26 листопада 2014

Рівень обслуговування платників в центрах підвищується

Відносини між органами Державної фіскальної служби та платниками податків змінюються. Це засвідчило анкетування, під час якого оцінювалася робота Центрів обслуговування платників. Саме так вважають 559 респондентів.

Вони, зокрема зазначили, що нові, переважно електронні сервіси, та зручні засоби комунікацій, Інтернет, а також зона Wi-Fi значно спростили процедуру отримання послуг. Більшість відвідувачів центрів оцінили підвищення фахового рівня працівників, які обслуговують. А також відзначили оперативність при наданні адміністративних, інформаційних та консультаційних послуг. До речі, протягом жовтня фахівці центрів надали майже 6 тисяч таких послуг.

Отже, результати опитування вкотре підтвердили, що завдяки інноваційним заходам рівень обслуговування платників в центрах підвищується. Посадовці прагнуть відповідати вимогам, які диктує час. І платники це відчули.

Зарплати в конвертах під «прицілом»

Положення концепції реформування податкової системи, яка активно обговорюється громадськістю та експертами, передбачає зміни стосовно єдиного соціального внеску. Вони спрямовані на зниження ставок ЄСВ та виведення зарплати з "тіні". Зокрема, пропонується суттєве скорочення розміру єдиного соціального внеску, як наслідок відбудеться зменшення надходження від ЄСВ. Втім, головний вектор детінізації економіки – це удар по зарплатах у конвертах. Зрештою, ефект від детінізації зарплат має створити гарні умови до їхнього зростання. В результаті очікуємо збільшення платежів що буде своєрідною компенсацією втрат бюджету від зниження ставок ЄСВ.

Несплачені вчасно податки можуть коштувати значно дорожче

На 1 листопада платники податків Чернігівщини заборгували зведеному бюджету 562,7 млн. грн. Підрозділи погашення заборгованостей Головного управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області з початку року ліквідували 84 млн.грн. податкового боргу, в т.ч. за рахунок мобілізації коштів до бюджету – 63 млн.грн.

Поява боргу, як правило свідчить, що у платника виникли фінансово- економічні проблеми або він ухиляється від сплати податків. Саме тому погашення боргу проводиться у двох напрямках. Передбачені процедури як самостійного виходу із ситуації, так і заходи примусового впливу.

Платникам, у яких виникли фінансово-економічні проблеми, надається можливість своєчасно виконувати свої зобов’язання перед бюджетом та уникати подальшого накопичення боргів через розстрочення або відстрочених грошових зобов’язань чи податкового боргу в межах бюджетного року. З початку року по області прийняті 332 рішення про розстрочення податкових зобов’язань на суму понад 30 млн. грн. За цей період сплачено розстрочених та відстрочених грошових зобов’язань і податкового боргу 20,5 млн.грн.

До підприємств-боржників, які накопичують податкові борги або ухиляються від сплати податків, застосовуються заходи примусового впливу. А саме – вилучення готівки, реалізація майна, виставлення платіжних вимог. Завдяки таким заходам мобілізовано 1млн. 766 тис.грн. Зокрема, реалізовано майна боржників на 585 тис.грн., вилучено 117,6 тис.грн. готівки, стягнуто платіжними вимогами 1062,9 тис. грн.

Проводиться робота з погашення податкового боргу за рахунок реалізації майна підприємств-боржників. У податкову заставу описано майно боржників на суму 26 млн.грн.

Податкова служба області подала звернення до суду щодо надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок заставленого майна боржників на загальну суму 7,2 млн.грн. До господарського суду направлені позови про стягнення коштів та майна 257 платників на суму більше 8 млн.грн.

Щодо 560 підприємств прийнято відповідне рішення про стягнення боргу Державною виконавчою службою за рахунок активів на суму понад 37 млн.грн.

Тож висновок очевидний – несплачені вчасно податки можуть коштувати значно дорожче. Самостійна сплата податків та недопущення податкових боргів дозволять уникнути зайвих проблем і небажаних наслідків.

Цього року платників перевіряють менше

За десять місяців цього року фахівці управління податкового та митного аудиту Головного управління ДФС у Чернігівській області провели 835 документальних перевірок - планових та позапланових. Це на 72 перевірки менше, ніж за аналогічний період минулого року.

Як повідомив начальник управління податкового та митного аудиту Євгеній Шульга, за результатами перевірок донараховано сплатити до бюджету більше 36 мільйонів гривень податків. Нині вже сплачено понад 22 мільйони гривень.

Контролюючи діяльність збиткових підприємств, зменшено збитки на 7,6 мільйона гривень. Завдяки цьому упереджено несплату податку на прибуток у наступних податкових періодах майже на 1,4 мільйона гривень.

