26 червня 2015

На Чернігівщині сплачено понад 61 мільйон гривень військового збору

Надходження військового збору від платників Чернігівської області склали 61,3 млн. грн. Вагома частка в наповненні бюджету припадає на ДПІ в м. Чернігові – 40 відсотків, Прилуцьку ОДПІ – 15,3 відсотків, Козелецьку та Ніжинську ОДПІ – по 8 відсотків.

За підсумками півріччя Головним управлінням ДФС у Чернігівській області прогнозується отримати від платників більше 66 мільйонів гривень.
Таким чином, громадяни Чернігівщини продовжують робити свій внесок у підтримку збройних сил та обороноздатності України. Призначення цього збору покладає особливу відповідальність на платників – кожна гривня має вчасно потрапити за призначенням.

Нагадуємо, що військовим збором обкладаються доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які виплачуються платнику у зв’язку з трудовими відносинами. Військовий збір стягується з виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця, отриманого від організатора азартної гри. Платниками збору є фізичні особи – резиденти та нерезиденти, які отримують доходи в Україні. Відповідальними за утримання (нарахування) і сплату (перерахування) військового збору в бюджет є роботодавці, що виплачують доходи у вигляді заробітної плати на користь платника податків, та податкові агенти — для оподатковуваних інших доходів із джерела їх походження в Україні.

Також військовим збором оподатковуються доходи, які платник отримав згідно з цивільно-правовими договорами за виконання робіт (надання послуг), сума яких відображається в акті приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг). У цьому випадку відповідальною особою за нарахування та сплату збору до бюджету є податковий агент, який зобов’язаний забезпечувати виконання податкових зобов'язань.

Верховною Радою України 12 травня 2015 року прийнято Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо військового збору», який набув чинності 11 червня 2015 року. Згідно із законом звільнено від оподаткування військовим збором доходи громадян від операцій з купівлі/продажу валюти.

На Чернігівщині триває операція «Рубіж»

Оперативно-профілактична операція під умовною назвою «Рубіж» проводиться органами державної фіскальної служби з метою попередження, виявлення та припинення порушень митного законодавства, наповнення державного бюджету, виявлення кримінальних правопорушень у митній та податковій сферах.

У рамках проведення операції, спільною робочою групою з числа працівників Чернігівської митниці ДФС та оперативних співробітників ГУ ДФС у Чернігівській області проведено 7 перевірочних заходів. За рахунок збільшення заявленої декларантами митної вартості імпортованих товарів до бюджету додатково надійшли грошові кошти у сумі близько 400 тис. грн.

Співробітниками митниці складено протокол про вчинення адміністративного правопорушення за статтею 483 Митного кодексу України (Переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю). Мешканець однієї з центральних областей України намагався ввезти з-за кордону на митну територію України транспортний засіб за підробленими документами. Транспортний засіб вилучено.

З метою забезпечення відповідного реагування та проведення перевірочних заходів Головне управління ДФС у Чернігівській області інформує, що у разі наявності інформації про факти переміщення товарів (автотранспорту, іноземної валюти тощо) через державний кордон України на території Чернігівської області з порушенням митних правил, приховуванням від митного контролю або за підробленими документами, громадяни можуть звернутися до чергової частини оперативного управління ГУ ДФС у Чернігівській області за телефоном (0462) 651-479 та у письмовій формі відповідно до Закону України «Про звернення громадян» за адресою: ГУ ДФС у Чернігівській області, м. Чернігів, вул. Комсомольська, буд. 11.

Торгуєте пивом - придбайте ліцензію

З 1 липня 2015 року для торгівлі пивом буде необхідна ліцензія. Зазначені зміни, якими розширено перелік алкогольних напоїв, внесено до Податкового кодексу України. Як повідомив начальник відділу контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ГУ ДФС у Чернігівській області Ігор Пирог, зазначені зміни наберуть чинності з 1 липня 2015 року, згідно яких пиво буде віднесено до алкогольних напоїв. Отже, право на його реалізацію матимуть тільки ті суб’єкти господарювання, які мають ліцензією на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

При цьому Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» та іншими нормативними актами не передбачено отримання окремої ліцензії на виробництво або торгівлю пивом за наявності у суб'єкта господарювання ліцензії на виробництво, імпорт, експорт, оптову або роздрібну торгівлю алкогольними напоями.

Вказаний Закон передбачає, що місце торгівлі – це місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для тютюнових виробів та пива – без обмеження площі, для алкогольних напоїв, крім пива, – торговельною площею не менше 20 кв. метрів, обладнане реєстраторами розрахункових операцій (незалежно від їх кількості) або де є книги обліку розрахункових операцій (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів.

Нагадуємо, що до алкогольних напоїв належать продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відсотка об'ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об'ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.

Таким чином, для здійснення роздрібної торгівлі пивом, до 1 липня 2015 року завчасно придбайте відповідну ліцензію, звернувшись до Центрів обслуговування платників.

Про трудові відносини – у складі звітності з ЄСВ

Відповідно до частини третьої статті 24 Кодексу законів про працю України працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Оскільки Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженим наказом Міністерства доходів і зборів України від 09.09.2013 № 454, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20.09.2013 за № 1628/24160, скасовано і на сьогодні порядок повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу відсутній, заповнення таблиці 5 додатка 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 №435, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від № 23.04.2015 №460/26905, до прийняття необхідного порядку вважається повідомлення, яке подається у складі обов'язкової звітності за календарний місяць до територіальних органів фіскальної служби за основним місцем обліку платника із зазначенням трудових відносин з прийнятими працівниками.

Запроваджена нова версія програмного забезпечення по формуванню податкової звітності

До уваги платників податку на додану вартість! Головне управління ДФС у Чернігівській області повідомляє, що станом на 5 червня 2015 року оновлено версію 1.31 програмного забезпечення «Система формування та подання до органів ДФС засобами телекомунікаційного зв’язку податкової звітності, податкових накладних та реєстрів податкових накладних в електронному вигляді» (далі Система).

Даний комплект програмного забезпечення включає в себе зміни та доповнення по 05.06.2015 включно та встановлюється на всі релізи Системи, при цьому всі персональні довідники та налаштування користувача залишаються незмінними.

Програмне забезпечення знаходиться на сайті підтримки користувачів програми ОПЗ «Податкова звітність» (http://opz.org.ua/).

Рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів: звітуємо правильно.

Сума рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів (далі - Плата) обчислюється суб’єктами лісових відносин, які видають спеціальні дозволи, і зазначається у таких дозволах (п.п. 256.11.1 п.256.11 ст.256 Податкового кодексу України).

Лісокористувачі щокварталу складають податкову декларацію з Плати наростаючим підсумком з початку року. При цьому ст.ст. 256, 257, 258 Кодексу не передбачають поділ суми Плати, яка зазначена у спеціальному дозволі, на рівні щоквартальні частки.

Таким чином, платники при складанні податкової декларації з Плати, починаючи з І кварталу 2015 року, вказують усю суму Плати, обчислену та зазначену суб’єктами лісових відносин у виданих ними спеціальних дозволах.

Сума податкових зобов’язань з Плати, визначена у податковій декларації за податковий (звітний) період, сплачується платником до бюджету протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання такої декларації.

Переглядів:235