12 липня 2016

До уваги громадян - власників житлової (нежитлової) нерухомості

Фіскальна служба області нагадує, що цього року громадяни сплачуватимуть податок за нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, яке було у їх власності у минулому році. Платники подату – це фізичні та юридичні особи, що є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості (відповідно до статті 266 Податкового кодексу України).

Якщо об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості перебувають у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб, Кодексом визначено платників податку таким чином:
- якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;
- якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;
- якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.

Пунктом 266.4 статті 266 Податкового кодексу України передбачено пільги зі сплати податку.

Водночас, пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об’єктів житлової нерухомості, для фізичних осіб не надаються на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Тобто, якщо фізична особа – власник об’єкта житлової нерухомості протягом кількох місяців звітного року здавала об’єкт житлової нерухомості в оренду, пільга зі сплати податку на такий об’єкт не застосовується починаючи з того місяця, в якому фактично об’єкт здавався в оренду та до кінця місяця, в якому припинено здачу в оренду такого об’єкта.

Власники житлової нерухомості, які отримали від податкової інспекції податкове повідомлення – рішення, повинні сплатити податок протягом 60 днів із дня його вручення.. Сума та реквізити зазначені у такому повідомленні.

Головне управління ДФС у Чернігівській області

Податкові зобов’язання за поданими деклараціями про доходи необхідно сплатити до 1 серпня

Ніжинська ОДПІ нагадує, що згідно з нормами Податкового кодексу України, кожна фізична особа, яка задекларувала доходи під час проведення кампанії декларування доходів, отриманих протягом минулого року, зобов’язана самостійно до 1 серпня сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

Отже, податкові зобов’язання зі сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору необхідно сплатити не пізніше 31 липня 2016 року.

При цьому Ніжинська ОДПІ звертає увагу на те, що якщо платник податків з будь-яких причин не встиг цьогоріч задекларувати доходи, отримані впродовж 2015 року до кінцевого терміну подання – 4 травня 2016 року, він може це зробити до 01.08.2016 року з мінімальними фінансовими санкціями, зокрема:
• відповідно до п. 120.1 Податкового кодексу, - штраф у розмірі 170 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання;
• згідно зі ст. 164-1 Кодексу України про адмінправопорушення - неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 н.м.д.г. (від 51 грн до 136 грн).

У разі неподання декларації та несплати до 01.08.2016 року податкового зобов’язання, окрім зазначеної вище відповідальності будуть проведені перевірки, донараховані податки та застосовані штрафні санкції в розмірі 25 %.

Ніжинська ОДПІ

Переглядів:200