26 липня 2016

Ситуація на річці Остер покращується

Державна екологічна інспекція у Чернігівській області продовжує спостереження за гідрохімічним станом р. Остер.

За даними лабораторних досліджень починаючи з 11 липня ситуація на р. Остер стала нормалізуватися. При проведенні щоденного кризового моніторингу Держекоінспекцією фіксується підвищення вмісту розчиненого у воді кисню до 6-7 мгО2дм3, що відповідає нормативам водойм рибогосподарського призначення.

Спостерігається поступове зниження концентрацій вмісту азоту амонійного, фосфатів, заліза загального та органічних речовин за ХСК, що говорить про нормалізацію гідрохімічних показників води в річці та поступове наближення їх до нормованих. На ділянці р. Остер в межах Козелецького району від с. Данівка до м. Остер зафіксовано незначне підвищення кольоровості води та відсутність насиченого затхлого запаху. Виходячи з вищевикладеного можна стверджувати, що в Острі почався процес самоочищення води і водойма поступово повертається до свого природного стану.

По деяким створам спостерігається незначне підвищення кольоровості води. Якщо продовжуватиметься подальша тенденція до зниження вмісту кисню в водоймі це може спричинити загибель живих водних організмів. Спостереження та кризовий моніторинг тривають.

Негативного впливу вод р. Остер на стан р. Десна не відбувається. Спостереження, кризовий моніторинг та лабораторно-інструментальний контроль вод р. Остер і надалі проводитимуться Держекоінспекцією у Чернігівській області до моменту стабілізації гідрохімічних показників води відповідно до встановлених нормативів граничнодопустимих концентрацій.

Переглядів:230