24 вересня 2015

Увага! Нові рахунки для зарахування ЄСВ

Головне управління ДФС у Чернігівській області повідомляє, що з 15 вересня 2015 року вступають в дію нові рахунки для зарахування коштів, які підлягають розподілу за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Перелік відкритих в органах Казначейства України на ім’я органів ДФС України рахунків, розміщено на веб-сайті ГУ ДФС у Чернігівській області (ch.sfs.gov.ua) в розділі «Бюджетні рахунки».

На Чернігівщині послугами Центру сертифікації ключів найактивніше користуються приватні підприємці

Як повідомив начальник відділу реєстрації користувачів при Головному управлінні ДФС у Чернігівській області Олександр Кулик, найбільше до Центру сертифікації ключів звертаються приватні підприємці, кількість яких з початку 2015 року складає 4,3 тисячі осіб або майже 70 відсотків від загальної кількості клієнтів. Цим платникам безкоштовно надано електронні цифрові підписи (далі – ЕЦП) для подання звітності. Зазвичай процедура отримання ЕЦП займає не більше 20 хвилин на кожного клієнта.

Отже, підприємці Чернігівщини цінують власний час та впевнено орієнтуються у сучасних інтернет-технологіях, обираючи електронні сервіси ДФС. Ключі електронного підпису дають змогу надавати звітність в режимі он-лайн не лише до органів ДФС, а й до органів статистики та Пенсійного фонду України.

Для зручності майбутніх користувачів повідомляємо необхідний перелік документів, необхідних для отримання послуг ЕЦП фізичною особою – підприємцем (особисто):
• заповнена та підписана Реєстраційна картка (для фізичної особи/фізичної особи – підприємця) встановленого зразка у двох примірниках;
• копія паспорта підписувача (копії 1-2 сторінок або 3-6 за наявності відміток, та сторінка з відміткою про реєстрацію місця проживання) або паспорта громадянина України для виїзду за кордон з відміткою про постійне місце проживання в іноземній державі, засвідчена підписом власника;
• для іноземних громадян - копія посвідки на постійне (тимчасове) місце проживання, засвідчена підписом власника, або паспорт громадянина іншої країни з нотаріально засвідченим перекладом на українську мову;
• копія картки платника податків, засвідчена підписом власника. Якщо через релігійні переконання фізична особа відмовилась від реєстраційного номеру облікової картки платника податків, додатково подається копія сторінки паспорту з відміткою про таку відмову.

Додаткову інформацію для користувачів сервісу можна отримати на електронному ресурсі за адресою www.acskidd.gov.ua.

Важливі новації у звітності для сільгоспвиробників

ГУ ДФС у Чернігівській області звертає увагу сільгоспвиробників Чернігівщини на новації у справлянні податку та поданні декларацій платниками єдиного податку 4 групи.

Спочатку слід нагадати важливі зміни з січня 2015 року, коли фіксований сільськогосподарський податок було трансформовано в єдиний податок та зазначену категорію платників виділено в окрему четверту групу «спрощенців». Такі новації були передбачені Законом України від 28 грудня 2014 року №71-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України». Відповідно до п.п.295.9.2. п. 295.9 ст. 295 Податкового кодексу України платники єдиного податку четвертої групи повинні сплачувати податок щоквартально протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу.

На теперішній час платниками єдиного податку четвертої групи подано податкові декларації за формою, затвердженою наказом Міністерства доходів і зборів України від 30.12.2013 № 864 «Про затвердження форми Податкової декларації з фіксованого сільськогосподарського податку», і податкові зобов'язання на 2015 рік нараховуються помісячно. Як наслідок, в інтегрованій картці платника податку обліковуються податковий борг та умовно нараховані штрафні санкції.

Щоб привести у звітність відповідність до вимог законодавства, було прийнято наказ Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» (далі - наказ № 578) та зареєстровано у Міністерстві юстиції України 7 червня 2015 року за № 799/27244, яким затверджено форму податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи. Відповідно до п. 4 наказу № 578 цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

З огляду на викладене пропонується платниками єдиного податку четвертої групи:
– подати уточнюючі податкові декларації з фіксованого сільськогосподарського податку на 2015 рік (усіх декларацій, поданих у 2015 році) із заповненням розділу «нараховано до зменшення податкового зобов'язання», що унеможливить виникнення штучного податкового боргу та умовно нарахованих штрафних санкцій;
– подати «звітну» декларацію платника єдиного податку четвертої групи на 2015 рік за формою, затвердженою наказом № 578.

Граничний термін подання декларацій платника єдиного податку четвертої групи - до 10.10.2015.

Майже на 33 відсотки зменшилась кількість перевірок бізнесу Чернігівщини

В управлінні податкового та митного аудиту Головного управління ДФС у Чернігівській області повідомили, що протягом січня - серпня майже на 33 відсотки, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, зменшилась кількість перевірок платників податків - юридичних осіб.

З початку року фахівцями управління проведено всього 520 планових та позапланових документальних перевірок. За результатами перевірок донараховано сплатити до бюджету 86,2 млн. грн., з яких – 35,3 млн.грн. погашено в результаті застосування податкового компромісу, узгоджено податкових зобов’язань на 29,5 млн.грн.

З донарахованих сум за вісім місяців поточного року до бюджету вже надійшло 18,5 млн. грн.
Здійснюючи контроль за діяльністю збиткових підприємств у 2015 році, зменшено збитки на 4,5 млн.грн. Крім того, зменшено від'ємне значення різниці між сумою податкового зобов'язання та податкового кредиту з ПДВ на 2,8 млн.грн.

Переглядів:224