20 квітня 2015

Платниками Чернігівщини сплачено до бюджетів усіх рівнів понад 844 млн. грн.

На Чернігівщині за січень-березень 2015 року до бюджетів усіх рівнів від платників області надійшло 844,2 млн. грн., що на 35,6 млн.грн. більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Надходження до загального фонду державного бюджету зросли на 6,7 млн. грн. порівняно з минулорічними та склали 423,8 млн. грн. До місцевого бюджету надійшло 420,4 млн.грн., що на 39,9 млн. грн. більше, ніж у першому кварталі 2014 року.

Забезпечено позитивну динаміку по переважній більшості бюджетоформуючих податків як державного, так і місцевих бюджетів. Зокрема, по податку на додану вартість, збір якого у січні-березні поточного року склав 134,8 млн.грн., забезпечено приріст надходжень на 32,4 відсотки або на 33 млн. грн.

Також у 1,7 рази або на 56,4 млн. грн. відбулось збільшення надходжень по податку на прибуток. Надходження від сплати цього податку склали 129,9 млн. грн.

Протягом січня - березня 2015 року на Чернігівщині надано понад 247 тис. адміністративних послуг та сервісів, в т.ч. 175 тис. Центрами обслуговування платників

На сьогодні в Чернігівській області обслуговування платників здійснює 17 Центрів, в яких надається комплекс адміністративних, консультативних та інформаційних послуг.

Із загальної кількості наданих адміністративних послуг (20,7 тис.) – 90 відсотків (18,6 тис.) здійснено через Центри обслуговування платників. Найбільш популярною була послуга з видачі картки платника податків. Нею скористалися понад 9,0 тис. осіб. На другому місці - послуга з реєстрації книг обліку розрахункових операцій (2,9 тис.).

Значну кількість було надано наступних послуг: реєстрація розрахункових книжок – 1,6 тис., надання витягу з реєстру платника єдиного податку – 1,3 тис., реєстрація книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат платникам єдиного податку – 0,9 тис., видача довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, що контролюються органами фіскальної служби – 0,8 тис., реєстрація платника єдиного податку – 0,6 тис., реєстрація книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи-підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність – майже 0,3 тис., реєстрація реєстратора розрахункових операцій - 0,3 тис.

На Чернігівщині найбільше наповнюють бюджет промислові підприємства

У наповненні бюджетів усіх рівнів важливий внесок кожної галузі народного господарства Чернігівської області. Найбільший внесок у першому кварталі 2015 року забезпечено від підприємств промисловості, який склав близько 34 відсотків (280,8 млн. грн.), у тому числі по доходах державного бюджету – майже 47 відсотків (196,7 млн. грн.), по доходах місцевого бюджету – понад 20 відсотків (84,1 млн. грн.). Добувна і обробна промисловості залишаються, як і в минулих роках, домінуючими у формуванні доходів зведеного бюджету. Їх внесок становить 102,5 млн. грн. та 106,8 млн. грн. відповідно.

Підприємствами, які займаються виробництвом та розподіленням газу, води та електроенергії, до зведеного бюджету забезпечено надходження 71,5 млн. грн., їх частка становить майже 9 відсотків, до місцевого бюджету – майже 24 млн. грн., або близько 6 відсотків.

Питома вага внеску підприємств торгівлі та громадського харчування становить 12 відсотків. Платники вказаної галузі забезпечили до бюджетів усіх рівнів 100,3 млн. грн. податків та зборів, що майже в 1,5 рази або на 31,3 млн. грн. більше, ніж у відповідному періоді минулого року. В структурі доходів місцевого бюджету частка платників галузі склала 7 відсотків, надходження збільшились у 1,6 рази і склали 41,6 млн. грн.

Питома вага в наповненні бюджету решти галузей народного господарства менш вагома: внесок сільського господарства становить 10,5 відсотків або 87,6 млн. грн., лісового господарства - 44,5 млн. грн. або понад 5 відсотків, будівельної галузі – 3 відсотки або мобілізовано 27,1 млн. грн.

На Чернігівщині доходи місцевих бюджетів за січень-березень 2015 року склали 420,4 млн. грн.

Доходи місцевих бюджетів Чернігівщини у першому кварталі 2015 року склали 420,4 млн. грн., що на 10,5 відсотків або майже на 40 млн. грн. більше аналогічного періоду минулого року.

Домінуючим у формуванні місцевих бюджетів залишається податок на доходи фізичних осіб, питома вага якого в загальнообласній сумі надходжень склала 54,5 відсотки або понад 229 млн. грн.

За рахунок плати за землю місцеві бюджети поповнилися майже на 72 млн. грн., єдиного податку на підприємницьку діяльність від юридичних, фізичних осіб та сільгосппідприємств – на 50 млн. грн., акцизного податку від реалізації підакцизних товарів – на 20,4 млн. грн., рентної плати за спец використання лісових, водних ресурсів та надр місцевого значення – майже на 19 млн. грн. Від сплати податку на прибуток надійшло 17,6 млн.грн. По всіх зазначених платежах забезпечено приріст надходжень порівняно з минулорічними.

