Сьогодні - День добровольця

14 березня 2024

14 березня в Україні відбувається вшанування добровольців – людей, які не були військовими за професією, але в критичний для держави момент без повісток чи примусу, добровільно  узяли до рук зброю, щоб захистити країну.

Події Революції Гідності, початок у 2014 році сучасної російсько-української війни та спротив нашого народу повномасштабному вторгненню рф 24 лютого 2022 року показали, що воїни доброї волі в Україні – непоодинокі. Добровольчий рух – один з феноменів українського суспільства.

У важкі моменти  саме добровольці підтримали та посилили українську армію.

Починаючи з 2014 року у військо масово йшли найкращі. Люди, які мали здобутки та перспективи у цивільному житті, залишали бізнес і родини, наукові досягнення, успішну карʼєру в різних сферах або переривали своє проживання в інших країнах та добровільно йшли на поле бою, щоб захистити Україну. Вони ризикували та ризикують собою заради нас. Чимало з них героїчно віддали свої життя заради наближення Перемоги.

Дата відзначення Дня українських добровольців – 14 березня – обрана не випадково. Саме цього дня у 2014 році на тренувальну базу в Нових Петрівцях з Майдану Незалежності вирушили перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану для формування першого добровольчого батальйону.

Наступний потужний крок масового добровольчого руху відбувся наприкінці 2021 – на початку 2022 років. На тлі загострення загрози з боку країни-агресора в Україні формувалися підрозділи територіальної оборони. А після 24 лютого 2022 року відповіддю на повномасштабне вторгнення рф в Україну став зокрема масовий добровольчий рух. З перших годин повномасштабної війни люди просто заполонили територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Україна нині переживає найбільше випробування у своїй новітній історії – збройну боротьбу з російським агресором за власну незалежність і територіальну цілісність. І зараз, як завжди у найважчі часи нашої історії, на захист своєї Батьківщини за покликом серця стають відважні воїни доброї волі.

Нині добровольцем став увесь Український народ.

Наша готовність стати на захист України є вирішальною запорукою майбутньої спільної Перемоги, здобуття якої не можна собі уявити без внеску українських добровольців - символу звитяги, самопожертви та героїзму.

Щиро вдячний кожному, хто у найважчий момент для рідного краю, поставив своє життя «на паузу» і став на захист України!

Вічна пам’ять всім полеглим!

Слава Україні!

З повагою Володимир Ігнатченко,

Носівський міський голова

Переглядів:146