СЛУЖБА У СПРАВАХ ДІТЕЙ

Носівської міської ради


Основні завдання Служби:

  • реалізація в громаді державної політики з питань соціального захисту дітей і запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, вчиненню дітьми правопорушень;
  • забезпечення додержання вимог законодавства щодо встановлення опіки та піклування над дітьми, їх усиновлення, влаштування в дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї;
  • ведення обліку дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, усиновлених, влаштованих до прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу та соціально – реабілітаційних центрів;
  • здійснення обстеження житлово - побутових умов проживання дітей та опис їх майна;
  • захист особистих, житлових та майнових прав дітей;
  • участь у розгляді судами справ щодо дітей і захисту їх прав та інтересів в якості третьої особи;
  • вирішення питань щодо позбавлення батьківських прав осіб, які не забезпечують виконання Конституційних вимог щодо утримання, виховання та навчання дітей.

Напрямки роботи служби Соціальний захист та профілактична робота Розвиток сімейних форм виховання Усиновлення Захист житлових та майнових прав  

СІМЕЙНІ ФОРМИ ВИХОВАННЯ

Стати другом, моральним авторитетом і особистим психологом – усе це поєднується в людині, яка хоче стати наставником для дитини-сироти

В Україні спостерігається стрімке збільшення кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Проте кожна дитина має право на виховання в сімейному оточенні, незалежно від того, може її біологічна родина забезпечити нормальні умови життя та виховання чи ні. Щодо дітей, які за певних життєвих обставин залишилися без батьківського піклування, то обов’язок забезпечення їхнього розвитку та виховання бере на себе держава.

Кожна 30-та дитина шкільного віку навчається в інтернаті, а кожен 3-й вихованець інтернату – це дитина з інвалідністю. Ніякі подарунки, матеріальна підтримка ніколи не замінить їм теплих емоційних стосунків з батьками і друзями. Бути прийнятим, любленим, бажаним і зрозумілим – це те, чого часто не вистачає дітям-сиротам.

Сімейним кодексом України, Законами України „Про охорону дитинства”, „Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування” пріоритетом влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, визначено саме сімейне виховання – усиновлення, патронатна сім’я, оформлення опіки (піклування), влаштування у прийомну сім’ю, до дитячого будинку сімейного типу.

Таким чином, дітям, які не мають можливості виховуватися в біологічній родині, держава законодавчо гарантує право на сімейне виховання шляхом розвитку сімейних форм їх влаштування.

Але головне – це бажання допомогти дітям, які зазнали труднощів ще на самому початку життя, не стояти осторонь чужої біди, знайти в своєму серці місце та зігріти бодай одну дитячу душу. Адже, діти – гарант самозбереження нації та її розвитку.

Хочеться сподіватися, що мешканців Носівської громади зацікавить дана тема і знайдуться люди з великим серцем, які не можуть спокійно жити, знаючи, що в їх рідній країні є діти, що залишилися без батьківського піклування, діти, обділені любов’ю та турботою, які не мають умов для гідного розвитку та виховання.

Всім небайдужим, хто зацікавився, просимо звертатись за відповідними консультаціями у Службу у справах дітей Носівської міської ради, за адресою:

17100, м.Носівка, вул.Центральна, 20, 4 поверх. тел. (046)422 74 75; (097)279 79 94.

 

УСИНОВЛЕННЯ: Подаруй дитині, позбавленій батьківського піклування, родинний затишок та любов!

  Усиновити дитину це важливий та відповідальний крок. Є різні життєві обставини, що можуть визволити бажання прийняти у своє життя та серце маленьку людину, яка принесе із собою свій темперамент, своє бачення, бажання. Вона увійде у ваш дім і почне вивчати нову модель життя. Кожній дитині для гармонійного розвитку її особистості необхідно зростати в атмосфері любові, добра та розуміння. Це може відбутися тільки тоді, коли живеш в сімейному оточенні. Але діти, які залишились без батьківського піклування, не мають такої можливості, тому ще більше потребують батьківської турботи. Щоб вирости доброю, впевненою в собі людиною, знаючою свої цілі і бажання – дитині потрібна родина. Одне із переживань, яке може виникнути при усиновленні, пов’язане із невідомими генетичними особливостями, із страхом, чи буде достатньо можливості змінити її світосприйняття, чи буде наша любов така, як до рідної дитини. І це нормально, коли вас можуть хвилювати такі питання. Але це не є причиною відмовитись від усиновлення. Коли у родині лунає звістка, що у жінки під серцем дитина, як ви гадаєте, що відчуває вона та її близькі? Які емоції та думки переповнюють? Це і тривога, і безмежна радість, і страх, і, можливо, ревнощі до ще ненародженої дитини. Щось схоже відчувається і при усиновленні. І ось нарешті зустріч, яку ви так чекали! Великі оченята намагаються роздивитися, якомога більше, зрозуміти, почути, звикнути. Дитина жила інакше, прийшла у ваш дім із своєю особистою травмою та скривленою моделлю піклування, вона не знає, як жити по-вашому. Для неї не існувало до цього часу, ваших норм, сімейних цінностей, пріоритетів, звичок, умов, страв, режиму та ритму. Ви повинні усе показати, навчити, допомогти подолати певні психологічні труднощі. Подарувати дитині родинний затишок, любов та емоційний захист – це великий та безцінний дар! Усиновити дитину може дієздатна особа, яка досягла 21-го року і різниця у віці між усиновлювачем та усиновленою дитиною не може бути менше 15-ти років. Усиновити (удочерити) дитину можуть не тільки подружні пари, а також, неодружені особи. За детальним орієнтиром в інформації з усиновлення можна звернутись до служби у справах дітей.  

Переглядів: