28 серпня 2015

Під час операції «Акциз -2015» з незаконного обігу вилучені підакцизні товари на суму 19,5 млн.грн. та анульовано 70 ліцензій

Головним управлінням Державної фіскальної служби у Чернігівській області, відповідно до доручення Кабінету Міністрів України, з метою очищення ринку від фальсифікату та незаконно ввезеної на територію України підакцизної продукції, збільшення надходжень акцизного податку до державного бюджету, проводиться комплекс оперативно-профілактичних заходів з протидії тіньовому виробництву та обігу підакцизних товарів під умовною назвою «Акциз-2015».

Як повідомив начальник штабу оперативного управління Олександр Ярошенко, днями співробітники податкової міліції викрили у Чернігові факт незаконного виготовлення, зберігання з метою збуту, а також збут незаконно виготовлених підакцизних товарів, виготовлених з недоброякісної сировини. В одному з приміщень, де торгували автозапчастинами, які вже були у використанні, місцевий житель організував торгівлю фальсифікованими алкогольними напоями та пально-мастильними матеріалами.

Під час обшуків співробітники ГУ ДФС у Чернігівській області вилучили 1,8 тисячі літрів пально-мастильних матеріалів та понад 300 літрів алкогольних напоїв.

З початку проведення операції проведено 118 перевірочних заходів, під час яких з незаконного обігу вилучено підакцизні товари на суму 19,5 млн.грн., анульовано 70 ліцензій на право оптової та роздрібної торгівлі підакцизних груп товарів.

В рамках проведення операції «Акциз-2015» до Єдиного реєстру досудових розслідувань зареєстровано 3 кримінальні провадження. По одному з них матеріали із обвинувальним актом направлені до суду для притягнення винної особи до кримінальної відповідальності.

На Чернігівщині за 7 місяців бюджет отримав більше 7,6 мільйонів гривень за ліцензії на алкоголь та цигарки

На Чернігівщині за січень-липень надходження до бюджету від плати за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами склали 7655 тис. грн. Як повідомив заступник начальника відділу контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС у Чернігівській області Микола Любочкін, станом на 1 серпня в Чернігівській області обліковується 1475 суб’єктів господарювання, які мають ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Загальна кількість діючих ліцензій - 4835 шт., в тому числі: на алкогольні напої – 2741 шт., на тютюнові вироби – 2094 шт.

За 7 місяців поточного року відділом контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС у Чернігівській області видано 2741 ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 2094 - на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

Зокрема, за цей період анульовано 162 ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 208 - на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами. Також призупинено за несвоєчасну сплату 152 ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 143 ліцензії на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

Протягом січня - липня при проведенні перевірок найчастіше виявлялися правопорушення такі як: зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів у місцях, не внесених до Єдиного реєстру, виявлення алкогольних напоїв з підробленими марками акцизного податку, роздрібна торгівля за відсутності ліцензії, реалізація алкогольних напоїв за цінами, нижчими за встановлені мінімальні роздрібні ціни, реалізація алкогольних напоїв неповнолітнім, продаж алкогольних напоїв на розлив в місцях, які не відносяться до закладів громадського харчування.

Чернігівські митники виявили порушення на суму 1,3 мільйони гривень

Незаконну оборудку припинили співробітники Чернігівської митниці ДФС спільно з працівниками УПЗСЕ УМВС України в Чернігівській області. Для митного оформлення тракторів декларант надав інспектору митного посту «Чернігів - вантажний» документи, що містили неправдиві відомості.

Згідно з декларацією в Україну у режимі імпорту було ввезено товар «Трактор-всюдихід» 2015 року випуску китайського виробництва у кількості двох одиниць. Митники встановили факт недостовірності заявлених у товаросупровідних документах відомостей щодо країни походження товару.

Під час митного огляду тракторів під капотом виявлено маркування «Made in Canada». Інформація, що виробником даної марки тракторів є канадська фірма, підтвердилася. Складено протокол про порушення митних правил за ст. 483 (ч.1) Митного кодексу України (переміщення або дії, спрямовані на переміщення товарів через митний кордон України з приховуванням від митного контролю). Вартість двох тракторів становить 1300000 гривень. Санкції статті передбачають накладення на порушника штрафу у розмірі 100 відсотків вартості товарів та їх конфіскацію.

Мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни на алкогольні напої з 1 вересня зростуть

Як повідомили у відділі контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС у Чернігівській області, що з 1 вересня 2015 року підвищується розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв згідно з постановою Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2008 р. № 957» від 17.06.2015 р. № 426.

Зокрема, з 1 вересня мінімальна оптова ціна на горілку і лікеро-горілчані вироби за 1 літр 100-відсоткового спирту зросте до 175,96 гривень. Мінімальна роздрібна ціна на горілку і лікеро-горілчані вироби за 1 літр 100-відсоткового спирту зросте до 274,5 гривень.

Просимо звернути увагу платників на посилену відповідальність за порушення законодавства в сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. А саме, Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» у випадку оптової або роздрібної торгівлі коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни на такі напої, передбачено фінансову санкцію у вигляді штрафу - 100 відсотків вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін, але не менше 10000 гривень.

До 1 жовтня 2015 року діятимуть рахунки для зарахування надходжень авансових внесків з податку на прибуток

Головне управління ДФС у Чернігівській області повідомляє, що Міністерство фінансів України наказом від 20.07.2015 року № 651 затвердило Зміни до бюджетної класифікації у частині виключення кодів, передбачених для обліку надходжень авансових внесків з податку на прибуток.

Перехід органами Державної фіскальної служби на адміністрування податку на прибуток без використання кодів бюджетної класифікації, передбачених для обліку авансових внесків з податку на прибуток, потребує часу на реалізацію цих змін в інформаційній системі служби.

Державною казначейською службою України рахунки для зарахування до державного та місцевих бюджетів надходжень авансових внесків з податку на прибуток не будуть закриватися до 01.10.2015 року.

Враховуючи викладене, перерахування сум авансових внесків з податку на прибуток з терміном сплати у серпні 2015 року повинно здійснюватися платниками на діючі бюджетні рахунки за кодами бюджетної класифікації, передбаченими для обліку авансових внесків.

Особливості перерахування зайво зарахованих коштів з електронного рахунка платника

Головне управління ДФС у Чернігівській області повідомляє, що Державна фіскальна служба України надає роз’яснення щодо особливостей перерахування до бюджету чи на поточний рахунок платника податку зайво зарахованих коштів на електронний рахунок.

В рамках системи електронного адміністрування податку на додану вартість для платників податку передбачено механізм повернення суми коштів з електронного рахунку платника, відкритого в Казначействі для роботи в системі електронного адміністрування податку на додану вартість.

Цей механізм не розповсюджується на додатковий електронний рахунок, відкритий для сільськогосподарських підприємств, що обрали спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 Податкового кодексу України.

Так, відповідно до підпункту 200 1.6 статті 200 1 Податкового кодексу у разі, якщо на дату подання податкової декларації з ПДВ сума коштів на електронному рахунку платника податку перевищує суму, що підлягає перерахуванню до бюджету відповідно до поданої декларації, платник податку має право подати до контролюючого органу у складі такої податкової декларації заяву, відповідно до якої такі кошти підлягають перерахуванню:
а) або до бюджету в рахунок сплати податкових зобов'язань з податку;
б) або на поточний рахунок такого платника податку, реквізити якого платник зазначає в заяві, у сумі залишку коштів, що перевищує суму податкового боргу з податку та суму узгоджених податкових зобов'язань з податку.

Відповідно до пункту 21 1 Порядку електронного адміністрування ПДВ заява про перерахування зайво зарахованих коштів з електронного рахунку до бюджету або на поточний рахунок такого платника податку подається до контролюючого органу у складі податкової звітності з ПДВ.

Особливості перерахування зайво зарахованих коштів з електронного рахунка платника викладені в листі ДФС України від 26.08.2015р.

В обласній фіскальній службі провели «День відкритих дверей»

В переддень свята 1-го вересня Головне управління ДФС у Чернігівській області провело «День відкритих дверей» для дітей співробітників як Головного управління, так і Чернігівської Митниці.

Оскільки податківці переконані, що виховання сумлінності у сплаті податків слід починати з дитинства, цього разу на зустріч було запрошено дітей віком від шести до дванадцяти років.

