30 вересня 2015

Сплатіть податки своєчасно!

Добробут усіх громадян та держави в цілому залежить від своєчасної та рівномірної сплата податків, зборів та обов’язкових платежів. Своєчасно сплачені податки – це вчасно виплачені пенсії, стипендії, соціальні виплати, зарплата освітянам, працівникам сфери культури, медичним працівникам тощо.

Головне управління Державної фіскальної служби нагадує, що 30 вересня - останній день сплати податків і зборів, а саме:
- податку на додану вартість за серпень 2015 року;
- акцизного податку за серпень 2015 року;
- авансового внеску з податку на прибуток підприємств за вересень 2015 року;
- земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності (крім громадян) за серпень 2015 року;
- сплата податку на доходи фізичних осіб від оподаткування доходів, нарахованих у вигляді:
процентів на поточний або депозитний банківський рахунок;
процентів на вклади члена кредитної спилки;

Увага! Виробники тютюнових виробів здійснюють авансову сплату акцизного податку при придбанні марок акцизного податку в сумі, розрахованої з урахуванням мінімального акцизного податкового зобов'язання і сплати акцизного податку на тютюнові вироби ставок податку, діючих відповідно до норм Податкового кодексу України (пп. 222.1.2 п.222.1 ст. 222 цього Кодексу).

Операція «Рубіж-2015» поповнює бюджет

На Чернігівщині операція «Рубіж-2015 триває більше двох тижнів. Вона спрямована на профілактику та викриття порушень митного і податкового законодавства суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності.

Спільними робочими групами, до складу яких входять співробітники Чернігівської митниці, податкової міліції та прикордонного загону, в прикордонній смузі, а також на території митних постів проводяться перевірки вантажного автотранспорту щодо відповідності вантажу супровідним документам. Також здійснюється патрулювання так званої «зеленки», або неконтрольованих ділянок кордону з метою виявлення фактів його протиправного перетину.

За результатами проведених заходів складені 3 адміністративні протоколи про порушення митних правил, які полягають у недекларуванні товарів, що переміщувалися через митний кордон України. Товари на суму більше 4,5 млн. грн. вилучені до рішення суду.

Слід зазначити, що санкція статті 472 Митного кодексу України (недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення) передбачає штраф у розмірі 100 відсотків вартості цих товарів та їх конфіскацію.

За рахунок виявлення фактів заниження митної вартості імпортованих товарів та донарахування додаткових платежів поповнюється бюджет. З початку вересня митники забезпечили додаткове надходження до бюджету близько чверті мільйона гривень митних платежів.

Нелегальним працівникам на Чернігівщині допомагають офіційно оформитися

Податківці Чернігівщини систематично проводять заходи, спрямовані на упередження використання роботодавцями неоформленої найманої праці. У полі посиленої уваги - суб’єкти господарювання, які мають відповідні ризики. Приміром, певні види діяльності та обсяги робіт потребують додаткових трудових ресурсів, а роботодавці обходяться без найманих працівників. Аналізується податкова звітність таких суб’єктів господарювання, порівнюються обсяги виручки, види діяльності, опрацьовується інформація, яка надходить від інших органів влади.

Відтак, працівники податкової служби протягом січня-серпня посприяли в офіційному оформленні трудових відносин з 2245 найманими працівниками, до державної реєстрації залучено 791 особу. Завдяки проведенню комплексу заходів з початку року до бюджету додатково спрямовано 933 тисячі гривень податків.

Нині податківці значну увагу приділяють сільськогосподарським підприємствам, що наймають працівників збирати врожай. Приміром, фахівці Ніжинської ОДПІ провели відповідну роботу з місцевим підприємством, яке має значні земельні площі, засіяні сільськогосподарськими культурами. Однак офіційних працівників у нього незначна кількість. Після проведеної роз’яснювальної роботи підприємство додатково оформило трудові відносини з більш, ніж 20 працівниками і додатково сплатило до бюджету податок на доходи фізичних осіб та єдиний соціальний внесок.

Результативно провели роботу з сільгоспвиробниками і працівники Бахмацької ОДПІ. Лише один з фактів – сільськогосподарське фермерське господарство зі значними засіяними площами мало лише кількох офіційно найманих працівників. А тепер зареєструвало трудові відносини з більш, ніж 10 працівниками та сплатило, як і належить, до бюджету податки.

Податківці Чернігівщини повертають бюджету приховані гроші

Протягом січня-серпня податківці Чернігівщини перевірили 97 суб’єктів господарювання щодо своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати до бюджету податку на доходи фізичних осіб, а також щодо повноти нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування при виплаті заробітної плати та інших доходів громадянам.

