18 грудня 2014

Забезпечення споживачів електричною енергією в умовах аварійного відключення

На розширеному засіданні обласного Антикризового енергетичного штабу, що відбулось 17 грудня, в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман повідомив, що у зв'язку із аварійним відключенням енергоблоків на електростанціях через відсутність палива та пошкодження обладнання, в Україні склався дефіцит генеруючих потужностей.

Все це призводить до відключення споживачів не тільки району, але й області від постачання електричної енергії. Враховуючи складну ситуацію із постачанням енергоносіїв, необхідно вжити всіх заходів для забезпечення належного функціонування господарського комплексу області.

На засіданні голова обласної ради Микола Звєрєв розкритикував діяльність керівництва ПАТ «Чернігівобленерго», назвавши їхні дії непрофесійними. Також зазначив, що надходять листи від районних органів влади та окремих підприємств і установ з проханням вжиття заходів щодо врегулювання цього важливого питання. Але місцева влада не має важелів впливу на приватні підприємства. Тому необхідно провести інвентаризацію, підняти усі документи по приватизації і подивитися як виділялися ділянки, які бралися соціальні зобов'язання. А далі потрібно створити комунальне підприємство і тоді громада впливатиме на роботу цих підприємств.

У свою чергу, технічний директор ПАТ «Чернігівобленерго» Володимир Рубанка закликав із розумінням поставитися до ситуації і повідомив, що компанія вже понесла збитки у розмірі близько 3 мільйонів гривень. Він представив графіки аварійних відключень, які складені із враховунням специфіки окремих об'єктів промисловості, сільського господарства та соціальної інфраструктури області і будуть оприлюднені на офіційному сайті «Чернігівобленерго».

У центрі уваги було і питання забезпечення безперебійного постачання електроенергії до важливих об'єктів сфери охорони здоров'я, соціальної сфери та промисловості. Керівники окремих районів області нарікали на те, що дотримання узгоджених графіків відключення електроенергії можна було спостерігати упродовж двох діб, а потім знову запроваджувалося хаотичне вимкнення світла. Крім того, учасники обласного Антикризового енергетичного штабу вносили пропозиції провесити реприватизацію стратегічних енергетичних об'єктів області, розглянути порушене питання на позачерговій сесії обласної ради.

За результатами засідання обласного Антикризового енергетичного штабу дані доручення: керівництву ПАТ «Чернігівобленерго» сформувати на основі районних графіків аварійних відключень загальнообласний графік та чітко його дотримуватись, головам райдержадміністрацій та міським головам - відпрацювати спільно з керівництвом промислових підприємств питання щодо переведення режиму їх роботи на нічний час та вихідні дні.

Переглядів:295