Розпочався захід в селекторному залі. Дітей радо зустріла начальник ГУ ДФС у Чернігівській області Людмила Слаутіна. Вона розповіла про службу, чим на роботі займаються їх батьки, як проходять виробничі наради. Потім запросила діточок завітати до свого кабінету. Людмила Миколаївна показала своє робоче місце та пригостила дітлахів солодощами.

Далі була екскурсія по адмінбудівлі. Аби мати уяву як працюють батьки, діти відвідали їх робочі місця.

Цікавим було знайомство із підрозділами Податкової міліції. Дітям показали тир, де тренуються влучній стрільбі податкові міліціонери.

Була екскурсія і до музею податкової служби. Коротенько розповіли про історію її створення та ознайомили з експонатами музею.

Щоб дітки перепочили, їх завели і до актової зали. А водночас, провели вікторину на податкову тематику. Слід зазначити, що майбутні платники податків виявили обізнаність, завзято відповідали на запитання, за що отримували маленькі подаруночки.

Найбільше емоцій викликало у школярів знайомство з німецькою вівчаркою Найком, який служить на кордоні. «Найк пройшов відповідний курс навчання для того, щоб допомагати інспектору виявляти на кордоні наркотичні засоби й зброю» - розповів кінолог. Він також повідомив, що інспектор і собака - це кінологічна команда, яка працює на загальний результат. Найк продемонстрував дітям, як він справляється зі своїми обов’язками – швидко знайшов приховану ним, так звану, «закладку».

Завершення зустрічі було теж цікавим. Дітей пригостили смачним пирогом, фруктами, цукерками, а також вручили солодкі подарунки. Дітлахи залишали заклад з безліччю вражень та купою позитивних емоцій.

Про Центри обслуговування платників на Чернігівщині

ДФС України проводить системну роботу з удосконалення процесів обслуговування платників із застосуванням новітніх технологій, спрощення документообігу та процедур.
На сьогодні в Чернігівській області обслуговування платників здійснює 17 ЦОП. Податковими органами області щоденно опрацьовується близько 2-3 тисяч звернень щодо отримання адміністративних, інформаційних та консультаційних послуг, подання звітності тощо.

Серед адміністративних найбільш запитуваними є послуги з реєстрації реєстраторів розрахункових операцій, книг обліку розрахункових операцій, книг обліку доходів та книг обліку доходів і витрат, видачі свідоцтв про реєстрацію платника ПДВ та єдиного податку, довідок про відсутність заборгованості, карток платника податків, надання дозволів на відкриття та експлуатацію складів тимчасового зберігання та митних складів тощо.

Обслуговування платників податків проводиться через операційні віконця, яких на сьогодні функціонує 62 одиниці. Відведені окремі місця для платників, які обладнані комп'ютерною технікою з доступом до мережі Інтернет. У ЦОП ДПІ м. Чернігова встановлена система «Електронна черга», система «Інформаційний кіоск», яка також функціонує і у Прилуцькій ОДПІ.

Для оперативного реагування на проблемні питання, а також надання допомоги відвідувачам, у кожному Центрі обладнане місце консультанта-модератора, що здійснює координацію та контроль за своєчасним і якісним обслуговуванням платників податків.

День знань фіскальна служба Чернігівщини не оминула увагою

Перше вересня – початок нового навчального року. У цей день навчальні заклади Чернігівщини традиційно відкривають двері для своїх вихованців, їх батьків та гостей. Сьогодні до Чернігівського навчально-реабілітаційного Центру завітали начальник Головного управління ДФС у Чернігівській області Людмила Слаутіна, її заступники: Вадим Нечай та Олександр Марухленко.

В Центрі навчаються діти з вадами зору. Загалом, заклад налічує понад 100 вихованців, серед яких є діти-інваліди та діти позбавлені батьківського піклування. Крім вітань, навчальний заклад отримав подарунки.

Цьогоріч, свято першого дзвоника – несе у собі особливі відчуття. Багато учнів вбрані у вишиванки. Маючи при собі національно – патріотичну символіку, кожен з них знає про її походження, вагомість для себе, близьких та України.

Приємно усвідомлювати, що діти – це наше світле майбутнє. Тож побажаймо їм успіхів у навчанні та стати гідними патріотами своєї держави, освідченими людьми, здатними змінювати життя на краще.

Переглядів:235