12 жовтня 2015

Якість розглянутих звернень формує думку громадян
про фіскальну службу

35 «гарячих» телефонних ліній з питань звернень громадян провели з початку року в органах Головного управління ДФС у Чернігівській області. Питання, порушені під час телефонного спілкування, стосувалися¬¬¬ роз’яснення норм Податкового кодексу, адміністрування ПДВ, військового збору та єдиного соціального внеску, оподаткування нерухомості, вимог до оформлення звернень та порядку їх розгляду фіскальною службою. Під час «гарячих» ліній надані відповіді на всі запитання та роз’яснення щодо розв’язання проблем.

Територіальні органи ГУ ДФС у Чернігівській області також провели 45 нарад, 60 семінарів, 58 економічних навчань, під час яких порушувалися питання розгляду звернень громадян. Адже своєчасний і якісний розгляд звернень, що надходять від громадян, є важливою складовою формування іміджу фіскальної служби.

Чим цікавляться під час особистих прийомів
у керівників фіскальної служби Чернігівщини

Керівники Державної фіскальної служби області протягом дев’яти місяців провели 167 прийомів за зверненнями громадян. Розглянуто 131 заяву та 36 пропозицій. Також проведено 30 виїзних прийомів громадян у територіальних громадах.

Як повідомили у відділі реєстрації платників та електронних сервісів, переважна більшість питань, що порушували громадяни під час особистих прийомів, стосувалася адміністрування ПДВ та акцизного податку (19,2%), порядку нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб (14,9%), контрольно-перевірочної роботи (13,1%), плати за землю (12,5%), місцевих податків та зборів (9,5%).

На особистий прийом до керівництва органів ДФС області завітали 96 підприємців, 54 робітники, 22 пенсіонери, 12 студентів, 10 безробітних, зверталися також селяни, державні службовці та колишні працівники ДФС.

В органах ДФС Чернігівщини затверджені графіки особистого прийому громадян, які розміщені на стендах у приміщеннях центрів обслуговування платників та на веб-сайтах.

За рахунок податку на доходи фізичних осіб сформовано майже 61 відсоток місцевих бюджетів Чернігівщини

За вересень до бюджетів усіх рівнів зібрано 377 млн.грн. податків, зборів та обов’язкових платежів, що контролюються ГУ ДФС у Чернігівській області, що на 68,8 відс. або на 154 млн.грн. більше, ніж у вересні минулого року. Зокрема, до місцевих бюджетів надійшло майже 170 млн.грн. – на 24 відсотки або на 33 млн. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року.

Як повідомила начальник координаційно-моніторингового управління Олена Пустовойт, найбільше сплачено податку на доходи фізичних осіб – 103 млн. грн. За рахунок нього сформовано майже 61 відсоток загальнообласної суми місцевих бюджетів.

Плата за землю поповнила місцеві бюджети на 26,7 млн.грн. Це у 1,3 рази або на 6 млн.грн. більше, ніж у вересні минулого року. У структурі загальних надходжень частка плати за землю становить близько 16 відсотків.

Акцизного податку від реалізації підакцизних товарів надійшло 15,8 млн.грн. Питома вага платежу в загальній сумі місцевих бюджетів склала більше 9 відсотків.
Надходження єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування склали 292 млн.грн. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 17,3 відсотка або на 43 млн.грн.

Варто зазначити, що протягом місяця забезпечувалися рівномірні надходження платежів до загального фонду Держбюджету – це дуже важливо для фінансування бюджетної сфери та соціальних програм.

Податкова міліція виявила фіктивність підприємства, яке нещодавно «прописалося» на Чернігівщині

Увагу оперативних працівників Головного управління ДФС у Чернігівській області привернуло одне з товариств, яке нещодавно перейшло на облік до Чернігівської області. Як повідомив начальник оперативного управління Павло Бойправ, за попереднім аналізом, проведеним фахівцями ГУ ДФС в області, підприємство мало ознаки, так званої «податкової ями». За незначний проміжок часу воно сформувало фіктивний податковий кредит з податку на додану вартість на суму понад 170 мільйонів гривень за нібито придбані товарно-матеріальні цінності та послуги з обслуговування свердловин.

Користувачі його послуг - підприємства реального сектору економіки Київської та Полтавської областей. В ході відпрацювання було встановлено місцезнаходження формального керівника товариства. Він повідомив, що не має відношення до діяльності цього підприємства і що його паспортні дані були викрадені невстановленими особами.

За цим фактом слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Чернігівській області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.205 Кримінального кодексу України – фіктивне підприємництво.
Триває досудове розслідування.

Податкові міліціонери Чернігівщини розповіли журналістам про свої здобутки

В Головному управлінні ДФС у Чернігівській області відбулася прес-конференція на тему: «Результати роботи податкової міліції». З журналістами зустрічалися перший заступник начальника ГУ ДФС у Чернігівській області Вадим Нечай, начальник оперативного управління Павло Бойправ та в.о. начальника слідчого управління фінансових розслідувань Валерій Блоха.

