20 липня 2015

До уваги платників ПДВ!
Особливості складання уточнюючого розрахунку з ПДВ переробними підприємствами

Державною фіскальною службою України надані роз’яснення щодо особливостей складання уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ переробними (м’ясомолочними) підприємствами у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, допущенних в звітних періодах до 1 січня 2015року в деклараціях, які подавалися на підставі пункту 1 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

Самостійне виправлення помилок здійснюється шляхом подання уточнюючих розрахунків по формі, яка діяла станом на 31 січня 2015 року та затверджена наказом Міністерства фінансів України від 23 вересня 2014 року №966.

Уточнюючий розрахунок складається з врахуванням особливостей:
– в заголовній частині уточнюючого розрахунку в обов’язковому порядку заповнюється рядок 0140;
– уточнюючий розрахунок подається як окремий документ, в порядку, передбаченому підпунктом «а» пункту 50.1 статті 50 розділу ІІ ПКУ.

Якщо результатом виправлення помилки є збільшення суми податку, яка до 1 січня 2015 року підлягала перерахуванню на спеціальний рахунок переробного підприємства, то зараз така сума вказується в рядку 25.1 уточнюючого розрахунку, у рядку 26 нараховується штраф у розмірі 3 відсотки від донарахованої суми. Визначені сума та штраф підлягають сплаті до бюджету у загальновстановленому порядку.

Якщо результатом виправлення помилки є зменшення суми податку, яка до 1 січня 2015 року підлягала перерахуванню на спеціальний рахунок переробного підприємства, або збільшення/зменшення від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями і податковим кредитом, то відповідно до пункту 7 розділу VІ Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23 вересня 2014 року №966 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 23 січня 2015 року №13), така сума враховується у рядку 29 розділу ІV декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок, та зазначається в графі 11 таблиці 1 додатка 2 (Д2) до декларації за звітний період, у якому подано такий уточнюючий розрахунок.

Особливості справляння акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів

Платниками акцизного податку є суб'єкти господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів.
Роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) може здійснюватися суб'єктами господарювання всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій. Ліцензія видається за заявою суб'єкта господарювання.

Що стосується спрощенців, то згідно абзацу 3 підпункту 291.5.1 пункту 291.5 статті 291 Податкового кодексу України не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп юридичні особи та фізичні особи - підприємці, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива та столових вин).

Отже, платники єдиного податку першої - третьої груп можуть отримати ліцензію на роздрібну торгівлю пивом за умови наявності реєстратора розрахункових операцій та ліцензії. Платники акцизного податку мають обов’язок щомісяця не пізніше 20 числа наступного періоду подавати податкову декларацію до органів ДФС за місцем розташування пунктів продажу таких товарів.

Форму Декларації акцизного податку та Порядок її заповнення затверджено наказом Міністерства фінансів України від 23 січня 2015 року N 14. Сплачується акцизний податок до місцевих бюджетів адміністративно-територіальних одиниць, на яких розташовані пункти продажу підакцизних товарів, протягом 10-ти календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку подання декларації, що передбачено пунктом 222.3 статті 222 Податкового Кодексу.

Базовий податковий період для сплати акцизного податку відповідає календарному місяцю. Об'єкти оподаткування акцизним податком та порядок визначення бази оподаткування встановлені статтями 213 та 214 розділу VI Податкового Кодексу. Перелік підакцизних товарів (продукції) та розмір ставок акцизного податку встановлено статтею 215 розділу VI Податкового Кодексу.

Звертаємо увагу, що згідно змін до Податкового Кодексу, з 01.07.2015 року пиво віднесено до алкогольних напоїв.

На Чернігівщині за сприяння фіскальних органів офіційно оформлено трудові відносини з 1288 найманими працівниками

У Головному управлінні ДФС у Чернігівській області повідомили, що упродовж січня – травня поточного року перевірено 52 суб’єкта господарювання з питань своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування при виплаті заробітної плати та інших доходів громадян.

За результатами проведених перевірок донараховано 11,9 млн. грн., у тому числі 11,2 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб та 683 тис. грн. єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. З донарахованих сум до бюджету вже надійшло 705,4 тис. грн., в тому числі ПДФО – 598,8 грн., ЄСВ – 106,6 тис. грн.