На Чернігівщині зареєстроване Головне управління ДФС

З метою реалізації постанови Кабінету Міністрів України від 06 серпня 2014 року №311 „Про утворення територіальних органів Державної фіскальної служби та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України” 12 вересня 2014 року проведено державну реєстрацію Головного управління ДФС у Чернігівській області.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, зареєстрована юридична особа має:
повну назву – Головне управління ДФС у Чернігівській області;
реєстраційний номер в ЄДР – 10641020000011518;
ідентифікаційний код –39392183;
місцезнаходження – 14000, Чернігівська область, м. Чернігів, вул. Комсомольська, будинок 11;
телефон – (0462)652-300.

Начальником Головного управління ДФС у Чернігівській області призначено Дусяка Степана Павловича.

На Чернігівщині за 10 місяців у порушників митного законодавства конфісковано товарів на 2,9 млн. грн.

Протягом 10 місяців Чернігівською митницею Міндоходів направлено на розгляд до судових інстанцій 335 адміністративних справ на суму 7,1 млн. грн. За результатами їх розгляду конфісковано в дохід держави товарів на 2,9 млн. грн. та накладено штрафів на 3 млн. грн.

За цей же період митницею розглянуто 114 справ про порушення митних правил, при цьому накладено штрафів на суму 774 тис. грн. та стягнуто з порушників в дохід держави 557 тис. грн.

Той, хто сплачує єдиний соціальний внесок, дбає про майбутню пенсію

За десять місяців цього року від платників Чернігівщини надійшло 2,5 млр.грн. єдиного соціального внеску. У тому числі від юридичних осіб – 2,3 млрд. грн. або 93,1 відсотки. Понад 1,1 млр.гривень з цієї суми сплатили бюджетні установи. Отже, майже половина коштів сплачена саме бюджетниками.

Як повідомив начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Чернігівській області Андрій Шалигін, найбільше єдиного внеску надходить від платників, які перебувають на обліку в ДПІ у м. Чернігові, Прилуцькій, Ніжинській, Козелецькій та Чернігівській ОДПІ.

В Чернігівській області на обліку перебувають 50,5 тисячі страхувальників - платників єдиного соціального внеску. У тому числі 36,7 тисячі фізичних осіб-підприємців. Крім того на добровільних засадах застрахувалися і сплачують єдиний соціальний внесок півтори тисячі чоловік. У такий спосіб вони гарантують собі у майбутньому гідне пенсійне забезпечення.

Щомісяця роботодавці подають за найманих працівників в середньому близько 13 тисяч звітів. Тож ці працівники оформлені офіційно на роботу, а відтак мають пакет соціальних гарантій.

Держава втрачала податки, а працівники – соціальний захист

Протягом десяти місяців фахівці управління доходів і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Чернігівській області перевірили 257 суб’єктів господарювання щодо своєчасності та достовірності сплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб та 255 суб’єктів - щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування при виплаті заробітної плати та інших доходів громадянам. За результатами перевірок донараховано сплатити до бюджету 3млн. 357 тис. грн.

Як повідомив начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Чернігівській області Андрій Шалигін, під час 41 перевірки виявлено, що із зарплати не повністю сплачені податки. Є випадки, коли доходи громадянам виплачувалися з тіньових коштів.

Приміром, працівники ДПІ у м. Чернігові під час перевірки телефонного колцентру виявили, що шестеро чоловік працювали без офіційного оформлення. А заробітна плата ще 14 працівникам підприємства доплачувалася «в конверті». Податок на доходи фізичних осіб та єдиний соціальний внесок до бюджету не сплачувалися.

Працівники слідчого управління фінансових розслідувань провели обшук на підприємстві. Були вилучено відомості нарахування та виплати нелегальної заробітної плати. Також взяті пояснення у найманих працівників, які на той час вже були звільнені з підприємства.

Шестеро нелегальних працівників та чотирнадцять офіційних працівників розповіли, що отримували заробітну плату готівкою у «конверті». Таким чином підприємство не перерахувало до бюджету понад 45 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб та понад 80 тисяч гривень єдиного соціального внеску.

Зовнішньоторговельний баланс експортно-імпортних операцій Чернігівщини склав понад 16 мільярдів гривень

Загальний зовнішньоторговельний баланс експортно-імпортних операцій Чернігівської області (за фактурною вартістю товарів) протягом 10 місяців складає 16,6 млрд. грн., з них експорт - 4,8 млрд. та імпорт – 11,8 млрд., що за вартісними показниками – на 48% та за ваговими – на 28%, більше ніж за відповідний період минулого року.

На ряду збільшення обсягів імпортних операцій за вартісними показниками на 51% та ваговими показниками на 38% зберігається тенденція збільшення обсягів експорту за вартісними показниками на 40% та за ваговими показниками на 6%.

Найбільшу питому вагу у загальному товарообігу імпорту у зоні діяльності Чернігівської митниці Міндоходів становлять нафтопродукти, міндобрива, матеріали для будівництва, вироби з шоколаду та тютюн.

Основу експорту товарів складають шпалери, сигарети з фільтром із тютюну, нафта сира, промислово виготовлений тютюн, зерно кукурудзи, заготовки для взуття, молоко незбиране згущене з цукром.

Переглядів:257