Перший заступник начальника ГУ ДФС у Чернігівській області Вадим Нечай розповів про резонансні факти, які останнім часом виявили податкові міліціонери та про те, як нині проводиться їх розслідування.

Протягом 9 місяців слідчим управлінням фінансових розслідувань розпочато 57 кримінальних проваджень, з яких 24 - тяжкі правопорушення. За результатами проведеного досудового розслідування у поточному році до суду направлені обвинувальні акти по 10 кримінальних провадженнях, що більше від рівня минулого року на 43%.

По закінчених кримінальних провадженнях сума нанесених державі збитків склала 9 мільйонів гривень, з яких відшкодовано майже 1 мільйон гривень. З метою забезпечення відшкодування збитків, по закінченим провадженням, слідчими накладено арешти на майно на суму 5 мільйонів гривень. Крім того, по кримінальних провадженнях, по яких триває досудове розслідування, додатково накладено арешти на майно на суму 2 мільйони гривень.

У взаємодії із працівниками Служби безпеки України та прокуратури ліквідовано «конвертаційний центр» із загальним обсягом «проконвертованих» протягом 2014-2015 років коштів у сумі 150 млн. грн.

Протягом поточного року упереджено 11 спроб незаконного формування бюджетного відшкодування ПДВ на суму понад 24 мільйони гривень. За фактами незаконної заявки до відшкодування ПДВ до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені відомості про вчинення 5 кримінальних правопорушень.

У напрямку боротьби з розкраданням бюджетних коштів і їх легалізації, у сфері державних закупівель зареєстровано 10 кримінальних правопорушень. Сума збитків по них склала майже 5 мільйонів гривень.

По лінії боротьби з незаконним обігом підакцизних товарів: обліковано 9 кримінальних проваджень, із незаконного обігу вилучено товарів підакцизної групи на суму понад 25 млн.грн., викрито діяльність 3 незаконних виробництв підакцизних товарів.

Серед пріоритетних напрямків роботи податкової міліції – виявлення зловживань на ринку підакцизної продукції, боротьба зі схемним податковим кредитом з ПДВ, ліквідація схем мінімізації, викриття надання транзитно-конвертаційних послуг, а також направлення відповідних матеріалів до суду та їх супроводження. Нині тривають операції «Акциз-2015», «Нафтопродукт-2015, «Розшук-2015» та «Рубіж-2015» .

Перший заступник начальника ГУ ДФС у Чернігівській області Вадим Нечай також розповів, що днями 11 працівників податкової міліції повернулися із зони АТО. Протягом майже трьох місяців вони несли службу на контрольних пунктах пропуску та у складі мобільних груп з патрулювання лінії розмежування у Донецькій області. За мужність, патріотизм та відданість Батьківщині троє з них відзначені нагородами і всім вручені Подяки від керівництва Головного управління ДФС у Чернігівській області.

Учасники прес-конференції відповіли на всі запитання журналістів.

При оформленні вантажу Чернігівські митники виявили незадеклароване обладнання

У рамках операції «Рубіж» співробітники Чернігівської митниці ДФС виявили порушення митного законодавства при оформленні обладнання для виробництва пластикових виробів.
Виробниче обладнання ввозилось з Китаю на адресу однієї з чернігівських фірм. Оформлення вантажу здійснювалось на митному посту «Прилуки». За документами, які декларант фірми надав до митного оформлення, вантаж значився як «Екструзійна лінія у розібраному стані модель JC-EPE 135-90Квт» вартістю 35000 доларів США.

За результатами аналізу даної поставки у співробітників митниці виникли обґрунтовані сумніви щодо достовірності декларування даного товару та його митної вартості. В результаті проведених оглядів митниками було виявлено, що маркування заявлене у митній декларації не відповідає маркуванню на товарі, а також, що фактично імпортовані товари складаються не тільки з екструзійної лінії по виробництву спіненого листа (трубки, джгута), а й з інших агрегатів. Незадекларованими виявилися 3 виробничі машини: для ламінації, для різки та гранулятор. Відповідно до інформації, розміщеної на офіційному сайті виробника, кожна з ввезених машин здатна виробляти готову продукцію окремого виду, незалежно одна від одної.

Зазначені дії мають ознаки порушення, передбаченого ст. 472 Митного кодексу України «Недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення». Співробітниками митниці складено протокол про порушення митних правил. Вартість вантажу буде встановлена додатково. Товар вилучено до рішення суду.

На Чернігівщині з початку року виявлено 52 факти незаконного переміщення через кордон небезпечних речовин

Протягом січня-вересня співробітниками Чернігівської митниці ДФС виявлено та зафіксовано 52 факти незаконного переміщення речовин, які можуть бути визнані та віднесені до наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів або фальсифікованих лікарських засобів.