Бюджетні призначення, затверджені сесіями місцевих рад, за підсумками січня-березня поточного року по платежах, що контролюються органами державної фіскальної служби виконані на 127,3 відсотків, додатково надійшло понад 90 млн. грн.

На Чернігівщині у результаті досягнення податкового компромісу до бюджету надійшло понад 750 тис. грн.

Станом на 14 квітня 2015 року до органів ДФС у Чернігівській області платниками подано 68 заяв на застосування податкового компромісу на загальну суму понад 1,5 млн. грн. За результатами досягнення компромісу до бюджету вже надійшло 753 тис. грн.

Скористатися податковим компромісом платники податків можуть до 16 квітня поточного року включно.

Нагадуємо, що при застосуванні процедури податкового компромісу платник сплачує 5 відсотків від суми задекларованих або визначених у податковому повідомленні-рішенні податкових зобов'язань. При цьому інші 95 відсотків такої суми вважаються погашеними, а штрафні санкції та пеня не нараховуватимуться.

Не втрачайте власну можливість скористатися податковим компромісом.

Вивчено думку громадян щодо діяльності Центрів обслуговування платників

Відвідувачі Центрів обслуговування платників територіальних органів ДФС у Чернігівській області, які звертались з метою подання звітності, отримання адміністративних, інформаційних послуг та за консультаціями, дали позитивну оцінку роботі Центрів. А також відвідувачі підтвердили оперативність реагування податківців на зауваження та пропозиції.

Загалом, відвідувачі залишили 7500 позитивних відповідей на поставлені питання. Скаржитись на неправомірні дії працівників ЦОП та якість наданих ними послуг платникам, які опитані протягом березня, не доводилось.

Респонденти задоволені електронними сервісами, наявністю зручних засобів для комунікації та графіком роботи. Обслуговування у ЦОП платники визнали оперативним та якісним.

До речі, з початку року Центри відвідали 38,8 тисяч громадян, які відмітили спрощення в отриманні послуг та суттєве поліпшення якості обслуговування.

Понад півмільйона громадян перетнули митний кордон на Чернігівщині з початку року

Через пункти пропуску на Чернігівщині за січень-березень прослідували понад 550 тис. громадян. Співробітниками митних постів пропущено через кордон 157 тис. одиниць транспортних засобів та 831 тис. тонн вантажів. Про це повідомив виконуючий обов’язки начальника Чернігівської митниці ДФС Олександр Шавлак.

До підрозділів митного оформлення подано 10 7

26 декларацій, з яких майже 100 відсотків - в електронному вигляді. До електронного декларування долучились найпотужніші підприємства області, якими подається майже 50 відсотків від загальної кількості митних декларацій. Загалом електронне декларування товарів здійснюють 110 підприємств.

Понад 6,1 тис. посилених сертифікатів отримали платники Чернігівщини у 2015 році

Розвиток електронних сервісів та співпраця з платниками, розширення кола користувачів сервісів є одним з важливих напрямків діяльності органів фіскальної служби Чернігівщини. Як повідомив начальник відділу реєстрації користувачів при Головному управлінні ДФС у Чернігівській області Олександр Кулик, у 2015 році клієнтами Центру сертифікації ключів стали 2411 платників області (655 – юридичних осіб та 1756 фізичних осіб), яким безкоштовно надано послуги електронного цифрового підпису та сформовано 6,1 тис. посилених сертифікатів. Отже, така динаміка свідчить про ефективність електронних сервісів та зростання кількості бажаючих оцінити переваги подання звітності в електронному вигляді, адже така можливість зберігає час та гроші.

Послуги електронного цифрового підпису надаються безкоштовно органам державної влади, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам та організаціям всіх форм власності, іншим суб’єктами господарської діяльності та фізичним особам. Сфера використання безкоштовних електронних ключів постійно розширюється.

Нагадуємо, що у зв’язку з набранням чинності нової редакції Регламенту Акредитованого центру сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі – Регламент), діє оновлений порядок отримання послуг електронного цифрового підпису. Так, при заповненні реєстраційних документів заявнику необхідно зазначати свої контактні дані, зокрема контактний номер телефону та діючу електронну адресу, які дозволяють зв’язатися з ним (п.5.1 Регламенту).

Крім того, для запобігання доступу сторонніх осіб до ключової інформації довірена особа разом з комплектом реєстраційних документів має надати конверти з розрахунку один конверт для одного носія особистого ключа підписувача.

Для економії власного часу до початку реєстрації та отримання послуг електронного цифрового підпису слід обов’язково ознайомитись з умовами нової форми Договору про надання послуг електронного цифрового підпису та Регламентом на інформаційному ресурсі за адресою www.acskidd.gov.ua.

Відділ комунікацій ГУ ДФС у Чернігівській

Переглядів:233