Очищення влади

Очищення влади (люстрація) - це встановлена Законом України "Про очищення влади" або рішенням суду заборона окремим фізичним особам обіймати певні посади (перебувати на службі) (крім виборних посад) в органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

Люстрація — це заборона людям, які скомпрометували себе, впродовж певного часу або пожиттєво обіймати державні посади. Мета люстрації — очищення держави від людей, які загрожують її демократичному розвитку. В різні роки люстрацію застосували Чехія, Польща, Грузія та країни Балтії.

Важливо усвідомлювати, що люстрація не є покаранням за порушення законів і не має підмінювати його. Люстрація — це фільтр для очищення державних органів влади.

На сьогодні в Україні очищення влади (люстрація) здійснюється з метою недопущення до участі в управлінні державними справами осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (та/або сприяли їх здійсненню), спрямовані на узурпацію влади Президентом України Віктором Януковичем, підрив основ національної безпеки і оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини, і ґрунтується на принципах:

- верховенства права та законності;

- відкритості, прозорості та публічності;

- презумпції невинуватості;

- індивідуальної відповідальності;

- гapaнтування права на захист.

Хід люстраційних процесів в країні відображатиметься на окремому сайті «Очищення влади України», створеному при Міністерстві юстиції України. Даний ресурс включає наступні розділи: «Перевірки», «Реєстр», «Документи», «Громадська рада» та «Контакти». Ознайомитися з сайтом можна за посиланням: http://lustration.minjust.gov.ua/.

Нормативні документи: 

Закон України ''Про очищення влади''

Постанова КМУ від 16.10.2014 № 563 ''Деякі питання реалізації Закону України ''Про очищення влади"

Розпорядження КМУ 16.10.2014 №1025-р - "Про затвердження плану проведення перевірок відповідно до Закону України "Про очищення влади"

 

Розпорядження про покладання обов'язків з організації роботи щодо запобігання корупції у виконавчих органах Носівської міської ради

Правила запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у структурних підрозділах Носівської міської ради та її виконавчих органах.

План заходів щодо запобігання і виявлення корупції у Носівській міській раді на 2020 рік.

План заходів щодо запобігання і виявлення корупції у Носівській міській раді на 2021 рік.

Переглядів: