18 липня 2016

За півроку платники Чернігівщини спрямували для української армії понад 94 млн. гривень

Протягом I півріччя поточного року задля зміцнення національної армії з доходів мешканців Чернігівщини спрямовано до держбюджету 94,2 млн.грн. військового збору. Сума збору суттєво перевищує минулорічний показник. За аналогічний період 2015 року було зібрано 69,3 млн.грн. Про це повідомляють в управлінні податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС у Чернігівській області.

За червень військового збору надійшло 18,9 млн.грн., що на 4,7 млн. грн. більше фактичних надходжень червня 2015 року.

В області налічується 19,8 тис. суб’єктів господарювання - податкових агентів, які перераховують військовий збір. Найбільшу питому вагу надходжень збору забезпечують податкові агенти, які перебувають на обліку в Чернігівській та Прилуцькій ОДПІ.

ГУ ДФС у Чернігівській області нагадує, що сплата військового збору обов’язкова у випадку, коли виникає податкове зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб. Це слід пам’ятати працедавцям та іншим податковим агентам, яких закон зобов’язує нараховувати і сплачувати відповідні податкові платежі.

Головне управління ДФС у Чернігівській області

На Чернігівщині малий та середній бізнес забезпечив у І півріччі 2016 року майже половину доходів місцевих бюджетів

До місцевих бюджетів усіх рівнів у І півріччі 2016 року платниками сплачено 1 млрд. 360 млн. грн. податків і зборів, що контролюються Державною фіскальною службою.

У Головному управлінні ДФС у Чернігівській області повідомили, що, як і раніше, значну роль у формуванні доходів територіальних громад відіграють суб’єкти малого та середнього підприємництва. Вони забезпечують майже половину усіх надходжень - 647,2 млн. гривень.

Від представників малого бізнесу до місцевих бюджетів надійшло 327,6 млн. гривень, з яких 191,1 млн. грн. сплачено юридичними особами та 136,5 млн. грн. – підприємцями та самозайнятими особами. У порівнянні до відповідного періоду минулого року вклад малого бізнесу у наповнення бюджетів територіальних громад зріс з 19,3 до 24,1 відс., сума сплачених податків збільшилась у 1,9 рази або на 154,8 млн. гривень. Таке збільшення надходжень зумовлене змінами у законодавстві щодо зростання рівня мінімальної заробітної плати та ставок окремих податків і зборів.

Вагому частину надходжень до місцевих бюджетів суб’єкти малого підприємництва забезпечують у Коропському районі (39,6 відс.), Сосницькому (34,2 відс.), Менському районі (33,9 відс.), Новгород-Сіверському (30,2 відс.). У містах обласного значення частка доходів становить близько 25 відс.: у Чернігові – 27,8 відс. (сплачено майже 135 млн. грн.), Ніжині – 25,8 відс. (19,7 млн. грн.), Новгород Сіверську – 23,6 відс. (3,5 млн. грн.), Прилуках – 19,7 відс. (19,5 млн. грн.).

Суб’єктами господарювання середнього підприємництва до місцевих бюджетів у І півріччі поточного року сплачено 319,6 млн. грн. або 23,5 відс. загальної суми надходжень. Відповідно до минулорічного рівня вклад у наповнення бюджетів не змінився, а сума сплачених податків збільшилася у півтора рази або на 106 млн. гривень.

Близько половини надходжень до бюджетів територіальних громад такі платники забезпечують у Срібнянському районі (59,5 відс.), Ічнянському (50,9 відс.), Новгород-Сіверському (45,5 відс.), Семенівському (45,4 відс.), Ріпкинському (44,5 відс.). Середній бізнес Чернігова сплатив до міського бюджету у січні-червні 77 млн. грн. і забезпечив 16 відс. бюджетних призначень.

Головне управління ДФС у Чернігівській області

На Чернігівщині протягом півріччя виявили порушень митних правил на 19,6 млн. гривень

Про це повідомили в управлінні боротьби з митними правопорушення Чернігівської митниці ДФС.

Протягом січня-червня 2016 року за фактами порушень митного законодавства митницею складено 315 проколів загальною вартістю предметів 19,6 млн. гривень. За кількістю справ переважають порушення, пов’язані з недоставленням товарів, транспортних засобів комерційного призначення та документів до митниці призначення, видача їх без органу або втрата (ст. 470 Митного кодексу України), порушення порядку проходження митного контролю у зонах (коридорах) спрощеного митного контролю (ст. 471) та недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення (ст. 472).

Основні категорії предметів, що стали об’єктами порушень митних правил: промислові товари, сировина й матеріали, продовольчі товари і сільгосппродукція, національна та іноземна валюта, транспортні засоби.

За цей же період працівники митниці направили до правоохоронних органів 48 повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень, що стосувалися незаконного переміщення через кордон наркотичних засобів, старовинних предметів, засобів негласного отримання інформації та оборони.

