабезпечених і багатодітних сімей та схильних до зловживання алкоголем людей.

3. Організувати виготовлення й розміщення в місцях з масовим перебуванням людей, в адміністративних будівлях органів місцевого самоврядування, в під’їздах багатоквартирних житлових будинків тощо наочних матеріалів, про попередження загибелі людей на водних об`єктах у літній період.

4. Рекомендувати засобам масової інформації, інтернет виданням розгорнути широку інформаційно-пропагандистську роботу щодо основних вимог правил безпечної поведінки, першочергові дії при виникненні надзвичайних подій на воді, надання першої невідкладної допомоги потерпілим.

Для роз’яснення правил безпечної поведінки Ніжинське районне управління надає листівки застереження. Сподіваємось, що докладання спільних зусиль дасть змогу запобігти виникненню надзвичайних подій, зменшиться кількість пожеж на відкритих територіях житлового сектору громадян та природних екологічних системах.

Переглядів:222