Як повідомив начальник управління доходів і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Чернігівській області Андрій Шалигін, за результатами проведених перевірок донараховано майже 13 мільйонів гривень: 11,5 мільйона гривень - податку на доходи фізичних осіб та 1,4 мільйона гривень - єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Факти неперерахування, або несвоєчасного перерахування податку до бюджету виявлені під час 23 документальних перевірок. Нараховано до сплати 10 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб та 200 тисяч гривень єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Які документи необхідні юридичним особам для отримання електронного цифрового підпису

Як повідомив начальник відділу реєстрації користувачів при Головному управлінні ДФС у Чернігівській області Олександр Кулик, передбачений наступний перелік документів, необхідних для отримання послуг електронного цифрового підпису юридичною особою:

• заповнена та підписана Реєстраційна картка (для юридичної особи) встановленого зразка у двох примірниках;
• додаток до розділу 2 Реєстраційної картки (в разі одночасного отримання послуг ЕЦП для більш ніж двох осіб), у двох примірниках;
• оригінал статуту юридичної особи (засновницького договору, рішення про створення юридичної особи, яка діє на підставі модельного статуту) або його нотаріально засвідчена копія (надається виключно для ознайомлення);
• документи, що підтверджують повноваження керівника заявника (копія наказу про призначення, протокол загальних зборів засновників/учасників);
• копії документів, що підтверджують належність підписувача до юридичної особи та його повноваження (наказ про призначення на посаду або трудовий договір);
• копія дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства або службової картки (за наявності таких осіб);
• копія паспорта підписувача (копії 1-2 сторінок (3-6 за наявності відміток) та сторінка з відміткою про реєстрацію місця проживання) або паспорта громадянина України для виїзду за кордон з відміткою про постійне місце проживання в іноземній державі, засвідчена підписом власника;
• для іноземних громадян – копія посвідки на постійне (тимчасове) місце проживання, засвідчена підписом власника, або паспорт громадянина іншої країни із нотаріально засвідченим перекладом на українську мову;
• копія картки платника податків, засвідчена підписом власника (тільки для посадових осіб, які уповноважені на підписання звітності).
Якщо через релігійні переконання фізична особа відмовилась від реєстраційного номеру облікової картки платника податків, додатково подається копія сторінки паспорту з відміткою про таку відмову.

У разі неможливості особистої присутності заявника в АЦСК ІДД ДФС, він може бути представлений довіреною особою. У цьому випадку заявник надає довіреність, засвідчену підписом керівника підприємства з прикладенням його печатки або у разі відсутності печатки – нотаріально.

Копії та витяги, крім нотаріально засвідчених, засвідчуються підписом керівника юридичної особи та його печаткою. Використання факсимільного підпису не допускається. До розгляду не приймаються документи, які мають підчистки, дописки, закреслені слова, а також мають пошкодження, внаслідок чого їх текст неможливо прочитати.

Нагадуємо, що для зручності користувачів сервісу діє електронний ресурс за адресою www.acskidd.gov.ua.

З 1 вересня збільшився розмір мінімальної зарплати

З 1 вересня мінімальна заробітна плата становить 1378 гривень. Це передбачено Законом України від 17 вересня 2015 року № 704-VII «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік».

При цьому органам влади в межах власних коштів дозволено підвищувати зарплати понад розміри, визначені Кабміном. Це можна робити з урахуванням прийнятих станом на 1 вересня рішень та можливостей, наданих статтею 101 Бюджетного кодексу України.

Роботодавці нараховують єдиний внесок на суму нарахованої зарплати за видами виплат, які включають основну і додаткову зарплати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі у натуральній формі та суму винагороди фізичним особам за виконання робіт за цивільно-правовими договорами.

Якщо база нарахування єдиного внеску, а саме заробітна плата, лікарняні, декретні (крім винагороди за цивільно-правовими договорами), не перевищує розміру «мінімалки», то сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника. Ця норма застосовується, якщо найманий працівник перебував у трудових відносинах повний календарний місяць.

Нарахування єдиного внеску, виходячи з розміру мінімальної зарплати, не поширюється на сумісників, працівників-інвалідів та осіб, яким надана відпустка без збереження зарплати на період проведення АТО.

Фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, за вересень розраховують та сплачують за себе єдиний внесок, враховуючи вищезазначені зміни.