Головне управління ДФС у Чернігівській області

Обсяг експортно-імпортних операцій на Чернігівщині склав більше 14 млрд. гривень

За статистичними даними Чернігівської митниці ДФС протягом І півріччя у зоні діяльності митниці через кордон прослідувало 1,1 млн. громадян, пропущено 313 тис. транспортних засобів та 1,8 млн. тонн вантажів.

Загальний зовнішньоторговельний баланс експортно-імпортних операцій у зоні діяльності Чернігівської митниці ДФС (за фактурною вартістю товарів) з початку року складає 14 035,89 млн. грн., з них експорт - 3 717,50 млн. грн. та імпорт – 10 318,38 млн. грн. За вартісними показниками це на 33 відс. та за ваговими - на 24 відс. більше, ніж за відповідний період минулого року.

На ряду збільшення обсягів імпортних операцій – на 41 відс. за вартісними показниками та на 40 відс. - за ваговими, простежується тенденція до збільшення обсягів експорту за вартісними показниками на 17 відс. та зниження за ваговими - на 11 відсотків.

Найбільшу питому вагу у загальному товарообігу імпорту становлять міндобрива, тютюн, вироби з чорних металів, сигарети з фільтром, ацетатний джгут. Основу експорту товарів складають шпалери, сигарети з фільтром із тютюну, заготовки верхньої частини взуття, молоко згущене з цукром, лісоматеріали та багатожильний провід.

Головне управління ДФС у Чернігівській області

Платники податків дали позитивну оцінку якості послуг, наданих фіскальними органами

З метою вивчення думки громадськості щодо діяльності Центрів обслуговування платників, фіскальними органами області проводиться анкетування.

За інформацією відділу обслуговування платників Головного управління ДФС у Чернігівській області, відвідувачі Центрів обслуговування платників, що протягом червня звертались з метою подання звітності, отримання адміністративних, інформаційних послуг та за консультаціями, дали позитивну оцінку роботі Центрів, а також підтвердили оперативність реагування податківців на зауваження та пропозиції.

Загалом, за червень поточного року відвідувачі залишили 66576 позитивних відповідей на поставлені питання. Скаржитись на неправомірні дії працівників ЦОП та якість наданих ними послуг платникам, які опитані протягом червня, не доводилось.

Респонденти задоволені електронними сервісами, наявністю зручних засобів для комунікації та графіком роботи. Обслуговування у ЦОП платники визнали оперативним та якісним.

Головне управління ДФС у Чернігівській області

Податкові зобов’язання з ПДФО та військового збору необхідно сплатити до 1 серпня

За результатами звітного податкового року 16,8 тис. громадян області задекларували доходи, отримані протягом 2015 року. В деклараціях визначені податкові зобов’язання як з податку на доходи фізичних осіб, так і з військового збору.

Головне управління ДФС у Чернігівській області нагадує, що відповідно до Податкового кодексу України, громадяни, які подали декларацію про доходи, отримані впродовж минулого року, повинні самостійно до 1 серпня сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в такій податковій декларації.

Звертаємо увагу, що подати декларацію про свої доходи за минулий рік з метою отримання податкової знижки, можна впродовж усього 2016 року. Тобто громадяни мають право повернути частину суми податку на доходи фізичних осіб, сплаченої з їх заробітної плати в минулому році.

Нагадаємо, що таке право мають платники податку на доходи фізичних осіб, які в 2015 році отримували дохід у вигляді заробітної плати та сплачували протягом року за навчання закладам освіти за себе або членів сім’ї першого ступеня споріднення, проценти за іпотечним житловим кредитом та інші витрати, зазначені в статті 166 Податкового кодексу.

Зауважимо, що понесені витрати обов‘язково слід підтвердити відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів тощо.

Для отримання податкової знижки необхідно звернутись до податкової інспекції за місцем проживання (реєстрації в паспорті).

Головне управління ДФС у Чернігівській області

Про надання органами ДФС області комплексу адміністративних, консультативних та інформаційних послуг

За січень – червень поточного року платникам надано 367,2 тис. таких послуг та електронних сервісів.

Із загальної кількості адміністративних послуг – 67 відсотків (247,7 тис.) надано Центрами обслуговування платників. За інформацією відділу обслуговування платників, найбільш популярною була послуга видачі картки платника податків. Нею скористалися понад 18,7 тис. осіб. На другому місці послуга з реєстрації книг обліку розрахункових операцій – 3,7 тис. послуг.

Також, значну кількість було надано наступних послуг: витягу з реєстру платника єдиного податку – 2,9 тис., реєстрація книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат платникам єдиного податку – 2,4 тис., видача ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями – 1,5 тис., видача довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, що контролюються органами фіскальної служби та реєстрація платника єдиного податку – по 1,0 тис., видача ліцензії на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами – 1,1 тис.

Головне управління ДФС у Чернігівській області

Протягом півріччя відділом внутрішньої безпеки ДФС у Чернігівській області проведено 45 службових розслідувань та перевірок

З метою упередження можливих корупційних проявів серед співробітників фіскальних органів Чернігівської області здійснюється комплекс заходів, серед яких вагоме місце відводиться профілактичній роботі.

У відділі внутрішньої безпеки ГУ ДФС в області повідомили, що протягом І півріччя ними проведено низку профілактичних заходів. Це профілактичні бесіди з керівниками підрозділів та співробітниками, використання можливостей засобів масової інформації для інформування населення щодо звернень при наявності відповідної інформації безпосередньо до відділу внутрішньої безпеки та інші. А нещодавно проведено «гарячу» телефонну лінію, що була присвячена питанню протидії корупції в податкових та митних органах. На зв’язку з мешканцями області перебував начальник відділу Олексій Мисенко, який закликав громадян не бути сторонніми спостерігачами у даному надважливому питанні. Ще раз нагадав номери телефонів та адресу, за якими можна терміново повідомити інформацію щодо можливих правопорушень. Це номер телефону «Довіри» - /0462/ 668-522 та Viber +380632346905. Адреса для звернень: м. Чернігів, вул. Реміснича, буд. 11 (к. 208).

Протягом січня-червня співробітниками відділу проведено 45 службових розслідувань та перевірок. За їх результатами 6 матеріалів скеровано до правоохоронних органів для прийняття рішення. Крім того, на адресу керівництва територіальних фіскальних органів направлено 25 подань та застосовано заходи реагування до 21 посадової особи, 2 особи звільнено з органів ДФС. До дисциплінарної відповідальності притягнуто 15 посадовців, а 2 особам винесено офіційне застереження.

Головне управління ДФС у Чернігівській області

Щодо повернення платникам помилково або надміру сплачених коштів

У Головному управлінні ДФС у Чернігівській області пояснили як має діяти платник податків у випадку помилкового або надмірного перерахування ним коштів на бюджетні рахунки.

Отже, у разі якщо платник податків сплатив кошти на бюджетні рахунки помилково чи надміру, то протягом трьох років з дня такої сплати він може скористатися правом на повернення цих коштів на свій рахунок або ж перерахувати їх у рахунок погашення грошових зобов’язань, що виникли по інших податках. Порядок такого повернення визначається статтею 43 Податкового кодексу України.

Щоб повернути чи перерахувати такі кошти, платник повинен звернутися до податкового органу з заявою, написаною в довільній формі. У цій заяві необхідно вказати суму та напрям повернення коштів (на поточний рахунок або ж в погашення грошових зобов’язань з інших платежів).

У разі наявності у платника податкового боргу повернення помилково та/або надміру сплачених сум проводиться лише після повного погашення такого боргу платником податків.

Варто зазначити, що у 2016 році із введенням системи електронного адміністрування ПДВ повертати надміру сплачені кошти із цього податку дозволяється лише на електронні рахунки, відкриті платникам Державною казначейською службою України.

Так, за заявами платників у 2015 році на рахунки було повернуто 39,7 млн. грн. помилково (надміру) сплачених коштів та 23,8 млн. грн. було перераховано в рахунок інших платежів. А за І півріччя 2016 року 8,5 млн. грн. було повернуто на рахунки платників, 3,2 млн. грн. – на електронні рахунки та 19,4 млн. грн. – в рахунок погашення грошових зобов’язань з інших платежів.

Головне управління ДФС у Чернігівській області

Протягом червня Чернігівською митницею ДФС до Держбюджету перераховано 378,3 млн. гривень

У Чернігівській митниці ДФС повідомили, що сума коштів, перерахованих до Державного бюджету у червні, склала 378,3 млн. гривень. Найбільше надійшло коштів від справляння податку на додану вартість – 327,4 млн. грн., акцизного податку – 2 млн. грн. та ввізного мита – 46,3 млн. гривень.

Основними бюджетоформуючими товарами, митне оформлення яких здійснювалось у зоні діяльності Чернігівської митниці ДФС, у червні були:
- мінеральні добрива (сплачено 124,7 млн.грн.);
- тютюнова сировина (37,5 млн.грн.);
- сигарети (36,9 млн.грн.);
- пневматичні гумові шини (14,1 млн.грн.);
- фільтропалички (13,1 млн.грн.).

Обсяг оподаткованого імпорту склав у вартісному виразі - майже 1,5 млрд. грн. , а у ваговому – 111, 3 тисяч тонн. У порівнянні з червнем минулого року надходження митних платежів збільшилися на 103 млн. гривень.

Головне управління ДФС у Чернігівській області

Переглядів:239