Не залишається поза увагою працівників фіскальних органів питання повноти та своєчасності перерахування до бюджету утриманого із заробітної плати працівників та інших доходів податку з доходів фізичних осіб. У січні-травні до бюджету додатково нараховано 9,7 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб та 162 тис. грн. єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Працівниками Прилуцької ОДПІ проведено документальну перевірку фізичної особи підприємця, за результатами якої за неперерахування до бюджету утриманого із заробітної плати працюючих податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску донараховано 102 тис. грн.

На постійній основі проводяться заходи, спрямовані на запобігання та упередження використання неоформленої найманої праці. За рахунок проведення саме таких заходів офіційно оформлено трудові відносини з 1288 найманими працівниками, до державної реєстрації залучено 448 осіб. Завдяки цьому до бюджету додатково спрямовано понад 609 тис. грн. податків.

Вирішення проблем громади – через спільну громадську приймальню

Голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч, прокурор області Віктор Носенко, начальник управління МВС Едуард Альохін та начальник Головного управління ДФС у Чернігівській області Людмила Слаутіна підтримали ініціативу громадськості та провели спільну громадську приймальню.

- Останнім часом до органів влади та силових структур стало більше надходити запитань. І щоб надати на них відповіді ми прийняли рішення організувати такий захід, - зазначив голова облдержадміністрації Валерій Куліч. – У засобах масової інформації був розміщений анонс і деякі запитання надійшли заздалегідь.

З відповідей на них і розпочалося відкрите спілкування з громадськістю. Порушувалися різні теми – повідомляли про місця продажу наркотиків, зверталися за допомогою у забезпеченні хворих ліками та спецхарчуванням, прохали допомогти витребувати заборговану зарплату, оформити субсидії, пропонували, як ефективно боротися з корупцією, шукали справедливості у вирішенні наболілих проблем тощо.

Під час спілкування у формі діалогу з громадськістю керівники області всі порушені питання взяли на особистий контроль. По закінченню заходу дехто з громадян скористався можливістю поспілкуватися з першими посадовими особами чи записатися до них на особистий прийом.

Учасники громадської приймальні подякували громадянам за небайдужість та активність. А у відповідь почули слова вдячності й на свою адресу. Щоб підтримувати зв’язок з громадськістю, такі заходи будуть проводитися й у подальшому.

На Чернігівщині через порушення митних правил затримали лікарські засоби

У Чернігівській митниці ДФС повідомили, що у пунктах пропуску на кордоні доволі часто виявляють незаконне переміщення громадянами лікарських засобів.

Одну з таких спроб нещодавно припинили у пункті пропуску «Нові Яриловичі». Громадянин Білорусі, який намагався перетнути кордон за спрощеним порядком, при усному опитуванні зізнався, що у нього в автомобілі знаходяться лікарські засоби. Спільна оглядова група у складі працівників митниці та прикордонників вилучила з багажного відділення автомобіля 1216 одиниць препаратів «Deca-Durabolin», «Clomed», «Turanabol», «Turinover» у флаконах та таблетках. Згідно з попередньою оцінкою їх вартість доволі висока – загалом близько 130 тисяч гривень.

Співробітники митниці порушили адміністративну справу за ст. 471 Митного кодексу України «Порушення порядку проходження митного контролю в зонах (коридорах) спрощеного митного контролю». Санкціями даної статті передбачено штраф у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (на даний час це 1700 гривень). А у разі якщо предметами правопорушення є товари, на переміщення яких через кордон України встановлено заборони або обмеження, - ще й конфіскація цих товарів.

Нагадуємо, що згідно із законодавством України, громадяни можуть переміщувати через кордон не більше 5-ти упаковок лікарських засобів кожного найменування (крім засобів, що містять наркотичні чи психотропні речовини). При наявності в особи рецепта (виданого на її ім’я та засвідченого печаткою лікаря та/або закладу охорони здоров’я) – у обсягах, зазначених у рецепті.

Відділ комунікацій ГУ ДФС у Чернігівській області

Переглядів:225