02 квітня 2015

Зовнішньоторговельний баланс експортно-імпортних операцій Чернігівщини склав понад 3 млрд. грн.

Загальний зовнішньоторговельний баланс експортно-імпортних операцій Чернігівської області (за фактурною вартістю товарів) протягом січня-лютого складає 3 035,92 млн.грн., з них експорт - 904,84 млн.грн. та імпорт – 2 131,08 млн.грн. Про це повідомив виконуючий обов’язки начальника митниці Олександр Шавлак.

У загальному товарообігу імпорту у зоні діяльності Чернігівської митниці ДФС переважають нафтопродукти, міндобрива, папір для шпалер, вироби з шоколаду, тютюн та полімери. Сумарна питома частка цих товарів складає 45 відсотків.

Основу експорту товарів складають шпалери, сигарети з фільтром із тютюну, нафта сира, заготовки для взуття, молоко незбиране згущене з цукром, пиломатеріали, нитки спіральні позументні, багатожильний енергетичний кабель. Сумарна питома частка цих товарів складає 56 відсотків.

Митницею оформлено понад 6,5 тис. митних декларацій, з них близько 2 тис. - у режимі експорту та понад 3 тис. – у режимі імпорту. Із загальної кількості оформлених декларацій майже 100 відсотків складають електронні.

На Чернігівщині стали менше перевіряти платників

За січень-лютий підрозділи податкового аудиту Головного управління ДФС у Чернігівській області провели 176 перевірок, що на 32 менше, ніж за відповідний період минулого року. За результатами перевірок донараховано сплатити до бюджету понад 23 мільйони гривень.

Контроль за діяльністю збиткових підприємств дозволив зменшити збитки (від'ємне значення об'єкту оподаткування податком на прибуток) на 100 тисяч гривень. Крім того, на 1,5 мільйона гривень зменшено від'ємне значення різниці між сумою податкового зобов'язання та податкового кредиту з податку на додану вартість.

До місцевих бюджетів Чернігівщини надійшло 30,3 млн. грн. єдиного податку з фізичних осіб

Як повідомила заступник начальника управління доходів і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Чернігівській області Наталя Кузнецова, за січень-лютий 2015 року до місцевих бюджетів Чернігівської області надійшло 30,3 млн. грн. єдиного податку з фізичних осіб, що на 6,1 млн. грн. більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Зростання надходжень по єдиному податку свідчить про те, що більшість підприємців обирають спрощену системи оподаткування та користуються її перевагами. Так, станом на 1 березня 2015 на обліку в органах фіскальної служби Чернігівській області перебуває 23165 фізичних осіб – підприємців, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування, що становить 62 відсотки від загальної кількості підприємців.

Серед спрощенців І групу обрали – 5474 підприємця, ІІ групу – 11932 та ІІІ групу – 5759. Кількість найманих працівників, праця яких використовується фізичними особами – спрощенцями при здійсненні підприємницької діяльності складає 10900 осіб.

Повідомлення органів фіскальної служби про прийняття працівника на роботу

З 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України від 28 грудня 2014 року № 77-VIIІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці», яким внесено зміни, зокрема, до Закону України від 08 липня 2010 року №2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП). Згідно з частиною третьої статті 24 КЗпП працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Оскільки на сьогодні відсутній окремо визначений порядок повідомлення фіскального органу про прийняття працівника на роботу, тому, до затвердження відповідного порядку, заповнення таблиці 5 додатка 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 № 454, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20.09.2013 за № 1628/24160 (далі – Порядок), вважається «повідомленням», яке подається у складі обов’язкової звітності за календарний місяць до територіальних органів фіскальної служби за основним місцем обліку платника з зазначенням трудових відносин з прийнятими працівниками. Окремо при кожному прийнятті працівника на роботу, титульний аркуш з таблицею 5 додатка 4 до Порядку не подається.

Нагадуємо, що таблиця 5 додатка 4 до Порядку призначена для реєстрації застрахованих осіб у реєстрі застрахованих осіб та подається страхувальником, якщо протягом звітного періоду було, зокрема, укладено або розірвано трудовий договір (цивільно-правовий договір, крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою-підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців) із застрахованою особою.

Відділ комунікацій ГУ ДФС
у Чернігівській області

Переглядів:218