02 лютого 2016

Перевезення на приміських і міжміських маршрутах пільгових категорій пасажирів

05 січня 2016 року проведені загальні збори автоперевізників Чернігівської області про встановлення кількості пільгових категорій пасажирів перевезення на приміських і міжміських внутрішньообласних маршрутах області.

Законом України «Про державний бюджет України на 2016 рік» не передбачено відшкодування витрат автоперевізникам, пов'язаних з перевезенням пільгових категорій громадян, як це було в 2015 році, також законодавчо не врегульовано передачу органам місцевого самоврядування функцій відшкодування витрат автоперевізникам за перевезення пільгових категорій населення. Органи місцевого самоврядування позбавлені права відшкодовувати збитки автоперевізників за перевезення пільгових категорій громадян, які передбачені в чисельних соціальних законах.

Керівництво органів громадських організацій звертались до керівництва області та м. Чернігова, та надавали інформацію про неврегульованість перевезення соціально-незахищених верств населення, та відповідної компенсації за їх перевезення, як це передбачено в чинному законодавстві.

На жаль, на сьогодні ситуація не врегульована. Автоперевізники пасажирів не мають економічної можливості без відповідної компенсації із бюджетів перевозити безоплатно всі пільгові категорії населення.

Офіційні автоперевізники області, знаходячись в критичному економічному стані, розуміючи свою соціальну роль в суспільстві, економічний стан соціально-незахищених верств населення, беруть на себе зобов'язання здійснювати з 15 січня 2016 року безоплатне перевезення двох пільгових категорій населення - учасників бойових дій та членів родин загиблих учасників АТО.

Автоперевізники області тимчасово припиняють перевезення пільгових категорій громадян, крім учасників бойових дій та членів родин загиблих учасників АТО, до вирішення питань на законодавчому рівні відшкодування перевізникам витрат за перевезення пільгових категорій громадян.

Асоціацією підприємств автомобільного транспорту «Чернігівтрансавто» за відкритим зверненням автоперевізників області винесено Рішення про встановлення кількості пільгових категорій пасажирів перевезення на приміських і міжміських внутрішньообласних маршрутах області, де рекомендовано автоперевізникам пасажирів в області тимчасово припинити перевезення пільгових категорій громадян до законодавчого вирішення питань відшкодування з бюджету перевізникам витрат за перевезення пільгових категорій громадян. З метою захисту деяких соціально-вразливих верств населення взяти зобов’язання з 15 січня 2016 року перевозити безкоштовно дві пільгові категорії громадян:
- учасників бойових дій;
- членів родин загиблих учасників АТО.

Переглядів:228