Порядок обліку нерезидентів змінено

Головне управління ДФС у Чернігівській області повідомляє, що Законом України від 17 липня 2015 року № 655-VIII „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків” (далі – Закон № 655) доповнено пункт 64.5 ст. 64 Податкового кодексу України нормою, відповідно до якої нерезидент береться на облік у контролюючому органі за місцезнаходженням відповідного об'єкта у разі отримання іноземною компанією або організацією майнових прав на нерухомість або землю в Україні, які підлягають оподаткуванню, якщо спосіб та цілі отримання цього майна не потребують створення такою компанією (організацією) відокремленого підрозділу або постійного представництва нерезидента в Україні.

Взяття нерезидента на облік у контролюючому органі за місцезнаходженням відповідного об'єкта після подання визначеного переліку документів:
заяви за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику;
копії витягу з торговельного, банківського або судового реєстру, виданого в країні реєстрації іноземної компанії, організації та легалізованого в установленому порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, що супроводжується нотаріально засвідченим перекладом українською мовою;
нотаріально засвідченої копії правовстановлювальних документів, якими підтверджується право власності на нерухомість або право власності чи користування земельною ділянкою, виданих та зареєстрованих на ім'я нерезидента уповноваженими органами України;
даних про представника платника податку.

Нагадуємо, що такі зміни запроваджено з 1 вересня 2015 року.

Зменшення податкового тиску: зміни в порядку нарахування пені та штрафних санкцій

Головне управління ДФС у Чернігівській області нагадує, що Законом України від 17 липня 2015 року № 655-VIII „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків” (далі – Закон № 655), який набрав чинності з 1 вересня 2015 року, були внесені важливі зміни до Податкового кодексу України (далі – Кодекс). Відтепер діє новий порядок нарахування пені при самостійному виявлені платником податку помилок та щодо штрафних (фінансових) санкцій.

Яким чином будуть здійснюється такі нарахування? Отже, завдяки доповненню ст. 129 Кодексу пунктом 129.9, у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податку помилок відповідно до статті 50 цього Кодексу пеня, передбачена цією статтею, не нараховується, якщо зміни до податкової звітності внесені протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, визначеного цим Кодексом.

Крім того, Закон № 655, тимчасово, до 31 грудня 2016 року включно, скасовує платникам податків, обсяг доходів та/або операцій яких за попередній (звітний) рік складав менше 20 млн. грн., штрафні (фінансові) санкції, нараховані на суму податкового зобов'язання, яку платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення в терміни, визначені цим Кодексом. Такі зміни передбачені завдяки доповненню підрозділу 10 розділу XX „Перехідні положення” Кодексу пунктом 35.

Нараховані штрафні (фінансові) санкції скасовуються протягом 10 днів з дня сплати такого податкового зобов'язання у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Зазначена норма не застосовується у разі повторного протягом року визначення контролюючим органом суми податкового зобов'язання з одного й того самого податку або збору. У разі скасування штрафної санкції відповідне сплачене податкове зобов'язання не підлягає подальшому оскарженню.

Мобілізовані підприємці-«єдинники» звільняються від сплати податку та подання звітності

Підприємці- «єдинники», які призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, під час особливого періоду, визначеного Законом України від 21 жовтня 1993 року № 3543-ХІІ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», на цей період звільняються, зокрема, від обов’язку нарахування, сплати податку, а також подання звітності з єдиного податку.

Підставою є заява самозайнятої особи та копія військового квитка або іншого документа, виданого відповідним державним органом. В цьому документі мають бути зазначені дані про призов особи на військову службу під час мобілізації, на особливий період. Подати довідку до контролюючого органу за місцем податкової реєстрації самозайнятої особи необхідно протягом 10 днів після демобілізації. Якщо така демобілізована самозайнята особа перебуває на лікуванні чи реабілітації, то заява і копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, подаються протягом 10 днів після закінчення лікування.

На Чернігівщині виявлено порушень митних правил на суму понад 26 мільйонів гривень

У зоні діяльності Чернігівської митниці ДФС протягом січня – серпня припинено 374 факти порушень митних правил. Найбільше вилучено промислових товарів, сировини й матеріалів на 23 млн. грн., транспортних засобів - 3 млн. грн., валютних цінностей - 43 тис. грн., продовольчих товарів і сільгосппродукції на 38 тис. грн. Вартість вилучених предметів становить 26,2 млн. грн., що на 21,6 млн. грн. більше, ніж в аналогічному періоді минулого року.

Начальник митниці Олександр Шавлак повідомив, що митницею направлено на розгляд до суду 257 справ на загальну суму понад 22 млн. грн. За результатами їх розгляду прийнято рішення про конфіскацію предметів правопорушень на суму 5,8 млн. грн., накладено штрафів на суму 5,6 млн. грн.

Безпосередньо митницею розглянуто 102 справи, накладено штрафів на суму 798 тис. грн. та стягнуто в дохід держави 563 тис. грн.

Переглядів:243