01 липня 2014

Прозоро виплачуючи зарплату - виграють всі

Питання виплати офіційної, прозорої заробітної плати нині дуже актуальне. Адже зарплата у «конвертах», на жаль, є досить поширеним явищем.

Багато хто з працівників свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати офіційну (найчастіше мінімальну) та неофіційну зарплатню. А бувають випадки, коли працівники й не здогадуються про хитрощі своїх керівників. Але і в першому і в другому випадках працівники є беззахисними перед роботодавцем та обставинами. Щоб у цьому пересвідчитися, варто звернутися до законодавства про працю.

І тоді розвіється міф, що зарплата в «конверті» обопільно вигідна – роботодавець економить на податках, а працівник одержує більше грошей. Проте, насправді вигода примарна – такий працівник позбавлений гарантованого законодавством соціального захисту, і незаслужено власноруч позбавляє себе гідної пенсії. Адже низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії.

Погодившись на неофіційну зарплату, працівник позбавляє себе і щорічної оплачуваної відпустки, оплати лікарняних, допомоги з безробіття, розмір якої залежить від офіційного середньомісячного заробітку, інших соціальних гарантій. А жінки - ще і допомоги по вагітності і пологах.

Звернувшись за захистом своїх прав до будь-якої інстанції, працівник не буде мати доказів для підтвердження розміру заробітної плати, яку він фактично одержував. Несе втрати і держава, адже з «непрозорої» зарплати не сплачуються податки.

Врешті-решт, і недобросовісні, недисципліновані працівники можуть завдати серйозного клопоту кампанії, де працюють.

Отже, зарплата у “конвертах” – це своєрідний трикутник: працедавець – робітник – держава. І якщо кожна з сторін працюватиме у правовому полі – у виграші будуть всі. Тож працівники повинні захищати свої права на працевлаштування у відповідності до чинного законодавства про працю. А роботодавці мають проявити громадянську позицію і усвідомити свою відповідальність перед працівниками та державою, а отже, виплачувати заробітну плату прозоро та сплачувати з неї належні податки і платежі.

Інформаційно-комунікаційний відділ
ГУ Міндоходів у Чернігівській області

Переглядів:280