За даними фактами до правоохоронних органів направлено 33 повідомлення про протиправні діяння, що містять ознаки злочину, передбаченого ст.305 Кримінального кодексу України. Вилучено речовини, що мають ознаки: марихуани - понад 1 кг, гашишу - 56 кг, героїну - 225 г, метамфетаміну – 825 г, а також метадон, амфетамін та ацетильований опій.

Працівниками митниці складено 19 протоколів про порушення митних правил за ознаками статей 471 та 472 Митного кодексу України, у яких вилучено 13 капсул наркотичного засобу «Трамадол», понад 400 таблеток психотропних засобів та 52 г «Калія перманганату».

Набули чинності зміни у провадженні митної брокерської діяльності

У вересні набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 04.08.2015 р. № 693 «Про діяльність митних брокерів», яким затверджено Порядок подання та розгляду заяв і надання дозволу на провадження митної брокерської діяльності та контролю за нею.

Також даним наказом затверджено:
форму заяви про надання/переоформлення дозволу на провадження митної брокерської діяльності;
форму заяви про анулювання/зупинення дії дозволу на провадження митної брокерської діяльності;
форму Витягу з реєстру митних брокерів.

Детальніше ознайомитись зі змістом документа можна на офіційному веб-порталі ДФС України у розділі «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу.

Чи легальний касовий апарат можна перевірити за фіскальним чеком

Державна фіскальна служба України запровадила новий електронний сервіс. Скориставшись ним, можна дізнатися чи зареєстрований конкретний реєстратор розрахункових операцій в органах ДФС.

За отриманим фіскальним чеком можна дізнатися про фіскальні номери РРО, найменування суб’єкта господарювання, дату реєстрації, номер останньої книги обліку розрахункових операцій тощо.

А на офіційному веб-порталі ДФС України в розділах «Інформація про РРО» та «Інформація про КОР» перевірити – чи зареєстрований реєстратор розрахункових операцій, тобто чи він легальний.

Протягом 9 місяців митний кордон на Чернігівщині перетнули близько 2 мільйонів громадян

За статистичними даними основних показників діяльності Чернігівської митниці ДФС через пункти пропуску на Чернігівщині протягом січня-вересня прослідувало 1977 тисяч громадян. Співробітники митних постів здійснили пропуск через кордон 544 тисячі одиниць транспортних засобів та 2796 тисяч тонн вантажів.

До підрозділів митного оформлення подано 37354 декларацій, понад 11 тисяч з яких у режимі експорту та 16,8 тисяч - у режимі імпорту. Зовнішньоекономічні операції здійснювали 719 суб’єктів, з яких 427 перебувають на обліку у Чернігівській митниці та 292 – на обліку в інших митницях.

Серед основних товарів, що експортувалися з початку року були шпалери, сигарети з фільтром із тютюну, заготовки для взуття, пиломатеріали, молоко згущене з цукром, багатожильний провід, сигаретні фільтри, кондитерські вироби, солод.

Основу імпорту товарів склали міндобрива, система мостових кранів, тютюн, нафтопродукти, тракторокомплекти, шини, сигаретні фільтри.

Розмір мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму змінено

З 01.09.2015 року розмір мінімальної заробітної плати становить 1378 грн., а прожиткового мінімуму:
- на одну особу в розрахунку на місяць - 1330 грн.;
- для дітей віком до 6 років - 1167 грн.;
- для дітей віком від 6 до 18 років - 1 455 грн.;
- для працездатних осіб - 1378 грн.;
- для осіб, які втратили працездатність - 1074 грн..

Кількість перевірок фіскальною службою зменшилася майже на третину

Протягом січня-вересня поточного року підрозділами податкового аудиту області здійснено 572 перевірки суб’єктів господарювання. В порівнянні з відповідним періодом 2014 року їх кількість зменшилась на 31,3 відсотки.

За результатами проведених перевірок до бюджету донараховано 93,2 млн.грн., з них: узгоджено 32,8 млн.грн. податків, погашено донарахованих грошових зобов'язань за результатами застосування податкового компромісу 35,3 млн.грн.

За підсумками січня-вересня поточного року надійшло до бюджету донарахованих сум в розмірі 20,2 млн.грн., що на 0,5 млн.грн. більше ніж в минулому році.

Здійснюючи контроль за діяльністю збиткових підприємств в 2015 році зменшено збитки на 23,7 млн.грн. Крім того, зменшено від'ємне значення різниці між сумою податкового зобов'язання та податкового кредиту з ПДВ на 2,8 млн.грн.

Прийняли працівника на роботу – відразу повідомляйте орган фіскальної служби

Кодексом законів про працю України передбачено, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу. До початку роботи працівника інформація про його зарахування має бути подана до органу Державної фіскальної служби.

Згідно з Постановою КМУ від 17.06.2015 № 413, повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх, як платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, за встановленою формою до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

У випадку прийняття керівника на новостворене підприємство, установу, організацію повідомлення про прийняття працівника на роботу до територіальних органів Державної фіскальної служби має бути підписано особою, яка визначена внутрішніми документами підприємства, установи, організації або установчими документами.

Переглядів:248