27 січня 2016

Виплачувати офіційно заробітну плату стало вигідно: з 1 січня суттєво зменшено ставку ЄСВ для підприємців

Виплата заробітної плати у „конвертах” – тягар сучасності, який несе за собою багато негараздів як країні так і кожному з нас. Нелегальна заробітна плата послаблює соціальний захист працівників, зменшує надходження до бюджетів та державних соціальних фондів. Cаме тому з нового року внесено зміни до податкового законодавства, які заохочують роботодавців до легалізації праці найманих працівників.

А саме, з 1 січня 2016 року фізособи-підприємці та ті, хто провадять незалежну професійну діяльність, сплачують ЄСВ за ставкою 22%. Це передбачено Законом України від 24 грудня 2015 року № 909 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році».

Отже, базу нарахування ЄСВ платники визначають так:
- фізособи-підприємці, що перебувають на спрощеній системі оподаткування (крім пенсіонерів за віком та інвалідів, які отримують пенсію чи соціальну допомогу) самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ (34 450 грн) і не менше за розмір мінімального страхового внеску (з 1 січня 2016 року – 303,16 грн (1378 грн х 22%);
- фізичні особи-підприємці, що перебувають на загальній системі оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, нараховують ЄСВ тільки за місяці, у яких вони отримали дохід (прибуток) у межах максимальної величини й не менше розміру мінімального страхового внеску. У тих місяцях, у яких вони не отримали доходу, вони мають право визначити базу нарахування ЄСВ з дотриманням мінімального й максимального її розміру.

Також дуже важливо, щоб громадяни усвідомили, що їх згода отримувати зарплату „в конвертах” позбавляє їх соціального захисту. Адже пенсію вони матимуть тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати.

Звертаємося до роботодавців підтримати ідею легалізації заробітної плати та робочих місць. Це захистить ваш бізнес від неконкурентних умов, а працівників - від негативних наслідків.

До уваги платників ЄСВ: змінено термін сплати сум пені та штрафів

З 1 січня 2016 року набрав чинності Закон України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», яким, зокрема, внесено зміни щодо термінів сплати сум пені та штрафів платниками єдиного соціального внеску.

Згідно із внесеними змінами суми пені та штрафів, що передбачені Законом № 2464, підлягають сплаті платником єдиного внеску протягом десяти календарних днів після надходження відповідного рішення, винесеного територіальним органом фіскальної служби.

Враховуючи викладене, термін сплати по рішеннях, винесених територіальним органом ДФС до 31.12.2015 включно, становитиме 10 робочих днів, а по рішеннях винесених з 01.01.2016,- 10 календарних днів.

До приведення Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у відповідність до норм Закону № 2464, існуватиме певна суперечність норм Інструкції нормам Закону в частині сплати штрафів та пені платниками єдиного внеску.

Однак, слід користуватися листом Міністерства юстиції України від 30.01,2009 № Н-35267-18, яким надано роз'яснення що у разі суперечності норм підзаконного акта нормам закону слід застосовувати норми закону, оскільки він має вищу юридичну силу.

Змінено умови перебування СПД - фізичних осіб на спрощеній системі оподаткування

1 січня 2016 року набрав чинності Закон України від 24 грудня 2015 р. № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році», яким змінено умови перебування суб'єктів господарювання на спрощеній системі оподаткування, ставки єдиного податку та єдиного внеску.

Зокрема, зменшено з 20 млн. грн. до 5 млн. грн. обсяг доходу протягом календарного року для фізичних осіб – підприємців, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування та є платниками третьої групи. Тобто, з 1 січня 2016 року суб’єкти господарювання-фізичні особи, обсяг доходу яких у 2015 році перевищив 5 млн. гривень, втратили право перебувати на спрощеній системі оподаткування, оскільки такі платники не відповідають вимогам, встановленим главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV Податкового кодексу України щодо застосування спрощеної системи оподаткування.

Отже, вказана категорія фізичних осіб-підприємців з 1 січня 2016 року зобов’язана зі спрощеної системи оподаткування перейти на загальну. Заява щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування повинна бути подана з урахуванням норм п. 293.8 ст. 293 ПКУ не пізніше 20 січня 2016 року.

Також повідомляємо про зміну відсоткових ставок єдиного податку для платників третьої групи, які з 1 січня 2016 року встановлені у розмірі:
3% доходу – у разі сплати податку на додану вартість;
5% доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

При цьому фізичні особи-підприємці-платники єдиного податку третьої групи сплачують єдиний податок з доходів, отриманих протягом 2015 року, за ставками, що застосовувались до 1 січня 2016 року (2% доходу – у разі сплати податку на додану вартість, 4% доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку). Звертаємо увагу, що у разі отримання у 2015 році доходу понад 20 млн грн, до суми перевищення застосовується ставка 15% (п. 293.8 ст. 293 ПКУ).

Переглядів:218